鮮味十足充滿驚喜 漁一海鮮火鍋料理 2021-11-02同朋友見網上評論勁好而嚟,更為鴨血而嚟。果然無令人失望,我哋三個女仔,叫酸菜魚湯底,材料十足。魚大塊而幼滑,鍋內有薯粉可先食,風味十分。鍋物必叫鴨血,令人覺得滿足。再來丸及牛肉拼盤,鮮味十足,丸每種味道兩粒,樣樣可以試到。肉鮮嫩有肉味。再來茹及菜拼盤,蔬菜新鮮好味。不得不提服務好👍🏼👍🏼👍🏼同朋友一致會嚟再幫襯。…查看更多+ 3以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享鮮味十足充滿驚喜 漁一海鮮火鍋料理 https://s.openrice.com/QrLT0V5P000檢舉 張貼 評分5味道5環境5服務5衛生5抵食推介美食酸菜魚火鍋$1080酸菜魚火鍋$1080牛魔王拼盤用餐日期2021-10-24用餐途徑堂食人均消費$300 (晚餐)
充滿人情味食物如住家飯的食店 摩登廚房 2019-12-30今日帶仔老公去食午餐!首先,入去原本已冇咩位。但老細細心為我地安排坐位,因帶住小B,職員見有卡位即刻幫我地轉,細心安排令人窩心。叫咗一日花膠燉雞飯午餐,先係個雞好幼嫩而滑。湯好夠鮮味,好有花膠同雞鮮味的湯。小B只係未夠兩歲小B,完全愛上呢個飯餐。仲要大大啖食食食,仲要追湯飲。餐飲茶味十足!老公叫左個蒸魚午餐,魚🐟新鮮嫩好味。重重重點:食完唔口渴,所以好放心俾小B食食食呀!PS:食店不幸被爆竊,無哂散錢。所以今日要收齊頭數的紙幣,明明花膠燉雞餐起碼要$68,但老細竟然收齊頭變$60😖😖 已經有損失,但仲咁收費。真係要大大支持!…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享充滿人情味食物如住家飯的食店 摩登廚房 https://s.openrice.com/QrLT0kr0t00檢舉 張貼 評分5味道5環境5服務4衛生5抵食推介美食花膠燉雞湯用餐日期2019-12-30等候時間3 分鐘 (堂食)人均消費$110 (午餐)
值得再來的馬來西亞菜 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 2018-10-23聽蘇媽大名好耐,知道點都要排隊先有得食。係要去湊下熱鬧,最後等左一小時先有得食。雖然人多,但都係值得既,好好味既馬來西亞菜,我地一定會再去。去到必定要夾枱,上菜亦都好快。馬來西亞既肉骨茶會分開一小碗的上,湯頭藥材味不太重容易入口,還可以免費加湯。佢地教我地首先飲左碗湯先再食肉骨,之後可以再來一碗湯。今天一碗有三條一字骨,肉質不韌但仍有咬口,沾點蒜蓉辣椒黑醬油一齊食既話,真的感到濃厚馬來西亞吃到的風味。第二叫左招牌老鼠粉,呢到同吉隆坡食過同是用瓦煲上,上檯時新鮮熱辣又可加生雞蛋,香口。老鼠粉是銀針粉,加入肉燥淋上黑醬油吃前攪拌一下,味道甜甜鹹鹹的也惹味。再叫一份咖央多,顏色金黃色,好吸引。質感很多漿,椰香夾起偏甜的口味,多士夠脆,算好吃。與馬來西亞的風味相近,椰香也夠。恐龍下蛋:是雪糕配咖啡,雪糕溶了更令咖啡質感滑身。有別其他店恐龍下蛋用阿華田,我更喜歡咖啡做底的恐龍下蛋。拉茶:飲落有茶香,馬來西亞款式以多奶為主。味道好但我會較喜歡港式茶香奶茶。串燒:串燒大讚,有別就於泰國串燒,肉質爽口。醬汁加上香口好味,串燒必定會食完再食。炸香蕉雪糕:個個都話要試,反而我地覺得同普通炸香蕉唔大分別,可以用個胃食其他。價格方面,主食價錢也便宜,飲品與茶餐廳差不多,以特色菜馬來西亞菜來說已抵食。這次我地只是兩個人食,為左試盡多樣食物,樣樣都試,好飽但無一不吃完。…查看更多+ 6以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。2分享值得再來的馬來西亞菜 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 https://s.openrice.com/QrLT0ERGm00檢舉 張貼 評分5味道5環境5服務5衛生5抵食推介美食椰香咖央多士肉骨茶招牌老鼠粉咖央多士串燒用餐日期2018-10-16等候時間60 分鐘 (堂食)人均消費$150 (晚餐)
