not good 八海山 2022-11-22因為見到有牛腸鍋 所以諗住試下價錢係平既 刺身不新鮮其他野食味道亦不特別出色只係舊式帶一點香港風味既日式餐廳元氣豆腐有點奇怪唔明白點解甘多人話佢好好食?係咪我問題定係我果日出左事?…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享not good 八海山 https://s.openrice.com/QrLT0uOv600检举 张贴 评分--味道3环境3服务3卫生--抵食用餐途径堂食
好食!! 燒烤堂 2022-05-13好食!外賣同堂食都食過2次我都覺得好好食係真係有用心經營既食肆 我地食客一定睇得出 或者叫做食得出雖然鋪頭細細 但係味道真係好好食仲有麻辣比我地揀 好多野都好好食!由其是個大大塊既雞皮一上枱既時候令我驚訝通常都係叫貨既uuuuuuu形 雞皮一串點知黎到係一大塊 勁開心!仲有雞蛋卷 ,雞皮墨魚滑都好出色 好好食 其實全部野都好出色好好食 好開心 好滿足不過叫good Panada 外賣會驚個雞皮會淋所以唔敢叫抵食之選 串燒加啤酒真係一流…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享好食!! 燒烤堂 https://s.openrice.com/QrLT0jDr200检举 张贴 评分5味道5环境4服务3卫生5抵食用餐途径堂食
再度露面.. 露面手工拌麵料理 2021-11-15之前都黎食過 突然間好想食酸菜魚同佢個醉雞諗住平平地食就過左黎 回味下這間店最出名就是它的招biang biang面,有少少手打面既感覺。最好係呢隻面吸湯力強,所以當食好好味既湯面既時候 配呢個面食就最襯啦。由其是酸菜魚湯,食起上黎真係份外惹味弓魚係鯇魚片,魚的份量都好多,酸菜和芽菜的份量也不少。 仲有好新鮮又入味既蘿蔔如果要講我會覺得個蘿蔔 由配角變成左主角朋友就食油潑辣子魯肉 biang biang可惜個麵有魯肉就有少少似五香肉丁甘乾身唔係我地想像中想要既味道個醉雞就一如以往 發揮得好好酒香非常入味,雞皮爽爽唔會太肥,酒味香甜,雞肉嫩滑…查看更多+ 3以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享再度露面.. 露面手工拌麵料理 https://s.openrice.com/QrLT0V9b000检举 张贴 评分5味道5环境5服务3卫生5抵食用餐途径堂食
再試..遠近馳名 啖啖芋泥吐司 羅東肉焿番 2021-08-13成日見到人地食啖啖芋泥三文治試完you you 又黎到呢間羅東粳原來就係雞地同又新街果邊黎到又想試下其他地方無乜特食既野所以就嗌左呢個乾拌麵..見佢上台既時候好似好普遍愈食個底愈好食你睇下!! 原來佢有甘多汁係個底到!! 好食呀!跟住就係店鋪打卡名物超厚啖啖芋見紫薯三文治我地仲嗌左鹽穌拼盤 魯肉飯諗住可以食到多D唔同既野嘛 (貪心既心態) 再加台灣香腸with 佢地既自家蒜油~嘩~ 仲有真台灣野飲!! 好掛住呀註:原來羅東同"youyou你妳"係朋友黎呢到有賣仍地既樽仔奶茶 唔怪得一樣有芋泥三文治啦…查看更多+ 7以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享再試..遠近馳名 啖啖芋泥吐司 羅東肉焿番 https://s.openrice.com/QrLT0zzcFW0检举 张贴 评分5味道5环境5服务5卫生5抵食用餐途径堂食
