好味的咖哩 國際咖哩館 2024-09-15今日週末中午去咗灣仔的國際咖喱屋午飯,點了一個南洋辣雞,又點了一個咖喱牛脷。咖喱牛脷非常抵食,牛脷又厚又嫩,$100非常超值。辣雞亦非常不錯,肉質亦非常嫩口,一開始不太習慣辣雞的咖喱味道,但後來越吃越好吃。週末到餐廳吃飯,感覺舒服一點。因為這裏的餐枱與餐枱之間距離比較少,假如全部坐滿的話,會非常逼夾。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享好味的咖哩 國際咖哩館 https://s.openrice.com/QrLT0UQbM00检举 张贴 评分4味道3环境3服务4卫生4抵食推介美食咖喱牛脷(已吃完)🤣$100咖哩牛脷用餐日期2024-09-15用餐途径堂食人均消费$150 (午餐)
個午餐都幾難食😅 Divino Patio Ristorante Bar Pizzeria 2024-03-06今日同朋友食set lunch, 叫左個chef‘s platter 同roasted pork loin。個chef’s platter 既風乾肉同沙律菜都還可以,但個pork loin又乾又難切開,啲肉又韌,真係有點兒差。$215 per head 連飲品,我覺得可以有其他選擇(亦難怪餐廳冇咩人)…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享個午餐都幾難食😅 Divino Patio Ristorante Bar Pizzeria https://s.openrice.com/QrLT0vN9H00检举 张贴 评分2味道4环境3服务3卫生2抵食用餐日期2024-03-06用餐途径堂食人均消费$215 (午餐)
靚靚吃素的地方 JAJA 2024-02-15周五朋友為我慶祝生日,選擇了辦公室就近的素食餐廳。點了餐廳的招牌花束沙律、芝士通心粉,及大盤壽司。花束沙律食材非常新鮮,但重點仍然係賣相,女孩子必定喜歡其他的食品亦非常不錯,但剛好友朋友是肉食怪獸,自家在點了一道牛肝菌意粉。飲料方面,我點了他們的Baileys 特飲(名稱也忘記了),外觀非常不錯。餐廳裝修是以粉紅色為主色,配上不同的可愛公仔,包括大小熊仔及企鵝,可能由於地點關係,週五晚飯的人不多,坐得比較舒服、非常適合打卡,亦非常適合女生閨蜜聚會。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享靚靚吃素的地方 JAJA https://s.openrice.com/QrLT0SDrG00检举 张贴 评分4味道5环境4服务4卫生3抵食推介美食提生糙米壽司拼盤用餐日期2024-01-12用餐途径堂食人均消费$500 (晚餐)庆祝纪念生日用餐优惠試食活動
不錯的潮州菜✨ 好蔡館 2023-12-31之前試過中環既好酒好蔡,屬於fine dining,覺得味道唔錯,所以去試佢嘅姊妹餐廳「好蔡館」。當晚六點就去咗食晚飯,當時仲未有食客。舖頭位於比較靜嘅位置,面積亦唔係太大,都係得四五張枱,我哋只有兩個人,所以攞咗一張細枱。食到差唔多六點半,越來越多客人嚟,基本上七點前已經入坐率九成。之前有朋友推薦佢嘅蜆肉撈飯,即刻叫咗一碗;亦見到佢嘅蠔餅好似幾好食,所以都叫咗一份。蜆肉飯名不虛傳,非常香口,亦十分抵食,都係幾十蚊個,我哋兩個三爬兩步就已經食晒。煎蠔餅非常好食,蠔仔新鮮又大粒,另外個蛋煎出嚟亦唔太油,非常香脆,值得推介。另外亦叫咗蟶子、烚花甲等等,水準亦唔錯。最後點咗個蛋白杏仁茶收尾,食到飽飽。因為今次未有機會試到要預訂嘅魚同海鮮,下一次會再嚟試過。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。2分享不錯的潮州菜✨ 好蔡館 https://s.openrice.com/QrLT0HeTF00检举 张贴 评分4味道3环境4服务3卫生4抵食推介美食蜆肉撈飯潮州蠔烙烚花甲用餐日期2023-12-03用餐途径堂食人均消费$450 (晚餐)
