細膽鬼 御前大江戶日式料理 2016-04-13lunch time 專登去試食海膽飯一眾同事對海膽飯既poster 深深吸引左上到餐廳,限量海膽飯仲有得叫,我地一行9人叫左6個細海膽飯。聽waiter講會夠食一來來左雞軟骨串燒,炸得脆脆地好味 到海膽飯上到,一眾嚇左一跳細海膽面層大慨有四塊加拿大海膽,下層飯都算細,女仔都未必個個夠食但海膽非常鮮甜,入口即溶。可惜飯仲係暖。價錢連飲品$97,算有少少貴。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享細膽鬼 御前大江戶日式料理 https://s.openrice.com/QrLT063Cd00检举 张贴 评分4味道3环境3服务3卫生2抵食用餐途径堂食
地道;綠茶 御前上茶 2016-04-02地道日本綠茶係無法抵擋。經過店,見唔洗排隊都有位,就入去食啖啖香濃既綠茶味配兩款醬,甜甜既酱更帶出綠茶味道。口感好好。 雪糕食落好香滑,濃濃既綠茶再配綠茶汁。一口每啖綠茶味。必要試。 …查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享地道;綠茶 御前上茶 https://s.openrice.com/QrLT08nyJW0检举 张贴 评分5味道3环境3服务3卫生3抵食用餐途径堂食
元朗小小店 鮨文 2016-04-01今日同男友月份紀念,難得返到香港就試下呢間細細日本餐廳。呢間餐廳6:30pm 係第一節。鋪面八張bar枱。兩張order枱。師傅拍板Order壽司,有六款壽司,每款都好新鮮。海膽壽司份量超多. 好鮮甜.白魚壽司會配上汁, 帶出鮮味.Toro 魚壽司好肥美, 好多魚油吞拿魚碎手卷 - 啖啖吞拿魚碎夾飯, 比例剛剛好師傅係位女師傅,好照顧每位客人既喜好以做壽司。大慨每位$1000. 貴少少,但一段時間一次還可以 …查看更多+ 5以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享元朗小小店 鮨文 https://s.openrice.com/QrLT0iXed00检举 张贴 评分4味道4环境4服务3卫生3抵食推介美食海膽杯中拖羅用餐途径堂食
Chloe X Mo afternoon tea Cafe Causette 2014-07-18好多女仔都愛食甜品,我都唔例外。終於一試文華afternoon tea成個set好靚 上,中層係咸點,下層係甜點, scone 另上上層咸點, 有bacon and cheese tart, cucumber wrap 同 cheese pie. 細細件,味道配搭剛剛好,好開胃中層有sandwich, 可惜一般下層甜點,有cheesecake, mousse, chocolate cake鬆餅配上 clotted cream跟果jam都非常好吃,鬆餅上來時還是熱烘烘的,表面脆脆的,裡面好moist. 最好食係果jam有好香既rose味。配上strawberry, 好match 同清甜總括係特別既experience. 會一再回cafe 再食scone…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享Chloe X Mo afternoon tea Cafe Causette https://s.openrice.com/QrLT0eqaa00检举 张贴 评分4味道5环境3服务4卫生3抵食推介美食scone用餐日期2014-07-05用餐途径堂食
小小sushi店 甘豐寿司 2013-09-17第一次來到呢間買外賣抱住試食心態叫左好多款sushi食加三文魚sashimi可惜一落單,問題就來“唔好意思,呢個加左價”“唔好意思,呢個得番大,要加多$8"“唔好意思,入溜單”三次既唔好意思真係令我對呢間外賣店十分差impression加左價又唔係order字到寫, 對於我呢d好怕麻煩加再做決定既人來講係十分唔friendly:(店員話因為即時手握要等左十分鐘左右返到屋企就試下魚都叫新鮮,但唔太肥三文魚sashimi 就細左小小,無咩味好一般 叫做試過, 下次可能再諗下…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享小小sushi店 甘豐寿司 https://s.openrice.com/QrLT0yZKHW0检举 张贴 评分4味道3环境2服务4卫生2抵食用餐日期2013-09-17等候时间10 分钟 (外卖自取)人均消费$160 (晚餐)