與別不同的三文治 🍞🧋 你妳 2021-06-26終於等到紅磡店開幕啦 不過佢係外賣店有一日經過既時候見到呢間吉鋪 貼左Youyou個樣實在係太興奮啦終於等到了開業 梗係要試試佢由於係外賣店既關係 佢門口都放左張長椅比人坐係到食同埋佢地設計左度隨意門做送貨同員工出入既門其實好想試!! 但決定留番下次下午茶食呢個都幾吸引wo乾拌面,五花肉,海鮮餅,迷你蝦捲。$55 蚊葡萄柚綠茶 連埋野飲都係加$3 = $58魯肉飯,雞扒,蝦捲,台灣腸 $55 蚊連埋野飲都係加$3蚊咋 自選三文治: 豬扒 +薯仔沙律 +蜜糖芥未 $42蚊靜係食呢個都好飽啦蜜糖芥末醬有少少奇怪甜不辣 (餐點 +$10)因為佢炸得比較脆同荃灣站比較 因為佢無問脆度而我上次覺得好好食係因為5分脆可能要自己提及仲有野飲 白桃綠茶 葡萄柚綠茶 白桃烏龍茶清爽 而且果味都比較突出…查看更多+ 5以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享與別不同的三文治 🍞🧋 你妳 https://s.openrice.com/QrLT0pWqz00检举 张贴 评分5味道5环境5服务5卫生5抵食推介美食我要乾拌面,五花肉,海鮮魯肉飯 雞扒 蝦捲 台灣腸自選三文治 秘製豬扒 薯仔沙律 蜜糖芥末醬甜不辣用餐途径外卖自取
紅磡抵食高質台灣野 橋田臺灣牛肉麵 2021-06-21本身想食附近既餐廳但係行到去既時候 又突然好想食台灣野🤣諗左好耐決定唔好嗌2個牛肉麵 試試佢其他野btw 佢無分早午晚餐係實行全日制既套餐形式所以我地嗌左一個半肉半筋牛肉麵一個逢甲鹽酥雞麵仲包一杯野飲珍珠奶茶 係台式口味!!茶味淡淡湧出 以平民套餐黎講 非常OK!!香芋珍珠 我就無試 應該都係正常野逢甲鹽酥雞麵麵既湯汁 - 白肉骨湯比較清淡 但個肉骨湯係好濃既亦唔會覺得口渴雞就啖啖肉 唔會太油 亦唔會太多粉漿牛肉麵 轉左新竹米粉湯底應該加左d蕃茄味牛腩同牛筋真係慢煮既超軟淋 味道亦十足 非常入味…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享紅磡抵食高質台灣野 橋田臺灣牛肉麵 https://s.openrice.com/QrLT0qleyW0检举 张贴 评分5味道5环境3服务4卫生5抵食用餐途径堂食
露面露面講番岩音咪姐係撈麵!! 露面手工拌麵料理 2021-06-21撈麵撈麵讀"咩"啲咪露面囉專門做撈麵既鋪頭!!佢地用d畫做裝飾 同埋個裝飾走簡約風仲好乾潔整潔 酸菜魚biang biang麵 set $68 仲包一杯菠羅青檸蜜個湯超級好飲個魚都新鮮 鮮甜仲有蘿蔔都係超鮮甜 無渣 100分個麵好似手打甘 煙煙勒勒 QQ的 有口咬 好正蟹皇撈麵既蟹皇汁啖啖蟹肉絲因為朋友食既 我試左少少個汁因為用黎撈麵 所以偏鹹 但係好香超香蟹皇味我覺得可以用占麵既方法食店家仲比左醋 用黎撈蟹皇汁食可提出蟹皇既鮮味秘製香糟醉雞 $58超正!啖啖肉 仲要好爽口!雞皮仲係薄薄冰爽爽qq既而且個醉酒既調味一流 酒味唔會太重非常平均上湯松茸娃娃菜 $32酸菜魚set 仲送杯青檸飲添…查看更多+ 5以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享露面露面講番岩音咪姐係撈麵!! 露面手工拌麵料理 https://s.openrice.com/QrLT0ydiUW0检举 张贴 评分5味道5环境5服务5卫生5抵食推介美食酸菜魚biang biang麵$68蟹皇撈麵$98蟹皇撈麵既蟹皇汁秘製香糟醉雞$58上湯松茸娃娃菜$32醉雞用餐途径堂食
蒸松茸素餃一流!! 餃掂手工餃子雲吞專門店 2021-06-16好食wo晚飯時間去食, 以為見到鋪面無位原來直望經過佢地那個開揚的廚房 仲有幾張台就係經過左呢個廚房..順帶一提 經過廚房既時候 見到佢地 d 餃子 應該係現場製作一打開本 meun 就見到佢寫佢地集團既宗旨係取諸社會, 用諸社會好似好社會責任 , 希望佢地唔係靜係捐錢比NGO啦不過有良心既老板都好好架啦~應該有好老板就有好員工既...