直得一試 夏雪 2024-04-07今日同班朋友去 堅爾地城,打開openrice 見夏雪只有讚沒有負評。一試真的不錯, 点了在外面吃不到的威士忌窩夫, 牛肋條/麻辣雞窩夫, 開心果窩夫. 好好味。環境又休閒,伴著輕柔音樂, 悠閒度過下午。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享直得一試 夏雪 https://s.openrice.com/QrLT0ywYf00检举 张贴 评分5味道5环境5服务5卫生3抵食推介美食威士忌窩夫Whiskey Apple Crumble Coffee Waffle用餐日期2024-04-07用餐途径堂食人均消费$100
咁嘅態度, 大家齊評理, 仲去吾去食? 森美餐廳 2022-11-06星期五晚同一班朋友happy friday. 遲1O分鐘到, 已到的朋友們已点了餐, 食緊! 問点解咁趕, 話餐廳只有9O分鐘用餐時間, 但環顧一周, 得7成滿!到我点餐, 問一位女侍應豬手脆定吾脆, 佢話吾知! 我請她去問主厨, 一個簡單的問題, 她叫我点另一款食物, 我問她很困難問主厨, 她叫我不要難为她! 心諗, 客人对食物做法不清楚? 問清楚原來是不合理!都好奇怪的餐廳!另一件事, 有位朋友早我点餐, 但遲了2O分鐘還沒有到餐, 崔了3次, 都未到, 一到, 已立即享用! 到她一放下餐具, 那位拒絕問主厨的侍應又来叫我們埋單, 說够9O分鐘了! 我們同她說, 她們的餐来遲了, 她用理所當然的語氣說, 点解我們要分批来, 分批点跟餐!我們登大隻眼, 說第一, 你餐廳還沒有滿 .第二 , 外面沒有等入來的人! 点解我們一放下餐具就叫我地埋單?最後她死死氣走開! 想送劉德華一句经典說話給她, 今時今日咁服務態度係吾得! …查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享咁嘅態度, 大家齊評理, 仲去吾去食? 森美餐廳 https://s.openrice.com/QrLT00KyZ00检举查看之前的留言(4) or#Tm65658237 我都去個兩次哩間餐廳,荃灣都好多人認識,唔係你講到咁差,有啲唔合理,西餐廳大部分都要20-30分以上,茶餐廳或快餐店可能就真係15-20分鐘就送到枱上,現在很多地方都90分鐘用餐時間,其實都好正常,這位食評確實有點怪2022-11-12 回应 s08097 這位其實你好似唔係好明咩叫用餐時間90分鐘,香港地90分鐘食飯是常識吧,好多餐廳都一樣,都係返屋企食啦你,你不斷為難人地真係立心不良,香港地咁多舖頭做唔住咪就係因為你哩種人唔守規矩分開時段落單,都要俾時間餐廳煮呱,夠鐘唔想交枱就唔好將飲食界嘅朋友嚟出氣,唔好以為香港人傻至得架2022-11-13 回应 AkinaLaw1018 呢間野係咁奇怪架,我問佢有無最低收費,又話無,咁我book 2個時段又話唔得,一d都唔識變通,所以無再去,而家轉左手,希望d奇怪政策會改變一下2023-04-30 回应 张贴 评分4味道5环境1服务3卫生1抵食用餐途径堂食
值得推介 幾好餐廳 2022-01-03阿媽加阿妹生日,入梅窩staycation. 入到幾餐廳, 老闆極力推介砵酒蠔, 椒鹽鮮魷,黑松露墨魚餅,炸大腸.一定要試炒麵. 有鑊氣及價錢都好平及服務很好! 松露墨魚餅外面食唔到,值得一試 ! 餐廳 家庭式作業, 好有人情味…查看更多+ 2以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享值得推介 幾好餐廳 https://s.openrice.com/QrLT0Ztj100检举 张贴 评分5味道4环境5服务4卫生5抵食用餐日期2022-01-03用餐途径堂食人均消费$150 (晚餐)庆祝纪念生日
值得再光顧小店 燒烤堂 2019-09-22星期五晚到旺角燒烤堂食燒烤,比想像中好很多,又好味又新鮮!意外有驚喜!- 惹味 蛋黃 豬大腸從來未食過那麼淋!- 聖子好新鮮,無沙!- 羊架嫩 ,好好淋又juicy. 只是環境比較狹窄,但係食物已經可以cove 一切.值得再光顧!…查看更多+ 8以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享值得再光顧小店 燒烤堂 https://s.openrice.com/QrLT0IHas00检举 张贴 评分5味道3环境4服务3卫生3抵食推介美食蛋黃豬大腸用餐途径堂食
