香港 | 简
更新餐厅资料 商户专区
找餐厅
旅游.订座
OpenJobs
餐厅 + 地区/地址, 菜式/食品…
地图
特集
自助餐 火锅 新餐厅 优惠券 餐厅排行榜
滋讯
生活志 饮食志 开饭头条 放闪为食团 抖一抖 台湾Let's Go! 食得知味 我有我态度 食谱 识食台
OpenRice 开饭热店2025 | 赛果公布

等级1香港
概要
食记 (2)
相片 (2)
Valuable Lunch @ HKD45 in Central!
SoHo Fish & Chips
2014-10-10
於中環區想找到不用等位,靜靜地嘅餐廳食𠹵,閒閒地都200蚊落樓,估唔到今日有新發現!超感動!只係45蚊的午餐係邊度搵?中環wor? 😜😜😜午餐有好多選擇,一律45蚊:沙律類,土耳其卡巴類,Meat Box, 意粉,印度咖哩飯等,應有盡有。本人叫左土式羊肉meat box, 估唔到仲可以揀飯或薯條。因為好肚餓嘅關係,我就叫在飯。而同事就叫左咖哩魚飯。我初時以為佢收咁平,應該係細細份,仲諗住可能要要叫多份,不過,黎到都好大份,仲有沙律添。d沙律菜十分新鮮,尤其是紫洋䓤,味道鮮甜。羊肉是做卡巴的羊肉,非常惹味。最有驚喜的是,他們的飯是用印度米煮成的。飯的軟硬度適中,不會像大XX那些都一舊舊。因大廚是印度人的關係,他的咖哩也不用懷疑吧!反正見同事食得津津有味就知道。Oh, btw, 唔記得左講,佢地$45午餐係包飲品的,而且,係雪到溫度啱啱好的罐裝可樂,罐裝,你懂的!我唔知香港人有幾接受印度人煮印度/土耳其野,不過,我已經同同事約左下星期再去食,我正期待著佢d咖哩!我再重申多次,中環喎,$45一餐𠹵,邊度搵?…查看更多
赞好
检举
土式羊肉 Lamb Doner
咖哩魚 Fish Curry w/ rice
2014-10-10
Priviledge Service, 令人感動的食物
La Maison
2010-12-05
今天去完SME Expo, 同女友係灣仔搵o野食, 因為本人對灣仔並不熟悉, 所以就上左Openrice search 法國菜 (My girlfriend & I addict to French dishes)一打電話去booking, 老闆就十分友善, 仲教我點行去, 有種好warm 既感覺一去到, 入門口, d staff 就好似招呼朋友咁, 好親切... (仲要記得你個名)我地坐低左之後, 黑色衫哥哥 (Sorry that I forget to ask your name) 用好pro 既態度去介紹食物, I like this very much!Well anyway, we order 4 pcs of Fin De Claire Oyster, Parma ham with Melon, Pan Fried Goose Liver with blackberry source, Onion Soup, Mushroom Soup, Duck Leg, Soufflé for dessert...MUST try dishesnion soup Goose Liver Duck Leg Wish list:Rib eyeLamp rackSeafood PlatterConclusionriviledge Service食物新鮮美味環境氣氛良好價錢合理值得一試再試…查看更多
赞好
检举
Onion Soup; Goose Liver; Fin De Claire Oyster; Duck Leg; Soufflé
2010-12-04
  • 条款和细则
  • 版权政策
  • 商家服务条款
  • 就业机会
OpenRice《开饭喇!》为香港最受欢迎饮食资讯媒体并已覆盖多个亚洲地区,提供最新最全面的餐厅资料、食评及评分。配合网上订座、餐饮券、外卖自取及OpenRice Pay埋单等多元餐饮服务,让你轻松搜寻及享用地道美食及最佳餐厅!
© 2025 Openrice Group Inc. All Rights Reserved. 版权所有 不得转载
如您发现含有侵犯版权、商标、商业内容或其他不当的内容,请按此向我们检举。