所以都相信野食都唔會差呀~~ 跟住我地2個人嗌左3款餃子 , 試試佢既野飲 , 再嗌2個配碟啦 一個拍青瓜 , 一個鳳凰黃 (姐係溫泉蛋 + 白松露 / 黑松露) 拍青瓜 味道唔錯 唔會太酸~亦夠凍 左 : 山楂雪梨水 右: 蜂蜜檸檬薏米水 20蚊一杯山楂雪梨水 - 清清地帶出山楂既酸同 清新蜂蜜檸檬薏米水 - 一飲就知道落左好重手既蜂蜜 但係唔會過份甜 仲有煲左好耐既薏米水 飲落有種已經將薏米煲開左有少少杰杰地既感覺... 正野生松茸素餃 7隻 $48蚊呢個清清的好好食 清得黎又唔係無味 食得出好足料亦真係有配搭既味道帶點黑云耳令口感更爽皮薄餡靚食多10隻都無問題壽喜燒牛肉煎餃 7隻 $53蚊好多汁好Juicy 不過加左馬蹄同菜 唔係想像中既味道鐘意食牛肉球既人會好鐘意元貝豬肉煎餃 7隻 $53蚊有金菇 豬肉同元貝既配搭習慣點要點醬既人可以自己加~…查看更多+ 7以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享蒸松茸素餃一流!! 餃掂手工餃子雲吞專門店 https://s.openrice.com/QrLT0YDyUW0检举 张贴 评分5味道5环境5服务5卫生5抵食推介美食左 : 山楂雪梨水 右: 蜂蜜檸檬薏米水$20松茸素餃 7隻$48松茸素餃 7隻$48壽喜燒牛肉煎餃 7隻$56元貝豬肉煎餃 7隻$53松茸素餃元貝豬肉用餐途径堂食
Solo區 覓食 Chill 既 Fushion Cafe NINETYs (些利街) 2021-06-05去完大館 諗住入Solo區睇下有咩好食經過長電梯既時候見到Ninety 係電梯底一個好舒適既位置同埋之前食過灣仔果間覺得幾好食就走去望下 門口仲有d小品可供買走有咖啡豆 備長炭 等等坐低發現水 好貼心的放了條備長炭 可以輕鬆放心飲好水熱辣辣梗係嗌杯野飲下先佢地用左疑似係甘蔗渣既飲管又加左分 好好為環保出一分力 亦唔似紙既飲管 好快就溶同埋會飲到紙既味道我地嗌左Grapefruit Buddy 係 西柚汁 Lemon Grass + 薑 佢地個配搭好好 唔會有任何一方個味太出 非常之夾Hamichi~炙燒油甘魚配自製醬汁 原本同行朋友唔食生既魚 , 因為佢見到燒得比較熟 佢都話好食Pulled Pork on English Muffin個豬肉幾入味 個 muffin 又索晒 d 汁.. Black Truffle Pasta好多菇菇..~ …查看更多+ 5以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享Solo區 覓食 Chill 既 Fushion Cafe NINETYs (些利街) https://s.openrice.com/QrLT0JwyUW0检举 张贴 评分5味道5环境5服务5卫生5抵食推介美食Grapefruit BuddyHamichi$148Pulled Pork on English Muffin$98Pulled Pork on English MuffinBlack Truffle Pasta$168用餐途径堂食
真。台灣味 你妳 (運通洋樓) 2021-05-11想試呢間好耐啦終於搵到多2個朋友一齊去試下多d款既野食除左出名既芋泥三文治仲有其他熱食呢個係我個人既排名首選甜不辣 草莓醬🍓好食到我忍唔住問店員甜不辣佢地既係用咩黎做 點解甘好食!原來佢地用左魚肉同薯粉本身諗住其他味都好普通 一於試下草莓先以為佢落草莓粉 原來係點草莓醬 但係呢件事係夾架wo 同埋佢會問你想要幾脆 有幾個分數比你揀本身我地以為係炸地瓜 原來都有2樣揀既肉鬆芋泥吐司個人認為...芋泥唔夠香 同埋佢加左牛油🤔🤔其實唔需要落牛油呀 但係可以甘樣食芋泥係幾滿足既芋見紫薯吐司同上 紫薯有好香蕃薯🍠味既牛三寶湯麵呢個湯底要讚! 佢好似有少少台式既十全大補湯好香好好食!夜市鹽酥拼盤四季豆 鹽酥雞 花枝丸 蝦卷花枝丸正燙青菜 台灣士林香腸 + 特調蒜蓉醬 (小碟)不是普通既黑橋牌腸 !