😄 好食既齋菜 東方小祇園齋菜 2022-04-23做完運動,決定今晚食齋。去左東方小祗園叫左兩道菜式,一個係西檸酥鴨,一個係一品煲仔飯加「無蛇羹」。員工服務態度幾好,全部都好好食,煲仔飯冇肉都咁惹味,又唔肥膩。食到飽飽都係$200(茶介$12一位),性價比好高(有食齋既朋友都知道新派食齋餐廳都比較貴)。一路食,一路睇佢張墊枱紙介紹餐廳歷史同理念,好有意思。想食齋既朋友,我都非常推介呢間。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享😄 好食既齋菜 東方小祇園齋菜 https://s.openrice.com/QrLT0ffL200检举 张贴 评分4味道3环境4服务4卫生5抵食用餐日期2022-04-23用餐途径堂食人均消费$100 (晚餐)
餐廳管理有好大改善空間 - Disappointing experience 李家 (筲箕灣道) 2022-04-22剛剛社交距離鬆綁,馬上去試一下西灣河新既韓國餐廳。星期五晚上7:20分到餐廳,好多人,所以只有比較窄既二人位。坐低點左兩樣野,(1)半半炸雞同(2) 芝士辣海鮮炒年糕,之後有一張單俾我地,顯示點菜時間為7:25分。之後就一直等,等到7:45分,開始覺得唔對路(等左20分鐘咩都未有)。望下周圍,發覺後面個枱都追緊單,我地馬上叫埋個服務員跟進下我地張單(最後呢枱係取消order就走左)。再繼續等,發現有點解枱枱都有兩碟前菜,而隔離個枱就一路都有菜式上枱(又好似都幾好服務),但我地咩都冇呢?等多5分鐘,我地再叫服務員黎,問佢哋係咪應該有前菜。佢地話:有既,但冇哂碟所以要等下。我再問,我地等左30分鐘,點解都未上到枱?佢地見我地開始不耐煩,就再去跟,過左一陣先至拎炸雞同前菜黎。我諗住一路食住炸雞前菜再等,食食下,就發覺又到8:10分,差不多45分鐘都未有?唔通啲年糕仲坐緊飛機黎香港?我就去問佢地,先發現原來佢地漏左單。係呢個時候,都玩左一個鐘,所以我就取消左個order 離開就算。當時,我地都發現有其他枱既客人都追緊單。食左炸雞加一肚氣,我就唔想留低,取消左order 俾埋炸雞錢就走。付款期間,發現佢地好多外賣平台嘅order,又係做唔切。但明顯見到,廚房既重點處理外賣平台既Order,delay哂坐係度既客既Order。另外,我哋中間坐左好耐,個位比較窄,想換去剛空出黎Cart位,但被拒絕。當然,我地走之前其實都未有新客入去坐。總括黎講感覺好失望,餐廳管理好差,樓面唔夠,出菜好慢,又漏單漏前菜。如果真係做唔到晚市堂食加外賣,就應該考慮做某一樣野先,做好佢先。攪到宜家有咁既customer experience,好難唔上黎OpenRice 寫返個晚餐日記。係咪因為停左晚市堂食太耐,宜家開返餐廳未ready 呢?食物方面都評論下 - 我坐左一個鐘都淨係食到炸雞🍗。原味炸雞口感一般,比較乾身,唔夠juicy。甜辣炸雞個汁味道不錯。