窩心小店 農舍 2018-10-21假日入到南丫島,就係想揾下啲好味又relax既地方食下lunch,休息下。今次我又推架BB車,佢地更特意為我地選擇一個空間較大既位置俾我地。而且最為窩心係,佢地喺門外介紹左餐牌,入到嚟竟將擺喺門口既食物主食牌攞喺你面前。讓你能選餐。叫左兩個主食Portabello Mushroom Burger同肉醬千層麵,兩個看似好肉既主菜,其實當中全素材料。對於素食者一定更吸引,而我地對兩個主食都好滿意。千層麵用了菜、菜肉瓜、茄子、洋蔥、芝士做主打,有咬感亦味道十分,同外面既肉醬千層麵感覺差不多, 醬汁令人好開胃。全素大茹主食,好香大菇香味,個包表層用三色椒、洋蔥加茄汁,食落感覺似pizza。好好食。咖啡☕️香滑咖啡香,我地著重打面頭上的奶泡都夠滑,水準不錯👍🏼不得不讚呢個餐湯:粟米南瓜雜菌湯,材料圢到好滑身但又不失口感。就係呢個窩心餐牌,值得一讚!店內員工友善細心服務,用心經營的小店,支持!…查看更多+ 1以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享窩心小店 農舍 https://s.openrice.com/QrLT0Zgim00檢舉 張貼 評分5味道5環境5服務5衛生5抵食用餐日期2018-10-21等候時間15 分鐘 (堂食)人均消費$100 (午餐)
意想不到的新派韓國店 Pizza Maru 2018-10-10鋪名主打Pizza,一心以為係西式食店。見到門牌先知係韓國餐廳,環境舒適。座位都夠哂闊,有埋BB椅,加埋韓文歌有小朋友都唔覺好嘈。環境好滿意,估唔到食物好驚喜,叫左幾樣,樣樣都好岀色。值得大家一試,Pizza更食完再叫。1.芝加哥芝士批呢個pizza真係好味道不得了,面層蕃茄,下面茹同肉,個批邊又帶有甜甜地。最重要係呢個批批邊係芝心既(大家留意,並唔係個個批都係有芝心架)啲芝士軟香,㘩面脆,食完一件係會想再食架,所以我地5個人但最後都食左兩個Pizza。2.忌廉蜜糖薯條初時以為只係普通薯條,點知點個醬啖啖甜香,因為個醬以cream為主,又帶點滑身,同個薯條又岀奇地夾窩,大家點都要叫啦!3.韓式芝士蛋卷平時食炸雞最鍾意食呢個蛋卷,呢到有別其他店,呢個蛋卷細細,但好香濃既芝士香,又帶有點微辣感覺,感覺都好得意。4.蜜糖牛油炸雞🍗炸雞一向都唔驚會失望,呢個甜香既炸雞完全無失望,香口而又無好油既感覺。一流!5.帶子泡菜卡邦尼新潮得嚟又好夾到個味,好得。食落好似西餐野,點知當中既泡菜帶有微辣但又帶點cream滑,感覺好得意😎帶動新既味覺。…查看更多+ 1以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享意想不到的新派韓國店 Pizza Maru https://s.openrice.com/QrLT0Nf0m00檢舉 張貼 評分5味道5環境5服務5衛生5抵食推介美食韓式芝士雞蛋卷等候時間15 分鐘 (堂食)人均消費$200 (下午茶)