精緻食物有品味 ATUM Restaurant 2019-06-01尋晚約了一班好姊妹到 尖沙咀K11 的 Atum restaurant 慶生,雖然已經一個星期前訂位, 但到的時候還是給我們門口位, 落地玻璃的位置已經爆滿 !跟住點餐一看Menu 只有寥寥數款食物不算很多。 但一看他們Menu介紹就知配搭特別非常期待。 一order就是主打食物, 前菜: 炸番薯條配檸檬蜜糖醬$68,分量大,炸得香脆可口,每人食個不停讚不絕口。無花果軟芝士士多啤梨風乾火腿$106,賣相非常精緻,沙律上面仲有一啲食用花, 侍應哥哥對我們說這種花可以食, 一食真的非常清甜,這款主菜味道比較清淡,但賣相非常靚。主菜:火炙帶子墨魚汁飯$198,用意大利米煮墨魚汁海鮮飯,意大利米有口感,帶子有六隻,我們每人也可分一隻, 墨魚汁也有鮮味,所以此款配搭很野味,再加上有子薑及其他醃漬蔬菜,酸酸甜甜減低此款菜的油膩感。主菜:燒蜜柑柚子楓糖花腩肉蛋黃醬$188花腩肉做法比較特別,他們選半肥瘦咬落油膏唔會太肥膩,再加上燒腩肉時用柚子楓糖去燒,更加有點甜甜鹹鹹香香的感覺。主菜:鹹蛋黃萵筍蟹肉意粉$178賣相平平無奇,但一食直情驚為天人,蟹肉份量足,再加上佈滿的鹹蛋黃醬在意粉上面,超級好味,好味這個必定要叫的。甜品:叫了兩款,紅桑梅雪葩.竹炭朱古力雪糕.蛋白霜及蛋黃黃雪糕.豆腐雪糕.黑糖腐皮西米脆片。今餐非常豐富,但埋單比想像平宜很多非常超值!…查看更多+ 2以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享精緻食物有品味 ATUM Restaurant https://s.openrice.com/QrLT0U4Wq00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生5抵食用餐途径堂食
簡单好味牛腩水餃麺 新昌發正宗潮州粉麵 2019-05-24入香港仔想食香港仔魚丸,但看到介绍新昌發牛腩的介绍,也想—試!叫了碗牛腩鳯城水餃麺,先説麺,弹牙有麺味,比想像好,有意外驚喜!牛腩没有傳説好味,也不过不失,!反但鳯城水餃值得—試好大粒,好好味, 餡料十足!—定要試!看到—位伙記在旁包水餃,粒粒也—样大!利害 ,相信有幾十年功力, 包得很仔細!食物可以,只是服务—般,应该是做街坊生意为主,招呼很隨便!一点笑容也沒有!衛生當然也—舨! 但價錢也不平宜, 但整體來說值得一試!…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享簡单好味牛腩水餃麺 新昌發正宗潮州粉麵 https://s.openrice.com/QrLT08HSq00检举 张贴 评分4味道3环境2服务2卫生3抵食用餐日期2019-05-24用餐途径堂食人均消费$70 (晚餐)
比內 地食肆還差的服務態度, 香港仔茶餐廳 2019-05-20從來未試過 寫食評 ,今次是第一次寫,因為 香港仔茶餐廳 的服務態度實在是太差了, 丟了香港人的 架, 黃昏與兩位內地女朋友,行完廣東道,找間茶餐廳飲杯凍飲,食少少嘢就回羅湖! 她們兩位女士不慣飲凍飲只叫了一杯冷飲,一碟炒麵,腸粉等小食!不說價錢一杯嘢飲也要25元比普通茶餐廳還貴,要求服務員要多一個杯,第一次說沒有,第二次再追說沒有時間拿,第三次再問她才畀一個飲茶的茶杯,用 很惡劣的態度掉下來, 還要加一句叫多一杯嘢飲就不用麻煩她了! 同她理論,她只說她很忙沒有時間不會理我們,要杯我们自己去取! 當時只有四台客,她在忙什麼,她只是在忙聊天!想找經理理論,其他服务員說,經理已走,沒有人可以接投訴, 只敷衍說會告訴老闆, 這就是香港仔茶餐廳服務態度!我們走後 ,我的內地朋友也搖搖頭說 ,因為她們來香港旅遊購物,香港尖沙咀才繁榮,為什麼有這樣服務態度對他們呢,比內地的食肆服務 態度還差 !…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享比內 地食肆還差的服務態度, 香港仔茶餐廳 https://s.openrice.com/QrLT0y8AQ00检举 张贴 评分--味道1环境1服务1卫生--抵食用餐日期2019-05-19用餐途径堂食人均消费$80 (晚餐)