天氣凍要食粥 發記腸粉粥品 2017-02-25凍凍凍凍凍呢d天氣主不開食熱熱熱熱熱既仲要高熱熱熱熱熱量既先得粥加油炸鬼是不二之選一離開張床就諗住去食粥豬潤生滾粥是本人至愛先講講碗粥先,碗粥用了大量粉漿做,所以好似漿糊咁。豬潤剛熟,夠爽,不會多血水留在豬潤上。豬潤好味,而且份量也不少,約有7-8片。油炸鬼碎上,其實是牛脷酥合油炸鬼沒加糖合併的口感。有點怪,但味道不差的。未算太多多餘的油在表面粥28蚊,油炸鬼9蚊…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享天氣凍要食粥 發記腸粉粥品 https://s.openrice.com/QrLT0GByKW0检举 张贴 评分3味道3环境3服务3卫生3抵食用餐途径堂食
幸運遇上 星海.譽宴 (The ONE) 2016-12-28在聖誕節狂歡過後,還有一天的假期,又怎能白白浪費呢?而且想跟那朋友認真的吃一頓飯,地點、氣氛對我來說都是非常重要的有時想吃一餐舒服的中餐真的不容易,大部分吃中餐既餐廳都是太熱鬧的地方到了這餐廳,見到有露台,便問問侍應能否走出露台看。他還說我們可以先吃飯,再到露台去飲酒....我跟朋友本來就是最愛這樣子了....那就先享受晚餐吧!朋友很快就決定了吃片皮鴨,那我便點了杞香玉液白葡萄,不太想只吃肉...杞香玉液白葡萄排得很精緻,原來是冬瓜粒,味道有層次,油份極少,帶著冬瓜粒應有的清香。重點的片皮鴨來了,完全不明白為何我平時只吃兩三片便會停手,今晚會吃了那麼多。看著一碟碟的配菜,四種顏色的'麼麼''令我們有一種興奮,結果二人把四籠''麼麼''皮及所有片皮鴨的皮都吃了因為是兩食的關係,另一食是鴨鬆及生菜包。鴨鬆有不少配料,特別是加入了春卷皮令口感更豐富。吃飽了後,我點了一支白酒,再到露台去....雖然今夜風大了一點,但香港夜景太美了吧!!口裡說著冷的朋友陪我在這裡坐了下來,餐廳在露台也播著柔和的音樂映襯著那夜景另氣氛更好我承認,愛上了!…查看更多+ 4以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享幸運遇上 星海.譽宴 (The ONE) https://s.openrice.com/QrLT0vZqf00检举 张贴 评分4味道4环境4服务3卫生3抵食推介美食杞香玉液白葡萄,京烤四色片皮鴨用餐日期2016-12-27用餐途径堂食用餐时段晚餐
貴德宮 貴德宮私房素宴 2016-09-22今日有人萬歲,同事話呢間ARM任何年齡既同事去一直都不明白,直至去到先知係素菜,又真係人人都ARM食就去試一試,聽個名,好有皇宮FEEL而今時今日,大家對食素菜要求隻鮑魚真係做得好似,不是做得大大隻,反而跟平民食既先似,但配料卻是健康的芽菜,青瓜,番茄等。食碗飯都不是白飯,而是紅米小米加白飯,成件事真係健康到呢。。。。。個豆腐同埋個冬菇上面都整左D不是係咩既野,好像魚肉,好得意因為中秋節後,可能食得太多熱氣野,喉嚨不太舒服,所以煎炸野無食桂花糕係玫瑰花形,好靚,而又有桂花同杞子,又不會太甜素菜既心思比肉仲要多,多食素對身體好,LIKE…查看更多+ 5以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享貴德宮 貴德宮私房素宴 https://s.openrice.com/QrLT0RdGe00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生3抵食用餐日期2016-09-19用餐途径堂食
