好味pizza CIAK - All Day Italian (太古城中心) 2019-11-04喺太古睇完戲,就揀咗間Pizza食!我覺得佢係香港最好味嘅PizzaFour cheese parma ham 其實依家啲嘢食都唔係特別平,但係做到意大利嘅感覺。four cheese 夠濃味!好cheesy!!!!! Cold cut 就唔係好抵啦:(…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享好味pizza CIAK - All Day Italian (太古城中心) https://s.openrice.com/QrLT0iBGs00检举 张贴 评分4味道4环境5服务5卫生2抵食用餐途径堂食
中環食lunch Dear Lilly 2019-08-12今日去咗中環搵朋友食lunch。今次係第二次嚟呢間餐廳。呢度嘅lunch Menu每日都唔同,好有新鮮感。今次嘅Menu同上次嘅Menu已經唔同咗。我今次仲攞咗個好位望住維港食飯,不過就有啲曬同埋熱,驚晒驚熱嘅朋友就唔好坐呢個位啦。每台都有麵包供應,點橄欖油。首先我飲咗個南瓜湯,我朋友食咗呢度嘅lunch Menu每日都唔同,好有新鮮感。今次嘅Menu同上次已經唔同咗。首先我飲左個南瓜湯,我朋友食吞拿魚。兩個前菜都好好味,唔會太鹹。吞拿魚都唔會太腥或者有雪藏味。跟住就係主菜啦,我哋兩個都嗌左pork shoulder 肉都好淋薯蓉唔會太鹹唔會太油啱啱好,而且好香嘅薯仔味。薯蓉幾好唔會有一粒粒薯仔係入邊。味道都好好,好似豉油汁咁豬肉好入味。之後我哋就叫咗個甜品個甜品好似焦糖燉蛋,好creamy, 糖又唔會太多好甜值得繼續去食。…查看更多+ 3以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享中環食lunch Dear Lilly https://s.openrice.com/QrLT0e6yQW0检举 张贴 评分4味道4环境5服务5卫生3抵食用餐途径堂食
意大利風情 Pici 2019-03-14香港又好吃又正宗的意大利餐廳多數都偏貴!不過我找到pici 後就改變了我看法了香港最抵食而接近意大利味道的意粉!他們有不同類型的pasta 提供👌🏻不過這裏的食物份量比較少!好喜歡有咬口的朋友一定會喜歡這裏的意粉啊😌不過我覺得這裏的意粉芝士不足,當然我有問他們另外給我parmesan cheese 啦😆 Carbonara ravioli 有驚喜!! 內裏有一隻雞蛋,一切開會流出來的👍🏻Tiramisu 是比較creamy有custard 的感覺, 而且他不只是用mascarpone cheese, 他應該加了其他的食物,感覺比較厚和比一般cheese 黃🧐不過店舖內音樂聲量比較大.👅Appetiser: 1)Burrata cheese2) chef’s selection cold cuts .👅Pasta: 1)Carbonara ravioli( weekend brunch menu) 2)Pici 3)Orechiette4) Lorighittas.👅Dessert1)Tiramisu …查看更多+ 4以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享意大利風情 Pici https://s.openrice.com/QrLT0wyoP00检举 张贴 评分4味道3环境4服务4卫生3抵食用餐途径堂食
