拉麵+ 櫻花蝦粟米天婦羅 NOJO 2024-03-31港島一日遊,肚餓就喺OpenRice 搵嘢食,發現咗依一間,去到見好多人都坐喺室外用餐,室外空間基本上滿座,所以就坐咗係室內,室內環境都舒服。叫咗一碗招牌慢煮雞髀拉麵同埋櫻花蝦粟米天婦羅。慢煮雞髀拉麵嘅雞髀骨肉分離,好嫩滑,湯底較濃稠,味道略重。櫻花蝦粟米天婦羅有驚喜,兩樣嘢嘅搭配味道幾夾…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享拉麵+ 櫻花蝦粟米天婦羅 NOJO https://s.openrice.com/QrLT0L2XI00检举 张贴 评分4味道5环境4服务5卫生3抵食推介美食慢煮雞髀拉麵櫻花蝦粟米天婦羅用餐途径堂食
好食嘅餐廳 金飯館貳·零 肉餅·焗飯專門店 2024-01-23經過見到好多人食就入去試下,環境唔錯,但座位喺有啲迫,睇到個餐單樣樣都好吸引,最後同朋友決定叫依兩個飯一齊Share食。1.金莎咸蛋黃肉餅 $62拮爆個蛋黃拌飯好好食😋2.黑松露海鮮炒飯$78味道中規中矩,都足料👍整體嚟講好食嘅😋下次會再試下其他未食嘅嘢!…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享好食嘅餐廳 金飯館貳·零 肉餅·焗飯專門店 https://s.openrice.com/QrLT0oJPG00检举 张贴 评分5味道4环境4服务5卫生5抵食推介美食金莎蛋黃肉餅$62黑松露海鮮炒飯$78用餐途径堂食
意想不到的高質小店 滷友記 (華都中心) 2024-01-21荃灣雲集好多唔同美食餐廳,今日突然之間想搵輕食類,經過華都商場比「卥水」字眼吸引,好好彩坐到最後一枱,即刻同朋友坐低試試🤗📌自選四拼麵 牛筋、金錢肚、豆腐、蘿蔔* 鹵水湯* 手造爽脆米粉📌 自選四拼麵* 牛筋、金錢肚、蘿蔔、台灣腸* 鹵水湯* 手造爽脆米粉兩碗米粉一到嘅時候,望到個份量即刻心中驚喜,估唔到叫四餸嘅配料比想像之中多。首先喝一口湯底,滷水味入口順滑,味道恰到好處,唔會有死鹹嘅感覺。米粉爽口彈牙,每一啖都能夠掛滿湯汁。配料當中最出色係牛筋,非常之入味,煮得好稔身,同湯底非常之夾。依家正價惠顧仲有台灣飲品送,個人推薦有汽四季柑桔汁,酸酸甜甜好清新✨📌 生炸雞髀雞髀係即叫即炸,口感皮脆肉嫩,食落充滿肉汁,邪惡指數爆燈😈…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享意想不到的高質小店 滷友記 (華都中心) https://s.openrice.com/QrLT0H2LG00检举 张贴 评分5味道5环境5服务5卫生5抵食用餐途径堂食
有驚喜嘅拉麵店 頂立 2023-12-30一入到去,店員即刻招呼我哋,首先會問我哋飲唔飲咖啡,因為飲同唔飲會有唔同嘅菜單~我哋都選擇飲咖啡,店員就會向我哋講解店舖嘅概念、當日嘅咖啡豆、咖啡同拉麵互相嘅影響等!一啖咖啡一啖拉麵,味感真喺會有所變化,好特別👍頂立海蝦湯湯底非常濃郁以鰹魚昆布湯為膽,再加龍蝦殼及蝦頭熬成的湯,鮮甜十足。除咗拉麵之外,仲有自家制甜品都好好食!昭和硬布丁(燒)比原來嘅布丁大,以蜂蜜蛋糕做底。提拉米蘇手指餅浸得比較濕,會有啲酒香…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享有驚喜嘅拉麵店 頂立 https://s.openrice.com/QrLT0k8DF00检举 张贴 评分5味道5环境5服务5卫生5抵食推介美食頂立海蝦湯昭和硬布丁(燒)提拉米蘇用餐途径堂食
自助晚餐 咖啡廳 2023-12-30第一次去依間自助餐,款式都算多,有羊架、牛扒、燒雞、片皮鴨、燒帶子、叉燒、刺身、蝦……帶子刺身都大粒好好食👍生蠔就偏細隻。一人有一隻龍蝦🦞餐飲都喺一人只有一杯,如果要飲其他就要加錢,不過都有湯任飲嘅。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享自助晚餐 咖啡廳 https://s.openrice.com/QrLT0XeDF00检举 张贴 评分3味道4环境4服务4卫生3抵食用餐途径堂食
為咗班戟而去食 J.S. FOODIES (又一城) 2023-12-06比個pancake吸引,所以決定去食,一開始叫咗個海膽卡邦尼意粉,食落好Creamy,每條意粉都掛滿汁!味道唔錯,但食到中間就開始覺得味道有啲濃,要不停飲水🤣之後再叫埋個法式焦糖班戟,三層班戟都鋪滿焦糖,好有層次感,十分有誠意👍,班戟唔會太甜,真心推薦😍…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享為咗班戟而去食 J.S. FOODIES (又一城) https://s.openrice.com/QrLT0JjTE00检举 张贴 评分4味道4环境5服务5卫生3抵食推介美食法式焦糖班戟$139用餐途径堂食
