專食天丼專門店! 天丼 2021-04-29位於元朗既天丼 價錢相比起 港島 九龍食天丼既日本料理餐廳 平得多外相講緊人 均 100既天丼 呢到只需一半既價錢 但食物質素同環境都唔會差好多我就叫左一個最多人嗌既 招牌天丼 上面既天婦羅🍤炸蝦 唔會太油 食落去都夠脆身 唯一唔好既係炸蝦本身爽度唔夠 咁當然一分錢 一分貨 但整體 成個套餐 都好抵食味道都唔錯 中意食天丼既朋友 都可以一試除左丼飯本身 佢既配菜都係有誠意 炸既蟹棒 都好好味 佢脆皮造得好 大蔥味增湯 亦都唔會好淡 整體黎講水準都ok…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享專食天丼專門店! 天丼 https://s.openrice.com/QrLT0A04yW0检举 张贴 评分3味道4环境3服务4卫生4抵食推介美食天丼$50等候时间10 分钟 (堂食)人均消费$55 (午餐)
酸菜魚湯底! 譚仔雲南米線 (安年大廈) 2021-04-29今日 出尖沙咀行街 咁岩見到間譚仔做緊新湯底 就入去試下啦 呢間譚仔都算新 所以環境 衛生都算幾好出餐速度算快我嗌左 炸醬 酸菜魚湯底中辣可能因為酸菜魚湯底既關係 辣度比起平時既溫和左好多 中辣食落 同平時小辣差不多但係個酸菜 就好香 好好味 反而變左重點但有樣唔好既就係 餸只有脆肉鯇一種魚偏偏脆肉鯇同酸菜魚既湯底 就唔太夾建議食呢個湯既人 無必要就唔好揀脆肉鯇啦希望佢遲d會加番普通魚片咁湯底泡椒味重 真係唔錯 比起三哥既水煮鴨血 更出色 因為三哥既鴨血湯 唐芹味道太濃 甚至會搶哂水煮既味…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享酸菜魚湯底! 譚仔雲南米線 (安年大廈) https://s.openrice.com/QrLT08W4yW0检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生4抵食推介美食酸菜魚湯底$34泡椒酸菜湯底用餐日期2021-04-28等候时间5 分钟 (堂食)人均消费$40 (下午茶)
半自助 舊式放題 浪人日本料理 2021-04-28以前 日式放題未去到咁普遍嘅時候大多數香港 嘅放題都係採用半自助式而浪人 最大嘅賣點 就係有四個鐘頭時間座位亦都相對闊落 如果係一班朋友 聚舊 都不失為一個好選擇但係如果以而家嘅放題標準 浪人可謂唔合格第一價錢偏貴 晚市人均$350 如果以日式放題係可以食到殿 大喜屋 甚至乎加多少少可以食到碗屋 集團式嘅放題店好處係佢哋可以將食材嘅價格壓到好低 所以佢哋嘅魚生質素好好款式亦相對比較多而呢一點浪人絕對比唔到你 浪人嘅食物選擇係好少 壽司款式冇得選擇只能夠去半自助式嘅食物吧睇吓廚師放啲乜嘢種類嘅壽司出嚟你去夾 刺身亦都只有 三文魚 希靈魚 吞拿魚 仲有兩款唔記得 總共五種選擇半自助式嘅食物吧 亦都有冷盤同埋沙律吧而甜品 對唔住呀 係冇雪條同雪糕只有浪人而家製嘅甜品例如木糠布甸 tiramisu 等等最搞笑係佢哋嘅肥牛烏冬 竟然係重甜版嘅出前一丁麻油味湯底…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享半自助 舊式放題 浪人日本料理 https://s.openrice.com/QrLT0FlyU00检举 张贴 评分3味道4环境4服务4卫生1抵食推介美食冷盤等候时间10 分钟 (堂食)人均消费$350 (晚餐)
新開嘅新式漢堡包店! 醬堡 2021-04-25今次係第一次食呢一間新開嘅漢堡包店佢主打嘅和牛漢堡 標榜用嘅和牛 係美國SRF 雖然冇講到係金標銀標定黑標 但起碼係用有認證嘅牛肉 唔似得坊間將貨就價 聲稱係和牛漢堡 但根本唔知原材料嘅產地整體來講 漢堡牛肉食落多汁 但係偏散 食嘅時候牛肉好容易會散開跌晒出嚟 但係有一個缺點 就係醬汁酸度不足 導致油膩感太重 好容易食濟 雖然選用SRF和牛 但係牛味唔重 油膩感太強雖然牛肉多汁但係口味唔好 粗切薯條 🍟味道唔錯 即使係外賣脆度仍然可以維持得到但係有樣嘢抵讚 就係外賣嘅包裝好有誠意!…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享新開嘅新式漢堡包店! 醬堡 https://s.openrice.com/QrLT0nlGy00检举 张贴 评分2味道4环境4服务3卫生2抵食用餐日期2021-04-25等候时间10 分钟 (外卖自取)人均消费$70 (晚餐)