令人有啲渴的雲吞麵 深仔記 2019-03-04今日食lunch 去咗食深仔記雲吞麵加底再加多個油菜(芥蘭)其實個麵都幾彈牙,不過仲有少少鹼水味,個人嚟講就太多鹼水味啦雲吞裏啲蝦都叫多,而且都爽口嘅!雲吞size啱啱好雲吞麵都有5-6隻雲吞碟油菜就不過不失啦不過有一敗處,唔知係咪我飲咗一啖湯,我覺得味精/鹽份比較多,我口渴咗一個下午服務都不差的…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享令人有啲渴的雲吞麵 深仔記 https://s.openrice.com/QrLT0uwyP00检举 张贴 评分3味道3环境4服务4卫生4抵食用餐途径堂食
吞拿魚飯~~ 定食 Doraya (駱克道) 2019-03-04我係一個好中意食吞拿魚嘅女仔DORAYA 啲吞拿魚從來無令我失望過!永遠都甘好食今日夜晚就去咗食啦要等位,不過好快!不過啲位就有啲逼,唔係坐得好舒服啊,尖沙咀個間舒服啲!言歸正傳,我叫咗個藍鮨吞拿魚扒飯配白飯(加多了吞拿魚份量 $25)吞拿魚無鯹味,鮮味就有啦!吞拿魚扒一啲都唔薄,都幾厚嫁🤩唔係好大食嘅人一定夠😁如果驚唔夠食可以加大飯同吞拿魚😆就$30💡我建議食吞拿魚蓉飯嘅就食壽司飯會match 啲🥰…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享吞拿魚飯~~ 定食 Doraya (駱克道) https://s.openrice.com/QrLT01Quo00检举 张贴 评分4味道3环境5服务5卫生3抵食推介美食藍鰭吞拿魚扒飯定食用餐日期2019-02-13等候时间15 分钟 (堂食)人均消费$190 (晚餐)
下午茶 666泰船麵 (德輔道西) 2018-12-05我今天很想吃船麵,所以我就到了附近的食店吃船麵店內裝潢有特色:)我叫了一碟腐乳菜和一碗細豬肉丸船麵Total : $25 + $15 菜豬肉丸幾好味,不過蘿蔔不是太好味,太軟了,好像沒有水湯底適合香港口味不是太咸,不過如想有更濃的湯底,可以用他的調味料,調出泰國風味…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享下午茶 666泰船麵 (德輔道西) https://s.openrice.com/QrLT0rsan00检举 张贴 评分3味道4环境4服务4卫生3抵食用餐途径堂食
小時候的味道 阿婆砵仔糕 2018-12-05今日途經寶翠園,就到阿婆砵仔糕買砵仔糕。她的砵仔糕是偏軟,而且買回來是䁔暖的她有賣白色和黃色砵仔糕和糯米糍我今次買了黃色砵仔糕👍🏻有很多紅豆,紅豆是粉粉的真的好味值得一吃會回頭$5一個砵仔糕…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享小時候的味道 阿婆砵仔糕 https://s.openrice.com/QrLT0TM4n00检举 张贴 评分4味道3环境5服务3卫生4抵食用餐途径堂食人均消费$5
菠蘿油時間 敏華冰廳 (德福廣場1期) 2018-09-10我突然很想吃菠蘿油所以去了這間茶餐廳他們定時有新鮮出爐的菠蘿麵包門口看到焗爐當天我叫了一個菠蘿油加炒蛋的下午茶餐再加一杯熱奶茶菠蘿包暖暖的加上滑滑的炒蛋菠蘿麵包不會太熱導致牛油溶化奶茶香茶味足我的下午茶餐都是$29,都挺值得服務不錯不過好餐廳當然多人去,所以都要等大約5-10分鐘:)…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享菠蘿油時間 敏華冰廳 (德福廣場1期) https://s.openrice.com/QrLT0HoKm00检举 张贴 评分5味道4环境4服务4卫生4抵食用餐日期2018-08-30等候时间10 分钟 (堂食)人均消费$29 (下午茶)