亦唔係cheap cheap既台灣腸控肉便當控肉同蛋好食不過上面2格配菜 賣相分不足芋泥珍珠小芋圓重點佢比茶 仲大杯!左: 白桃烏龍茶 右:金鑽鳳梨烏龍茶仙草3號 另加小丸子透明既粒粒好食大芋圓(自家製?) 個餡唔係幾好食 🤔 乾乾粉粉的 希望佢地會繼續研發啦總括黎講熟食好似比佢重點主打既好食🙈定係芋泥唔岩季節 所以無甘香呢?…查看更多+ 8以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享真。台灣味 你妳 (運通洋樓) https://s.openrice.com/QrLT0Xq4yW0检举 张贴 评分5味道5环境5服务5卫生5抵食推介美食甜不辣 自選配草莓醬$35肉鬆芋泥吐司$32芋見紫薯吐司$45牛三寶湯麵$75夜市鹽酥拼盤$86士林香腸$45控肉飯便當$65芋泥珍珠小芋圓仙草3號 另加小丸子$52用餐途径堂食
店主一定係一個有要求既人,仲要有全香港最平又好食既崩沙腩🍜 田記魚蛋牛腩專門店 (塘尾道) 2021-05-09人肉覓食既中途見到呢間鋪先唔講其他野 因為我個人認為呢個係一個重點!依家科技發達既年代 唔係成日有現金係身既我見到呢間又光猛 又可以電子支付! 佢真係差唔多咩都收~ 跟住望望餐牌 崩沙腩都係43蚊 就梗係走左入鋪頭跟住店面出奇乾淨又光猛呢到既人 仲有設計sences 出面好多求其整個膠板 紙皮做擋板其實細細張圓枱 整個大大塊又方形既膠擋板係一件好突兀既事呢到既’擋板’ 我睇落好舒服 又乾淨而且明顯店主都係乾淨既 由於我地2個見到崩沙腩太抵啦🤣成個思緒已經比佢吸引住 明明想食下其他野同埋其實我最近都少左食牛肉所以唯有補嗌個淨雲吞 淨雲吞 黎到既時候發現 size都唔細粒仲要有6粒!咬開入面都有3-4隻蝦+蝦肉添腐乳通菜 呢個有優惠價 食麵加配 8蚊一碟油菜食得出係新鮮既 熟度又岩岩好! 脆脆既 仲帶d爽甜 配上少少辣既辣椒腐乳 絕對係一流啦崩沙腩別的鋪頭食到最後一舊 我覺得真係要影一影佢層次分明 入口即溶牛香味濃郁 無得頂可惜我地2個都比崩沙吸引住走既時候先發現佢魚片係自家製仲有豬手飯 仲有辣椒油賣添順帶一提 佢個辣椒油好得!唔係淨辣椒架!我食到有XO醬既味 仲好似有d瑤柱添 唔知有無食錯呢下次又再去試下先非常乾淨既存放 …查看更多+ 5以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享店主一定係一個有要求既人,仲要有全香港最平又好食既崩沙腩🍜 田記魚蛋牛腩專門店 (塘尾道) https://s.openrice.com/QrLT0wa0yW0检举 张贴 评分5味道5环境5服务5卫生5抵食推介美食淨雲吞$28紫菜崩沙腩米線$48崩沙腩!!崩沙腩粗麵$43用餐途径堂食
疫情下 首選精緻港式Fusion菜 來佬餐館 2021-05-08係疫情下 想搵D 唔太迫人既地方食下中菜 又可以有少少得意野 朋友就揀左呢到餐廳內的設計唔錯 感覺就係優閒既有鑊氣既中式菜既變化。想平平地黎試下既話 , 仲有 Lunch Buffet $168咋!!苿莉花茶香煙燻乳鴿田園沙律 來佬汁少少煙燻香既乳鴿 配上特製的汁 脆皮乳鴿唔會燒到太乾 焗帶子伴薯蓉 藍藍色既鹽做襯底焗芝士洋蔥梳乎厘 好特別!! 好少食到鹹既梳乎厘, 呢個做得幾出色!!鹹鹹地既芝士伴鬆軟既梳乎厘野菌湯 黑松露脆豆腐串湯非常濃厚 仲有粒粒既野菌 配上似乎係烤豆卜 有新意..