英國風味既午餐 Yorkshire Pudding 2013-08-25難得來到中環, 又剛剛到食lunch既時間,就同男朋友來到蘇豪區。一路都鐘情食All Day Breakfast 既我,當然會找呢類型既餐廳。來到Yorkshire Pudding, 就剛剛有兩個位。坐低後俾個menu吸引住,唔係All day breakfast, 已係Roast for Two. 最後叫左個Roast for Two 既set menu個set來到時就試個yorkshire pudding。因為離開英國後都無食過,唔多唔少都會想食. 個pudding細個左小小,同唔太脆.Gravy 個味剛剛好,唔太濃到食肉, 係Roast Beef 同 LambBeef - 好juicy, 同淋。肉汁香到唔落gravy食都好好食Lamb - 同beef 一樣,但就有小小蘇總括,係一餐好美味既午餐同英國食既差不多…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享英國風味既午餐 Yorkshire Pudding https://s.openrice.com/QrLT04baZ00检举 张贴 评分5味道4环境4服务4卫生3抵食推介美食RoastRoast beef用餐日期2013-08-24用餐途径堂食人均消费$210 (午餐)
Agnes B 甜品~ agnès b. Café LPG 2013-04-05呢排好愛食甜品去放鬆下不嬲食開第二間甜品店,今次試下Agnes B$35 一個cake好細緻全個cake都係朱古力做中間都有一層餅周邊係軟棉棉既mousse軟棉棉既mousse太鬆,味道上好一般加上脆既餅就好食少少整個cake味道一般, 但都可以再試下其他cake…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享Agnes B 甜品~ agnès b. Café LPG https://s.openrice.com/QrLT0blKY00检举 张贴 评分4味道3环境4服务4卫生3抵食用餐日期2013-03-31用餐途径外卖自取人均消费$35 (下午茶)
Girls Afternoon Tea Three on Canton 2013-04-054個女仔約好食afternoon tea.因為太耐無食過,好期待.Book左 3.00pm 開始食食Western style 環境真係好一般服務就好好笑大家見到呢到係一份tea set, 用碟上我地見到時,大家都好想問發生咩事個姐姐仲同我地講,第二份tea set 就等我地食完呢一份先上, 因為無架,同埋張枱細放唔落我地就真係發火,明明眼見收番好多架入廚房都同我地講無架最後俾番個架我地好,講留食物1. Hamburger - 好乾身2. 紅色杯蕃茄jelly - 一見到就唔想掂,有一位朋友就話好酸3. Tiramisu - 太水,無味4. 芒果tart - 一般般, 普通tart一個。芒果都叫做新鮮5. Puff - 太creamy, puff 太"林"6. Salmon toast - 三文魚無咩味7. 雞肝及鵝肝三文治 - 最好食呢個,新鮮8. Lemon Macaron - 超酸 +超甜 = 奇怪最後,大家都認定唔會再來食。點都找d正宗d 食…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享Girls Afternoon Tea Three on Canton https://s.openrice.com/QrLT0bFKY00检举 张贴 评分2味道3环境2服务4卫生2抵食用餐日期2013-03-10用餐途径堂食人均消费$160 (下午茶)
Made me "Smile~" Smile Yogurt & Dessert Bar 2013-03-24一嘗Smile Yogurt~去過好多唔同既frozen yoghurt 店來到Smile yogurt , 一見到d yogurt已經會笑Smile yogurt 唔同其他既店係已經有好多款式選擇雖然見到價格$49 一杯, 但其實,呢個大杯同其他店差不多價錢最後選左Banana SplitFrozen yogurt ~ 有少少酸, 似番yogurt. 同時質感係厚厚既似雪糕加上朱古力脆皮, 同香蕉 好香成杯Frozen yogurt係食過咁多間最好食既一間…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享Made me "Smile~" Smile Yogurt & Dessert Bar https://s.openrice.com/QrLT0eEqY00检举 张贴 评分5味道4环境4服务4卫生4抵食用餐日期2013-03-24用餐途径堂食人均消费$49 (下午茶)
Yum Yum 葡撻 安德魯餅店 2012-11-26去過澳門幾次,但都係第一次來到路環當然唔小得試"安德魯"既葡撻來到係星期日中午唔係太多人葡撻唔係剛剛出爐但都熱熱地食落去甜甜地,蛋味好重酥皮唔太油食落去好鬆化好食…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享Yum Yum 葡撻 安德魯餅店 https://s.openrice.com/QrLT1qQeY00检举 张贴 评分5味道4环境4服务4卫生4抵食推介美食葡撻用餐日期2012-11-11用餐途径外卖自取人均消费$8 (下午茶)庆祝纪念生日