令人憤怒既出餐速度!! 譚仔三哥米線 (大同新村) 2021-04-25大角咀呢一間譚仔三哥曾經係我心目中最好食嘅三哥因為係以前出餐又快 外賣order叫米線冧D都一定會做到十足十 並唔會求求其其出餐但係係最近呢半年 唔知係因為疫情關係定係店長轉左人呢一間譚仔嘅職員 手腳變到勁慢 明明樓面有四個人 廚房永遠都係得返一個人每次都係一碗一碗咁出餐非繁忙時段 外賣自取 都至少要等15分鐘晚餐時間 外賣自取更加去到30分鐘相比起以前繁忙時間極多人排隊外賣自取時間都只不過係10分鐘 相差極遠唔好以為依家要等咁耐係因為好多人排緊隊只不過係人手越來越少廚房好似得一個人識煮咁 如果係近呢半年有去過呢一間譚仔食嘢嘅客人都一定會身同感受本人喺呢三個月都食咗起碼五六次 每一次都會見到有唔少嘅客人等到發脾氣 亦會有foodpanda嘅外賣員同譚仔職員嘈交嘅畫面原因好明顯就係因為等候時間極長…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。4分享令人憤怒既出餐速度!! 譚仔三哥米線 (大同新村) https://s.openrice.com/QrLT0mlGy00检举 张贴 评分2味道3环境1服务3卫生2抵食用餐日期2021-04-25等候时间20 分钟 (外卖自取)人均消费$40 (晚餐)
外賣 西式早餐😚 井茶 2021-04-24井茶既西式早餐井茶既裝修同環境 絕對係數一數二 相比一般茶記 衛生情況都會更加好!佢用既冰底 唔係一般茶記既大大舊方形冰 而係長條形既冰粒 個好處係飲落凍得更平均 唔會面凍 但底仲係暖既情況!我覺得係有用心去做好佢既第一 佢沙嗲牛肉麵 沙嗲汁濃郁 份量多第二 餐肉粒 係輕輕煎香過第三 炒蛋生熟度剛剛好 滑蛋佢用既外賣辣椒油 係用綿香出既樽仔辣椒油 比起一般外賣既紅色辣椒油 更香價錢都係40蚊到 雖然唔係特別平 但份量多 大快活都要40蚊既情況下 井茶既中早 絕對更有誠意 份量更多…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享外賣 西式早餐😚 井茶 https://s.openrice.com/QrLT0nEuy00检举 张贴 评分4味道5环境4服务5卫生4抵食推介美食沙嗲牛肉麵$40沙嗲牛肉麵 多士 餐肉 炒蛋$40西式早餐用餐日期2021-04-20等候时间10 分钟 (外卖自取)人均消费$40 (早餐)
同事推介 濃味車仔麵 亦係車仔麵關注組既推介之一 榮記粉麵 2021-04-24同事推介 既 車仔麵車仔麵關注組力推之一我都同同事 兩個人 Lunch hour 黎食 唔洗等位 但外賣既人都好多 但出餐速度快我就叫左豬腸 牛腩 河粉加底呢到要提一提大家 佢既粉面 份量比較小男仔食就要嗌加底啦佢既門面都係好似牛腩粉面店 但估唔到係食車仔麵佢既餸 份量都好足夠 單雙拼價錢都一樣 係銅記黎講都算平 30-40蚊碗味道真係一流 如果中意食開重口味既人 一定會中意佢勁濃味既腩汁相比起深水埗文記 呢間既湯底濃得黎 味精唔重 起碼食完一碗 都無個種要飲水既感覺係會令人想回味既車仔麵…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享同事推介 濃味車仔麵 亦係車仔麵關注組既推介之一 榮記粉麵 https://s.openrice.com/QrLT0mkuy00检举 张贴 评分5味道4环境4服务3卫生5抵食推介美食豬腸 牛腩 河粉$43三餸車仔麵車仔麵用餐日期2021-04-20用餐途径堂食人均消费$43 (午餐)
聞名不如見面 米線關注組力推之一 金西南米線 2021-04-24今日同 同事lunch hour 去食金西南本身係九龍人 係米線關注組見到 好多人話係港島力推既米線鋪一去到 門面似係 賣牛腩粉麵多過米線閒日 Lunch hour都未有太多人價錢黎講 係登龍街30-40蚊一碗米線 🍜算係性價比好多 唔知道係咪自己鋪我就叫左 小鍋米線 中麻辣 豬腸辣度比較 相對同譚仔小辣差不多米線份量都夠 男人一碗都夠飽但係豬腸既份量 真係少左d 叫一個送 豬腸又薄又細舊 圍落都係得6-7舊到 影相 直程影唔到 但鑑於佢係登龍街 咁既價錢都可以原諒既味道方面 同一般雲桂香既小鍋米線 差不多不過味精感無咁重 如果經過又想食d 相對上 平少少既 金西南都係一個唔錯既選擇…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。2分享聞名不如見面 米線關注組力推之一 金西南米線 https://s.openrice.com/QrLT0ikuy00检举 张贴 评分3味道3环境3服务3卫生4抵食推介美食小鍋米線 豬腸 中麻辣$43小鍋米線用餐日期2021-04-21用餐途径堂食人均消费$43 (午餐)