樣衰衰的早餐 麥當勞 2015-06-29今日食個以為係開心既早餐先,點知.....返到公司打開來睇,乜點解盒野擺到甘衰,盒就開一半,牛油溶曬,而且仲要漏出來coffee呢.... 點解上面都有?總之就樣衰衰甘啦至於味道: 熱香餅無問題架,但coffee咩事呢請問?.....即磨既都苦成甘,香味同苦味係2件事來架WOR... 無香只有苦而我平時都係飲捷榮,但點解質素都差甘遠?所以一定不關公司事,而係選用平價豆,或者係甘煲住而苦,呢個應該係最合理的解釋…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享樣衰衰的早餐 麥當勞 https://s.openrice.com/QrLT0LPyIW0检举 张贴 评分1味道3环境3服务3卫生3抵食用餐日期2015-06-26等候时间3 分钟 (外卖自取)
沒有排麥記的今天 新利華餐廳 2015-06-04今日個個走去排麥記換無得拆既積木,入到去麥記人山人海,排到出門口,甘我就唯有放棄個熱香餅啦,改左食呢個五香肉丁蛋米呢個早餐令我又愛又恨,原因係呢間野既五香肉丁係自家製既,所以無咩肥膏,而且好入味,真係不錯而恨的地方是得一隻蛋,實在太少材料,而且湯底太味精一個28蚊既早餐,係為了滿足心靈上被迫早返工既不情願,令自己開心一D,而且今早仲遇上自己坐既巴士撞車拖左好耐時間,來一個滿足不到心靈卻又期望能滿足的早餐一隻熟的蛋,幾燈豬肉,份量足夠早餐既米粉,好濃既味精湯底,配上一杯都算不錯既凍檸茶.... 開工工作了,盛惠28蚊丫... 28蚊一個早餐其實不貴…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享沒有排麥記的今天 新利華餐廳 https://s.openrice.com/QrLT0DuGb00检举 张贴 评分3味道2环境4服务3卫生3抵食用餐日期2015-06-04等候时间10 分钟 (外卖自取)人均消费$28 (早餐)
韓式海鮮塔 譽宴 2015-06-02之前提直想試下韓式海鮮塔,難得而家不用去韓國,香港便有得試,今次終於約齊8個人去試試!有個friend話譽宴食火鍋坐得舒服,所以我地今次都去譽宴試下,原因係地方就腳,而且又坐得舒服,一家大細去,起碼都有張BB椅。有去過韓國餐廳就知,D位又窄,又限時交枱,D亞豬媽服務又好到呢。。。食剩小小野又黑面,所以韓國餐廳一家大細真係少去原本無乜特別期待,甘樣反而更有驚喜,始終係一間中式酒樓啱香港人口味等左一陣,終於食得,一來到相機先食,之後一層一層打開,估佢唔到!D蝦咁大隻既?雖然不過係基圍蝦,但隻隻都有手板咁大,豉油都唔洗點,立刻放入口,一個字~爽!連平時不食蝦既屋企人都食左幾隻,不用5分鐘,D蝦已經消滅曬。之後大圍一轉攻賴尿蝦,隻隻足8吋,估你唔到,幫隻蝦做完運動後,一開~見真章,雖則不是頂級爆肉,但至少肉質夠爽不浮,合格有餘!好快就開下一層開動!花甲,蜆,東風螺,花甲係頂級貨,大隻肉厚,蜆有少少沙但都幾大隻,東風螺好好味。下一層象拔蚌,份量雖多,但偏細隻,如果份量大D就更好,再一層係大扇貝,我們一人一隻,全程什麼都無點已經放曬入口,隻隻SIZE一樣,無偷工減料,可惜一人得一隻,太少了再來係九孔鮑,青口同花蟹。九孔鮑好驚喜,不是因為SIZE,而係因為洗得好乾淨又有鮮味,所以食到青口就覺得有D普通,花蟹新鮮,但係細隻,如果換成肉蟹或膏蟹會更開心,蟹有少少失色。最後試埋有菜既魚湯,豆腐白菜仔,石班加埋上邊D精華汁液,我們大概一人飲左3碗,一個套餐已經夠我地6個大人2個小朋友食了。總結: 性價比高,食完之後大家都感覺良好,無覺得受騙,驚喜十足。如果海鮮既size再大D,我會比足一百分有下次!…查看更多+ 3以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享韓式海鮮塔 譽宴 https://s.openrice.com/QrLT0IO8b00检举 张贴 评分4味道3环境3服务4卫生3抵食用餐日期2015-05-30用餐途径堂食用餐时段晚餐
