高速午餐 元気寿司 (荃灣廣場) 2016-09-11午餐來過高速線,高速依飽肚先來大滿足,天婦羅蝦壽司隻蝦大隻厚肉,香脆外層,蝦肉爽兼彈牙,蝦味濃,飯份量剛剛好再吃吞拿魚蓉壽司,飯中有青瓜夾住,好清甜不滯呑拿魚好香好鮮味,入口好正,大喜歡針魚壽司係新嘢,炸左的針魚有少少囗感,尾部靱少少,肉身就都滑口,不錯,中間d綠色粉咸咸地,幾得意…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享高速午餐 元気寿司 (荃灣廣場) https://s.openrice.com/QrLT0AryK00检举 张贴 评分4味道4环境3服务4卫生4抵食推介美食天婦羅蝦壽司吞拿魚壽司針魚壽司用餐途径堂食
老少咸宜 為食魚海鮮火鍋專門店 2016-09-11入來火煱店,邊爐很不錯但同年長一輩食飯,要顧下口味,火煱以外叫左d長輩啱食象拔蚌刺身,真的好大盤,可以火鍋食又得,就咁食又得,我也喜歡。不過我最喜歡刺身吃,入口冰凍涼快,爽口鮮甜,一片片刺身切得好薄,透明如紙,不得不讚師傅刀工一流!長輩要碌一碌先一樣好味叫左個炸餃子,哈哈!餃子炸到金黃色,咬落外餃子表十分脆口,餃子嘅饀料好足料,脹脹的豬肉十分惹味,又琳又夠味!點少少醋仲正!另叫了隻燒珍寶蠔,上碟賣相一流,因為超大隻,鋪滿了蒜蓉,燒至表面金黃,蒜味香濃,聞到都已經流囗水,加左蔥和紅椒,食落又有少少辣。蠔肉好香,呢種蠔食落好creamy,一口咬,多重享受之後叫左燒龍蝦,同蠔一樣係加蒜蓉燒,隻龍蝦十分鮮甜,龍蝦身肉質實而彈牙,龍蝦拑d肉就滑d又甜d,隻龍蝦都叫肥美,幾厚肉今次試下係火鍋店食,結論係幾唔錯,起碼長輩冇負評👏🏻👏🏻…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。2分享老少咸宜 為食魚海鮮火鍋專門店 https://s.openrice.com/QrLT0ALyK00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生4抵食推介美食炸餃子珍寶蠔用餐途径堂食
嚐米芝連早茶 國金軒 2016-07-23今天一嘗米之蓮餐廳的早點,叫了一個限量的五色寶盒。一上枱賣相非常吸引,而且用了名貴食材,口水流出來了!首先食蒜香星班餃,星班非常入味,充滿蒜頭香,肉質滑溜。然後是原隻鮑魚鮮蝦燒賣,這隻不是普通的燒賣,上邊有一隻鮑魚,大細剛剛好,係燒賣嘅size,配有隻鮮蝦,成個燒賣爽口彈牙,充滿了鮑魚及蝦的味道另外的玉帶松露餃,帶子好大隻,蒸左都仲好滑,仲有香濃松露味賽螃蟹餃好滑,蟹味濃郁龍蝦芙蓉餃好軟好juicy, 龍蝦味滲入了蛋白內,配合有心思…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享嚐米芝連早茶 國金軒 https://s.openrice.com/QrLT0MGae00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生3抵食用餐途径堂食
久違了墨汁飯 La Bon’s Café 2016-06-27呢個dinner set, 有墨魚汁意大利飯,配有帶子及蝦墨魚汁好香濃,意大利飯略太乾身,如果多少少墨汁個飯會juicy D, 飯帶少少硬,我個人喜歡林一點帶子好大隻,不過好似煎得過左少少火,少少刄虎蝦就大隻,正常的爽口,有點淡味好似今餐欠少少…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享久違了墨汁飯 La Bon’s Café https://s.openrice.com/QrLT0OygJW0检举 张贴 评分3味道3环境3服务3卫生3抵食用餐途径堂食
飯後甜品 麥當勞 (百誠大廈) 2016-06-01食完飯最好食番杯麥記雪糕,就當然要食士多啤梨味啦。麥記既雪糕勝在夠香滑,軟雪糕濃度適中,略嫌帶多左少少牛奶味,但有士多啤梨味配合,能夠中和左奶味,加入少少酸甜既味道,I like it.…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享飯後甜品 麥當勞 (百誠大廈) https://s.openrice.com/QrLT0XPed00检举 张贴 评分4味道3环境4服务4卫生5抵食用餐途径堂食
隨意既燒烤聚會 龍蝦燒 2016-06-01今日約咗幾個同事去食飯但係又唔知食乜有旺角行吓行吓行到落去佐敦,見呢度門口甘多人排,睇吓原來就係食燒烤,於是走入去試下。我哋點最出名嘅龍蝦龍蝦味鮮甜肉多,最緊要抵食扇貝新鮮又夠甜香,送啤酒一流燒鰻魚味道夠香,味道幾濃,似食緊爐端燒甘,哈!仲有燒埋麵包啊有叫到燒蠔,用不同既醬汁燒,一次過試幾款味道幾特別,蠔都算幾大隻又新鮮好味。下次要再燒下其他食物。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享隨意既燒烤聚會 龍蝦燒 https://s.openrice.com/QrLT0UPed00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生4抵食推介美食燒龍蝦燒扇貝用餐途径堂食
有特色飲品 Loveforsale x Zwing 2016-05-19食完飯想飲杯野,同朋友傾吓計,搵到呢度環境不錯,裝修都幾浪漫,傾計係呢啲氣氛下唔錯叫左杯玫瑰咖啡,好似話呢度推介嘅 呢杯咖啡,同平日飲嘅有啲唔同,有一陣好天然、好新鮮嘅玫瑰花香,而且唔係好甜,所以成杯不飲落,我好舒服,覺得好natural, 成個人relax 咗,唔錯唔錯…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享有特色飲品 Loveforsale x Zwing https://s.openrice.com/QrLT0kdud00检举 张贴 评分5味道4环境4服务4卫生3抵食推介美食玫瑰咖啡$45用餐途径堂食
咸肉糭搶先吃 煌府婚宴專門店 2016-05-09端午節就快到,又係食咸肉糭既時候,今日同屋企人飲茶,已忍不住要吃番口咸肉糭啊!咸肉糭偏挺身,米多,肉比較少,有少許綠豆既味道,有少少甜味,但係無咸蛋黃,所以無甘香,但都幾好味道。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享咸肉糭搶先吃 煌府婚宴專門店 https://s.openrice.com/QrLT0eMWd00检举 张贴 评分3味道4环境3服务3卫生3抵食用餐途径堂食
風味乳豬飯 季季紅風味酒家 2016-05-09知道季季紅個名好耐,山長水遠去藍地,試一下,果然名不虛傳只叫左一隻有米豬上台隻豬大到吖!唔知點形容開左隻豬,乳豬肉厚少少肥,咬落好林,層皮非常脆,d豬油已溶左入去d飯,好香的燒豬油飯,一試難忘。不過吃多一兩舊,已經好飽…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享風味乳豬飯 季季紅風味酒家 https://s.openrice.com/QrLT0fMWd00检举 张贴 评分4味道3环境3服务3卫生3抵食推介美食有米豬蝦禾米乳香豬用餐途径堂食用餐时段晚餐