抵食又隱蔽嘅餐廳 花火洋食 2023-11-10住喺附近咁多年都唔知高爾夫球場入面有間餐廳(🤣因為都無入過高爾夫球場)前排有朋友同我講,依間幾好食,所以決定去試下!餐廳唔難搵到,喺車入閘位嘅左前方。入面裝修簡簡單單,空間ok,唔會覺得迫👍喺OpenRice book咗位,食滿$300有88折🤩我哋叫咗二人餐(餐湯*2+頭盤*2+意大利粉/薄餅+主菜+餐飲+蛋糕*2)大阪燒風味煙三文魚意粉:我好鐘意食,好好味👍味道同意粉好夾,下次一定會再叫佢!秘製燒烤醬焗加拿大豬鞍架:出餐嘅時候熱辣辣~香氣撲鼻,放咗一陣都喺出緊煙,我覺得汁有啲多比較鹹。甜品方面,今日只有唔同味嘅芝士蛋糕揀,揀咗個木糠味同美祿味;美祿味芝士蛋糕嘅美祿好出,但喺有啲甜,食幾啖就覺得膩🙈…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享抵食又隱蔽嘅餐廳 花火洋食 https://s.openrice.com/QrLT05W5E00检举 张贴 评分5味道4环境4服务4卫生4抵食推介美食大阪燒風味煙三文魚意粉秘製燒烤醬焗加拿大豬鞍架用餐途径堂食
比較隱蔽嘅拉麵店 大門拉麵 (屯門市廣場1期) 2023-10-26位於Aeon 附近,入口喺比較入面嘅位置,晚餐時間都會見到有人排隊。鋪頭唔算大間,不過座位唔會太迫👍仲要免加一!大門特製拉麵$82有叉燒、紫菜、筍、蔥同埋糖心蛋,拉麵喺粗身嘅,麵偏硬身;湯底味道適中,唔會太咸亦唔會太淡。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享比較隱蔽嘅拉麵店 大門拉麵 (屯門市廣場1期) https://s.openrice.com/QrLT0FPvD00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生4抵食推介美食大門特製拉麵$82用餐途径堂食
元朗糖水 佳記甜品 2023-10-24一講起元朗嘅糖水就會諗起B仔涼粉,好耐之前都曾經食過,相隔一段長時間之後,今次就試下依間新裝修嘅鋪頭。下午三點幾去到都幾乎滿坐,見好多人都叫雞翼尖食,可惜我唔食得辣🥲所以只叫咗碗芒果涼粉同糖不甩。芒果涼粉大大碗$35,份量都多!雖然配咗碗花奶,但覺得有啲淡唔夠甜~糖不甩$27,熱熱地黏埋啲花生糖,好食😋,值得再叫…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享元朗糖水 佳記甜品 https://s.openrice.com/QrLT0d9XD00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生4抵食推介美食糖不甩$27用餐途径堂食
鵝肝煎蛋飯好食😋 十三姨 (通菜街) 2023-10-18成日經過都排曬隊,今晚可能因為早咗去,見唔洗排隊就衝咗入去試一試,不過都仲喺好多人,有少少迫~叫咗個鵝肝煎蛋飯,有3塊鵝肝,個飯加埋啲蛋汁撈埋一齊食真喺好好食!下次再見唔洗排隊都會再去食!…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享鵝肝煎蛋飯好食😋 十三姨 (通菜街) https://s.openrice.com/QrLT0LcPD00检举 张贴 评分5味道3环境4服务5卫生3抵食用餐途径堂食
環境舒適,超多可愛貓貓🐱 多毛 2023-09-24同朋友星期日中午上去,係門口要先著鞋套同埋消毒雙手🤲,入到去人唔太多,但見到超多隻貓貓🤩遊走緊。座位都闊寬,有空間俾貓貓們周圍行👍🏻店家好細心咁幫貓貓🐱戴咗唔同顏色嘅頸圈。唔同顏色代表唔同性格,包括:⚫️黑色=乖巧、🔴紅色=活躍、🟡黃色=膽小、🌸粉紅色=為食貓貓都好cute又好友善🥰,有啲仲會爬上身上🙈食物方面,cafe低消喺一人一個Set(需加一收費),我同朋友叫咗兩個set 一齊share食,味道唔錯,份量唔會太多。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享環境舒適,超多可愛貓貓🐱 多毛 https://s.openrice.com/QrLT0zcKc00检举 张贴 评分4味道5环境4服务5卫生3抵食推介美食吉列炸豬扒配日式麻醬烏冬壽喜燒洋蔥牛肉夾餅配炸薯角用餐途径堂食
隱蔽嘅餐廳,抵食夾大件 青新駅 2023-09-21同幾個朋友遇然經過發現一座會所入面竟然有間餐廳!附近好似選擇都唔太多,一於走入去試下😝我哋食嘅時候喺正lunch time,入到去人唔多,所以好舒服,唔會有好趕嘅感覺,可以慢慢同朋友傾下計完全無壓力。餐廳比較特別,每日只會提供三個唔同嘅選擇,三個餐嘅價錢都係一樣$55,送例湯同冷熱飲,🤩凍飲唔使加錢!🙈同朋友一人叫一個餐試吓,我自己叫咗個燒春雞飯,😋個皮仲係脆卜卜架。呢個價錢可以嘆到半隻燒春雞,真心抵呀👍🏻朋友叫咗個欖菜四季豆肉片,雖然有少少油,但係即叫即炒,出到嚟熱辣辣,好有鑊氣🔥最後漢堡扒,都係即叫即煎,份量都多,仲配咗啲菜。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享隱蔽嘅餐廳,抵食夾大件 青新駅 https://s.openrice.com/QrLT0kPDC00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生5抵食推介美食紅燒春雞飯欖菜四季豆肉片飯日式汁漢堡扒飯用餐途径堂食