銅鑼灣同朋友食tea 好地方 The Cakery (利園二期) 2018-07-22又到下午茶時間,想在銅鑼灣想找一個我安靜和我可以跟朋友談天的地方真是有點難,所以我推介這間餐廳。這裏環境比較幽靜,談天也比較舒暢。這裏主要吃蛋糕和飲咖啡或茶。這裏的蛋糕有給素食者的有gluten free, diary free 的蛋糕,真是很貼心。而且店員用心服務,清楚每一樣食品的成份,對食物敏感的人有很大幫助。雖然這兒的食品飲品不是便宜,也有一點偏向貴價咖啡店,但那一份貼心, 個人應為都是值得的。而且也可以和有食物敏感的朋友來吃。順帶一提,這兒的cupcake有很多款色選擇。還有他的朱古力飲品是用真朱古力沖調,不是坊間用的朱古力粉,沒有假朱古力的味道當日我吃了朱古力cupcake和棗味cupcake ! cupcake 味道天然,一點也不假,真材實料。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享銅鑼灣同朋友食tea 好地方 The Cakery (利園二期) https://s.openrice.com/QrLT01bOl00检举 张贴 评分5味道5环境5服务5卫生3抵食推介美食Hot chocolate用餐日期2018-04-20用餐途径堂食人均消费$80 (下午茶)
Burger time!!! Main St. Deli 2018-06-13這兒裝修很有美國快餐特色 這兒有兩款前菜,兩款都是葉菜酸酸的,很配合你的主菜。這兒有很多漢堡選擇和配搭,真是想吃什麼都有。餐牌有很多選擇,想食什麼都有我叫了一客buffalo wings ! 真係好好味,醬汁很濃,覺得是必叫的! 我還叫了一份southern fried chicken burger ! 雞肉有肉質不會太乾,外脆內軟的感覺真是一流呢度啲雞肉漢堡真係好好味!sweet potato fries 都好脆好好味我的朋友叫了beef sandwich!好味蛋糕選擇也很多,而且每一件蛋糕都很大。所以我建議三至四人分享一件蛋糕。皆因主菜也有點份量!如果想吃漢堡的話真的要來這一間,真係好好味。很適合一班朋友來聚餐。…查看更多+ 5以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享Burger time!!! Main St. Deli https://s.openrice.com/QrLT0UTik00检举 张贴 评分4味道5环境5服务5卫生3抵食用餐途径堂食
新店開幕 The Artist House 2018-04-17今天去了一間新開的餐廳試試!我叫了一杯啤酒,一杯咖啡這裹環境舒適,寛敞談天、做嘢、開會一流Pale ale啤酒杯🍻有特式!他們有bottle beer 和daft beer 供選擇! 這杯是draft beer! 入口清清淡淡的,有淡淡香味!適合女士Black coffee不太特別,當然好味過大型連鎖店啦!咖啡杯有特色!有美感! 如果唔知飲咩啤酒嘅朋友可以試試佢哋呢個遊戲,用你喜歡的香水香味來判斷你喜歡的啤酒。好特別!仲可以試吓噴啲香水係啤酒杯度,海邊下你杯啤酒的味道或者提升他的味道這兒十分舒服😌好適合喜歡有私人空間和靜的人去飲嘢…查看更多+ 1以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享新店開幕 The Artist House https://s.openrice.com/QrLT0NYak00检举 张贴 评分4味道5环境5服务3卫生4抵食推介美食pale ale用餐日期2018-04-09用餐途径堂食用餐时段下午茶
第二次食 座銀 2018-04-15今日約咗朋友六點鐘食晚飯。我哋心血來潮想吃拉麵,所以來了座銀今次是我的第二次!上一次我試了有海鮮湯底的,所以今次我叫了他們最出名的雞湯。十分期待!這裏環境舒適,座椅舒服,令人放鬆。不像其他拉麵舖,座得一點也不舒適而且這裏提供洗手間,洗手間設備齊全,也有牙刷和漱口水廁所好似去了日本。回歸正傳,拉麵質素高!有炸牛蒡做配菜,雞湯泡泡,還有兩塊叉燒和一件雞份量充足麵質比較硬身,而且粗身! 我還叫了流心蛋,有流心,不會太咸/重味!總括而言,我十分推介這間餐廳,想吃雞湯拉麵的人值得一試。而且這裡的服務很好,環境舒服,是非一般的拉麵餐廳。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享第二次食 座銀 https://s.openrice.com/QrLT0TICk00检举 张贴 评分4味道5环境5服务5卫生4抵食用餐日期2018-04-09用餐途径堂食人均消费$140 (晚餐)