拉麵?? 麺屋武蔵 2012-11-25是日做完功課,想食好少少男朋友又一路想試呢間,就決定左食呢間見menu無咩野揀就叫兩個白武骨拉麵一來見到好多蔥,已經知有d問題一食就, d 蔥好生,好苦肉就無咩味, 但個湯好濃,都ok 如果無蔥,可能碗麵會好食d餃子就一般般service....就唔太好上菜唔係咪d碗太重,上菜時會"bang bang"聲整體來講,真係唔會再食…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享拉麵?? 麺屋武蔵 https://s.openrice.com/QrLT0qQWY00检举 张贴 评分2味道3环境2服务3卫生2抵食用餐日期2012-11-17用餐途径堂食
放題??? 青葉日本料理 2012-10-01是日中秋, 想食得多d, 就簡左食放題第一次來食,價錢同食物味道一般每位$207魚生:唔太新鮮, 有雪味, 三文魚係最新鮮壽司:飯太硬,令到壽司無味燒物﹕三文魚頭好食,其他雞肉串就似一般街市買個d天婦羅: 粉多左小小總括黎講: 一般般,食物選擇唔太多,無另一間咁多, 應該唔會再試 環境方面,一坐底見到蜘蛛, 可想到,真係一次就夠…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享放題??? 青葉日本料理 https://s.openrice.com/QrLT0yS0H00检举 张贴 评分2味道2环境3服务3卫生2抵食用餐日期2012-09-30用餐途径堂食人均消费$207 (晚餐)
串燒,烏冬,好味 讚兵衛手打烏冬串燒 2012-06-20食飯前去扲電話,一路都好想食串燒, 但真係唔知邊到好食平時見呢到無咩人, 都怕唔好食, 上一上openrice, 見呢到ok, 就試下入到去都有幾個人已經食緊因為呢到主打串燒同烏冬就決定左每樣叫d個menu實在有太多野,都有好多野想食,搞到叫左好多 豬骨濃湯豚肉手打烏冬: 湯好濃,烏冬好彈牙,一流 炸雞軟骨: 炸雞軟骨好大碟,真係會食唔晒。炸得唔太油,有d 香葉拌炸雞軟骨,辣辣地,好食蟹籽沙律: 又係好大碟,但一般 燒牛舌: 有汁, 唔乾身 唔太好食,好"un" 燒雞翼: 乾身左小小兩個人食, 埋單: $180 都幾抵d service係一流好值得一試…查看更多+ 2以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享串燒,烏冬,好味 讚兵衛手打烏冬串燒 https://s.openrice.com/QrLT0qZ8Y00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生4抵食推介美食豬骨濃湯豚肉手打烏冬炸雞軟骨蟹籽沙律燒牛舌燒雞翼用餐日期2012-06-13用餐途径堂食
Lovely Egg Benedict BRICK LANE 2012-05-21星期五既下晏,落大雨上openrice, 見到BrickLane 有 Egg Benedict 食懷念英國既食物,就決定來呢到試下一見Menu, 有好多唔同野食見到有All - day breakfast, 下次先試今次叫左Mocha 好有咖啡味,又有小小朱古力味. 俾起一般Pacific Coffee 個d, 有好重咖啡味同時分別叫左兩個Egg Benedict - Salmon 同 Parma Ham兩個Egg Benedict 用大大既 Egg 整加上芝士, 汁 同 Spinach 加 muffin. 簡直係絕配, 流心蛋蛋汁溜落去 spinach 加muffin 上。味道甜甜的Parma Ham 同 Salmon, 就 Parma Ham 好食d 有沙律做配菜,d 菜新鮮,又有vinegar。酸酸甜甜好開胃…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享Lovely Egg Benedict BRICK LANE https://s.openrice.com/QrLT0FnuY00检举 张贴 评分5味道4环境3服务4卫生3抵食推介美食MochaParma Ham Egg BenedictSalmon Egg Benedict用餐日期2012-05-18用餐途径堂食人均消费$150 (午餐)
雨下的維港 海旁吧 2012-05-01約左朋友出來飲下野,傾下計係尖沙咀呢個咁多人既地方都算難找一個靜既地方還好,記得呢到有間bar叫了beer 同 mojito. Beer 就當然係有保證啦Mojito - 有酒,有mint 味,但mint 有d 過多,飲到最後變左食mint 咁 - 所以不太好都係叫番Beer 坐下坐下,傾下傾下來來去去左好多人但發覺大家都忙記左呢個美麗既影色…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享雨下的維港 海旁吧 https://s.openrice.com/QrLT0o0yH00检举 张贴 评分4味道5环境5服务5卫生3抵食用餐日期2012-04-27用餐途径堂食人均消费$200