想著韓國的晚飯 達人烤肉 2015-04-24成班女人掛住韓國,一齊食韓燒應該好多女仔都係咁一坐低,大家既話題就變成吃,買,玩但都離不開...想放假,想去旅行,想買野店內好多食客,服務生都有韓國人,令感覺更濃服務也不錯,服務生會四周行來行去,要搵他們一D都不難,而且服務態度都幾好食物方面,前菜同韓國比當然少了一點,但總有幾小碟在台面雖然怕肥,但都難不開燒豬肉同牛肉為主豬肉要燒耐一些,所以先醫肚吃牛,牛肉燒完後比平時食既牛老一D,可以係不懂控制個火,一係未熟一係就太老。但這不是台既問題,係我地不懂吧而豬肉有片同五花腩,燒得耐一點,結果五花腩燒完後因為油少了而剛剛好,而片就有點硬了間中食真係幾開心呢…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享想著韓國的晚飯 達人烤肉 https://s.openrice.com/QrLT0iqub00检举 张贴 评分3味道3环境3服务3卫生3抵食用餐日期2015-04-10用餐途径堂食
常常吃常餐 名人飯堂 2015-01-21午餐時間都可以食常還餐嘛而且仲要係豐富的看圖片就知道了半片厚多士夠脆,如果係一件會更好火腿庵列尚算不差,當然再滑會更好麵當然不是出前一丁,略差一點,感覺膠膠地,如果爽身點會好D雞排夠熱,夠香整體不錯…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享常常吃常餐 名人飯堂 https://s.openrice.com/QrLT0Jkqa00检举 张贴 评分4味道3环境3服务3卫生3抵食用餐日期2015-01-08用餐途径堂食相关食记30日内同一位会员在同一间餐厅提交的食记魚翅撈飯
魚翅撈飯 名人飯堂 2015-01-21魚翅撈飯,其實係酒樓的雞絲翅加白飯無送食,只係有汁既味道當牙痛既時候食呢個會幾好,但感覺仍然是無野好食味道不會太咸,當然就咁飲會咸左少少飯是一碗的SIZE,剛剛好夠吃如果當中加入多些材料,感覺有野食下,會更好…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享魚翅撈飯 名人飯堂 https://s.openrice.com/QrLT0IEqa00检举 张贴 评分3味道3环境3服务3卫生3抵食用餐日期2015-01-07用餐途径堂食相关食记30日内同一位会员在同一间餐厅提交的食记常常吃常餐
食不完的飯 花園餐廳 (東廣場) 2015-01-21成日都去呢間,不過今次食豬軟骨飯一碗豬,一碗飯好多份量味道真的一般,色很深,味帶甜,但不夠入味。味道只是留於表面,因為豬比較硬,而且未有所說的疆汁味,比較單調如果真的有疆汁,相信會更好感覺似煲湯後的豬,加以調味份量好夠,可能因為味道不夠好,所以食不完下次不吃了…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享食不完的飯 花園餐廳 (東廣場) https://s.openrice.com/QrLT0HUqa00检举 张贴 评分2味道3环境3服务3卫生3抵食用餐日期2015-01-06用餐途径堂食
好開心的午飯 榮式燒雞扒 2015-01-21同朋友食呢間,係朋友介紹既竟然有房坐,即時大大加分,因為不用擔心手袋安全問題已經很好朋友們要跑馬拉松,所以個個叫曬多飯嘩,一來到,好開心,真係好多飯,但重點是,我們都把它食曬呢個叫雞藕天成,46蚊藕是蓮藕,即藕餅,好味BOR,再食埋塊排,不錯汁是豉油汁,甜甜地,肚餓時真係要去返呢間,因為食得開心時仲要夠飽…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享好開心的午飯 榮式燒雞扒 https://s.openrice.com/QrLT0GzQI00检举 张贴 评分4味道3环境3服务3卫生3抵食用餐日期2015-01-19等候时间15 分钟 (堂食)