我的至愛 三希樓 2018-04-14今個復活節假期又去了我最愛的三希樓!三希樓係我食過的水煮魚中最好味的一間。我叫了水煮魚!水煮魚的與很滑,而且不油膩,而且配料很多!包括青瓜、豬紅、薯粉、筍和芽菜真係好好味。麻多過辣,食落有層次感胡椒蝦一碟大約有十隻!蝦🦐的尺寸中等!所有蝦都開了邊,很容易食和很入味放耐啲會更入味炒辣子雞!味道好!比較辣!不過要注意多碎骨! 不喜歡吐骨人士就不要叫!要炒就炒其他!另一推介就是即撞豆腐花真係好滑!一桶桶上,分到5-6碗桂花糖水、黃糖和糖水任加如果去食晚餐,我建議一早留定,不要等到最後才叫!因午市點心關係,我們叫了一籠紅棗糕!不過就有點失色:(椰味太重,完全掩蓋了紅棗的味道。總括來講,三希樓的食物質素高!會繼續光顧…查看更多+ 1以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享我的至愛 三希樓 https://s.openrice.com/QrLT0zGqN00检举 张贴 评分4味道4环境4服务5卫生3抵食推介美食水煮魚豆腐花用餐日期2018-04-01用餐途径堂食人均消费$350 (午餐)
麻辣火鍋時間 重慶劉一手火鍋店 2018-04-13我終於可以試一試這間過江龍了! 麻辣同火鍋都是我最愛我訂了18:30 ,6位,用餐時間是2小時我準時到達,預備用餐有多款醬料!麻油係一罐罐,俾2-3 人使用我叫了一半麻辣(小辣),一半椰子雞! 椰子雞湯好味,重雞湯味,而且雞件幾多可惜麻辣鍋只有辣味麻味不足:(有進步空間魚標同麻辣真係幾match!!叫咗啲丸和餃,都幾好味!!值得一食豬肉片,都不錯!可以一叫!叫咗啲炸物包括重慶酥肉(左上)、魚滑油炸鬼(右上)、響鈴(左下)、魚皮(右下)炸物脆我哋叫咗兩款甜品,分別是燉雪梨和涼粉皮! 我覺得這兩款甜品都沒有太大特別,不值得一試。而且我覺得兩小時的用餐時間不足夠吃甜品。除了上述討論的食物之外,我們還叫了蔬菜和兩瓶飲品同啤酒🍻!總括而言,麻辣火鍋不夠麻辣,但是價錢上值得一吃。反而他的椰子雞湯比較驚喜。…查看更多+ 7以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享麻辣火鍋時間 重慶劉一手火鍋店 https://s.openrice.com/QrLT0lnek00检举 cancan123 是冰粉🙇🏻♀️2018-04-14 回应 张贴 评分3味道4环境4服务4卫生4抵食用餐日期2018-04-08用餐途径堂食人均消费$300 (晚餐)
聖誕節大餐 Cassio 2018-02-05我聖誕節個餐宜家先得閒寫我平安夜去了Cassio 食佢地嘅半自助餐食物質素真係唔係好差,仲幾好當日主菜係每人一份,甜品都係set好嘅,前菜就任食!火腿選擇唔多,但係好精。風乾火腿真係一流,自覺回本一黎到人都有一個前菜選擇,我選擇了生蠔。生蠔好都幾新鮮,冇腥味。唔係叫做超級肥美但係我鍾意!自助區,任食主菜-牛肉主菜-乳豬外皮很趣,肉質鮮嫩有肉汁。(四人份)甜品就無咩太大特別:)整體好好環境和服務不錯👍🏻下一次有機會可再食…查看更多+ 1以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。2分享聖誕節大餐 Cassio https://s.openrice.com/QrLT02buj00检举 张贴 评分4味道5环境5服务5卫生4抵食用餐途径堂食