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享餐廳管理有好大改善空間 - Disappointing experience 李家 (筲箕灣道) https://s.openrice.com/QrLT09PH200检举 木木玉 多謝你的寶貴意見,沒有心做韓國炸雞的師傅我已經叫他回家玩手機,以後不要過來炸雞,真的對不起,我希望有機會你再過來的話請找我9188 8158yung先生2022-05-01 回应 富亨加菲7376 仲過嚟? 我上次嚟, 好似我欠咗你地啲伙記咁, 老馮要嚟幫襯嘅感覺, 太無禮貌, 連喺街對待一個完全唔識嘅人都無咁差, 老實, 啲雞本身口味唔啱我食, 太鹹, 又太干, 啲汁又太甜, 都算, 態度真係太差, 東區唔止你地一間炸雞, 又唔係真係正宗, 用過你地啲油淋淋嘅杯同筷子, 只會覺得你地係一間賣炸雞嘅 大排檔, 同韓國扯唔上關係, 但係你啲伙記就係以為, 只要掛個韓式 日式 招牌, 啲人就要跪求食你啲炸雞,2022-11-04 回应 张贴 评分3味道2环境2服务3卫生2抵食用餐日期2022-04-22等候时间60 分钟 (堂食)人均消费$90 (晚餐)
冇誠意既泰菜 泰出色泰國餐廳 2022-04-18星期六下午去食late lunch,叫左個香辣肉碎炒飯、冬陰功大蝦湯河,因為係假期既關係,冇下午茶餐牌,要用午餐價錢order。天后、炮台山係競爭激烈的地方,煮既野食都竟然咁冇誠意,以前都唔係咁。1. 香辣肉碎炒飯隻蛋係乾既,炒得唔香同熱、辣味太重。2. 冬陰功湯底非常淡、得幾隻蝦同超細,一啲蝦咪都冇。天后、炮台山好食/ 價廉物美既泰式餐廳太多,呢間真係要加倍努力。P.S. 雖然食物同價錢一般,但餐廳位置好,出面人流好充足,所以都keep住有人幫襯。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享冇誠意既泰菜 泰出色泰國餐廳 https://s.openrice.com/QrLT0u8X200检举 张贴 评分2味道3环境2服务3卫生3抵食用餐日期2022-04-16用餐途径堂食人均消费$70 (下午茶)
週末晚餐 睿居酒屋 2021-08-22訂左枱食晚飯,去到嘅時候,已經有一張大枱10個人食緊飯。我冇選擇坐吧枱,揀左係大枱隔離既一張四人枱坐低。餐廳空間比較細,枱與枱之間都幾近,因為疫情原因,有透明板相隔,所以尚算可以。去到八點幾九點嘅時候,大枱嘅人走咗,成間餐廳即刻靜晒好舒服。打開餐牌,食物款式都幾多,有刺身、壽司、燒物、沙律、串燒同埋天婦羅。因為買咗OpenRice消費券,用$400(再有優惠所以最後用$370)就買到$500現金劵,所以決定選擇唔同類型既嘢食,試吓餐廳食物質素。見到OpenRice有人推介葡汁燒鰻魚,即刻叫咗一碟試吓。另外叫左我最鍾意食嘅螢光魷魚,再叫左汁燒鮑魚、黑毛豬串燒同埋帆立貝天婦羅。燒鰻魚個底有玉子做配菜,真係幾好食,值得推介。而螢光魷魚都冇咩腥味,亦冇平日居酒屋嘅咁鹹,就算今日冇叫酒,淨食螢光魷魚都非常易入口。黑毛豬串燒亦非常好食,有少少肥膏,又燒得剛剛好。反而個鮑魚我覺得比較普通,唔點呢個都冇所謂。除此之外,我覺得帆立貝天婦羅都幾好食,大大粒,非常好肉,中間重夾咗塊薄荷葉,味道非常清新,佢仲配左個芥末鹽,幾有特色。最後埋單,扣除$500($370購買)現金券,盛惠$123,都算不過不失啦。星期日冇咩人嚟食晚飯,可以由6:45pm坐到9:30pm,享受一下星期一前既休閒。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享週末晚餐 睿居酒屋 https://s.openrice.com/QrLT0rTiz00检举 张贴 评分4味道3环境4服务4卫生3抵食推介美食蒲燒鰻魚用餐途径堂食用餐时段晚餐用餐优惠現金券