蒸魚午飯 新匯聚餐廳小廚 2015-01-21成日都係食排...豬....牛日日食其實都幾悶,今日見到有魚食,想也不用想就食呢個份量就好似圖入面,一個人夠曬食,其實蒸魚最緊要新鮮,做到丫但洗得未夠乾淨,因為肚入面仲有D黑色野痴住豉油是蒸魚豉油,所以不太咸,但比較多油,而且應該係菜油,因為無香味白飯一碗剛剛好,有魚食已經算不錯…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享蒸魚午飯 新匯聚餐廳小廚 https://s.openrice.com/QrLT0GEqa00检举 张贴 评分3味道3环境3服务3卫生3抵食用餐日期2015-01-05用餐途径堂食用餐时段午餐
難得吃素 惠豐涼茶素食 2015-01-12日日都大魚大肉,難得吃素今日經過呢間大街大巷既小食店,見有素食,即刻食返少少先酸齋簡直是本人所愛,可惜整得不好食,好似浸左入醋水度太酸而且口感太薄,太求其了,不像一般齋店既濃厚口感來一碗香菇栗米粥,還好,似住家野因為不似集體經營的粥店加一大堆粉推到好杰,所以我喜歡這個…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享難得吃素 惠豐涼茶素食 https://s.openrice.com/QrLT0LEGa00检举 张贴 评分3味道3环境3服务3卫生3抵食用餐日期2015-01-03用餐途径堂食
12點無人排隊 見面點 2015-01-12今日見無人排隊,所以食下勝在24蚊平平地。個湯太味精,太咸了,勝在夠熱,可以暖身飯既份量剛剛好,薯仔不太林,汁太水,所以D飯索曬汁如果要減肥同三高既朋友就不要食喇,因為汁以鹽為主,油同鹽充份地強迫白飯索曬呢個真係不可以日日食,始終汁是罪惡之頭號但願蚊一盒飯,白飯質素不太差,份量又合適,間中食下都無妨…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享12點無人排隊 見面點 https://s.openrice.com/QrLT0KkGa00检举 张贴 评分3味道2环境3服务2卫生3抵食用餐日期2015-01-02用餐途径堂食
聖誕大餐 Délifrance 2014-12-31聖誕節人多既聚會,出面搵位難,所以選了外賣自取1980蚊話係20人既份量,除了呢盤野,仲有一個CAKE,2支酒但實際上,我們20人便要煮了幾碟菜,一煲湯,幾盤壽司,再加意粉....說好的20人呢?我們不是20個大食男,而是一家大小的20人啊。先講講沙律,有急凍無味大蝦配未隔好水的水果沙律,簡直是大師級製作麵皮卷,入面是罐頭吞拿魚,三文魚碎加生菜罐頭湯牛粒飯,賣相已經不得了,所以無食過串燒是每個屋村商場都買到既,佳X有售,大約1蚊有一串,當然delifrance要加熱啦意粉同蛋糕是正常的兩樣意粉做得不錯,茄醬比較豐富,有牛肉碎蛋糕的朱古力味比較濃厚這2個是最有誠意的了,但不夠食加上罐頭,急凍,現成的食物收取2000蚊絕對dislike…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享聖誕大餐 Délifrance https://s.openrice.com/QrLT0ADea00检举 张贴 评分2味道3环境3服务3卫生1抵食用餐日期2014-12-25等候时间15 分钟 (外卖自取)