唔係單單的麵包配湯龍蝦湯的濃, 以及啖啖既海鮮味酥皮蜜糖鵝肝煙鴨胸批鵝肝味就在食酥皮既時候 爆發~威靈頓牛脆脆的酥皮 軟淋既牛柳 因為我地切得唔靚🤣 所以切開左既相就唔放出黎啦🤣燒橡果黑毛豬 蘋果蓉食橡果大既黑毛豬, 單單是肉的品質已經很可口再加上燒到好似牛扒般 色香味皆全再配上清清地好清新既蘋果蓉 唔會搶左個黑毛豬香味 更可以帶出黑毛豬的油香來佬汁炒牛河係靚既但個人認為呢一日有D偏鹹 焗黑毛豬扒飯厚厚既焗豬扒飯 飯是炒飯 飯粒 粒粒分明 炒飯味不會太濃地搭過茄汁的味心太軟食品級盆栽 Tiramisu 我個人認為酒味太重 略遜一籌打卡用 之 火焰雪山 , 重點係入面有兩球朱古力雪糕環境舒服 同朋友傾計既一大勝地 …查看更多+ 8以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享疫情下 首選精緻港式Fusion菜 來佬餐館 https://s.openrice.com/QrLT07ZuyW0检举 张贴 评分5味道5环境5服务5卫生5抵食推介美食苿莉花茶香煙燻乳鴿田園沙律焗帶子薯蓉焗芝士洋蔥梳乎厘 巴瑪火腿沙律$128芝士洋蔥梳乎厘意式泡沬黑松露野菌湯$68龍蝦濃湯$78酥皮煙鴨胸燒橡果班黑毛豬 7oz$208陽光焗黑毛豬扒飯$128橡果級黑毛豬用餐途径堂食
堂食時間縮短了? 壽司郎 (黃埔天地) 2021-04-08堂食時間縮短?只有一個鐘 不過相對既等候時間都縮短左既但唔知時間縮短係咪因為我tea time 入座呢??不過我地都食超過左一個鐘🙈仲有呢個 季節限定 肥Toro 好好食😍…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享堂食時間縮短了? 壽司郎 (黃埔天地) https://s.openrice.com/QrLT0NRyU00检举 张贴 评分5味道5环境5服务5卫生5抵食用餐途径堂食
全素餐 可以打破你印象既素食 巧饍坊(素食) 2020-11-25由於疫情關係多左係屋企煮飯今日突然間想帶我屋企個食肉獸 去試下佢唔喜歡既素菜 完全無肉既一餐因為佢平時真係無肉不歡 居然可以獲得佢既一致好評仲話以後都可以食下齋我地2個人 所以嗌左2個菜 一個老火湯咋老火湯(素) 以往煮湯唔落肉佢都唔鐘意今次佢都話好甘甜 有豆味 話說以下將出場既相 都係食到一半一定要讚讚佢 所以係唔吸引架素叉燒色香味都好好食 好叉燒 又有脆脆既焦香味真係好出色跟住就到左佢今日最愛既支竹羊腩(素)個汁好羊腩煲 食肉獸仲話個肉仲好似肉添仲好多料添 仲有望唔到既 馬啼 芹菜 仲有好nice 既店員唔算貴既野食 又有新鮮既食材順便一提 疫情關係外賣特價…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享全素餐 可以打破你印象既素食 巧饍坊(素食) https://s.openrice.com/QrLT0CHqx00检举 张贴 评分5味道5环境5服务5卫生5抵食推介美食食到一半既叉燒(素)$88食到一半既支竹羊腩(素)$88叉燒(素)支竹羊腩(素)用餐途径堂食
環境幾舒服 豚豚食堂 2020-11-25去開新浦崗貪Mikiki 有得泊車就係入面搵野食 見呢間豚豚食堂 坐得幾舒服環境都舒服又見唔少人係入面食緊野就試試佢啦89蚊 有麵or 飯 再加一類小食好似幾抵wo上面既定食都係82蚊所以我地揀左咖哩雞定食同埋黎到梗係要試下佢既豚肉啦所以嗌左燒豚肉丼 應該無死啦再嗌左3個小食一個燒牛舌串不過個牛串有d乾 同埋個牛味唔夠香個燒豚肉 如果個飯有d汁會再好食d仲有蟹柳沙律 係唔錯既仲有呢個流心豬肉餅原來個流心應該係蛋漿🤔仲有呢個雞排咖哩蛋包飯個雞都係偏乾總括黎講呢間既肉類係偏乾 定係我甘岩黎果日大廚放左假呢???不過價錢同環境係唔錯既 想同朋友食飯傾2句坐得舒服d 都唔錯架同埋同場我見都多人食鍋物 可能鍋物先係主打我揀錯野食掛🤷🏽♀️…查看更多+ 5以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享環境幾舒服 豚豚食堂 https://s.openrice.com/QrLT0RYax00检举 张贴 评分3味道5环境3服务5卫生5抵食用餐途径堂食