晚餐時間 小明珠 2018-09-25本來想去上面合記,但太多人。呢間小明珠之前食咗一次印象都好好。今次見有位即入,同屋企人食五個大人一個小朋友。一張圓枱剛剛好,叫咗個馬拉盞通菜,香口、好食,夠晒鑊氣。第二道菜炸生蠔,比想像更出色,炸粉好薄而且夠鮮味。第三道菜秋葵意外收獲,分量少少但好爽脆清甜。食完想再食。第四道菜辣雞煲我哋要咗微辣,雞肉分量充足,用嚟送飯一流。第五道菜糖醋魚,呢個夠特別。平時食開嘅係凍魚今次食嘅係熱辣辣既糖醋魚,酸甜味道適中同涷嘅冇分別。只不過今次係熱熱地。…查看更多+ 1以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。1分享晚餐時間 小明珠 https://s.openrice.com/QrLT0BL4m00檢舉 張貼 評分3味道4環境4服務4衛生4抵食等候時間5 分鐘 (堂食)人均消費$100 (晚餐)
Salad令人難忘! Passione (利東街) 2018-09-23一心嚟利東街影中秋兔,充滿節日氣氛!因為帶住小朋友,要揾間坐得舒服又平既餐廳少之有少。上Openrice見到沙律受歡迎,價錢又合理,即刻要一試。初初入到鋪頭已買已好多麵包甜品為主,你下次見到有座位,原來樓上面有好多位,環境清靜舒適地半自助形式為主。我哋先買個沙律400克70幾蚊,可以揀四款,四款都非常好食。好似喺澳洲食嘅沙律咁。再叫一個蘑菇飯跟餐送、一個粟米湯、一杯飲品。粟米湯好甜好好飲,但唔好預蘑菇飯份量好多,兩個人一個餐、一個沙律🥗再叫個pizza剛剛好。原本好想試佢嘅甜品但係真係太飽留返下次。忍唔住要影低啲甜品相同大家分享一下!呢個大家嚟到要必試!…查看更多+ 4以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享Salad令人難忘! Passione (利東街) https://s.openrice.com/QrLT044Om00檢舉 張貼 評分5味道5環境5服務5衛生5抵食推介美食SALAD用餐途徑堂食人均消費$150 (晚餐)
每次必買之地 嚐麥手作 2018-09-17呢間既麵包真係好好食用料靚,不過都預左有一定貴既價錢但都無阻我買既心每次路經我一定買夠4-5個大包擺落雪櫃(其實佢教擺落冰箱最保鮮)之後焗返同即食同樣好食。佢無多加防腐劑所以必定要買左一、兩日後食。提提大家,佢通常6點後就會有折扣優惠,咁買都抵買呀!我最鍾意抹茶甜心吐司🍞佢既抹茶做得好香口,個人覺得又不太甜。再試左個香芋包,啖啖香芋香味,好味之選👍🏼仲試多左個伯爵茶蘋果乳酪包,個人覺得感覺麻麻,係有香既伯爵茶味,但個內涵我就不太喜歡。香芋包伯爵茶蘋果乳酪包…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。1分享每次必買之地 嚐麥手作 https://s.openrice.com/QrLT0RpWm00檢舉 張貼 評分5味道4環境5服務5衛生3抵食用餐途徑堂食
😍岀色早餐 阿太車仔麵 2018-09-08成日聽屋企人推介阿太早餐好食。入到去環境充滿台灣風,非一般的茶餐廳。但成日撞正返工時間未開,適逢off去食,價錢實惠,份量亦足夠。相對車仔麵,早餐化算很多。早餐多款可選擇,選雪菜米加松露蛋多士。近日常食早餐多士,呢間多士多脆內軟。但蛋好有黑松露味,證明用料十足。我老公對咖啡好有要求,試左好多間唔係間間得,呢間佢都欣賞。起碼話用料唔係差,都值返。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。1分享😍岀色早餐 阿太車仔麵 https://s.openrice.com/QrLT08mqm00檢舉 張貼 評分4味道4環境4服務4衛生4抵食推介美食黑松露炒蛋等候時間5 分鐘 (堂食)人均消費$28
優閒午餐 Simplylife Bakery Cafe 2018-09-08呢間成日想食,但都見好多人等而卻步。今日終於忍唔住要等一等。4個人都等左1小時,都幾耐下但可能假日啦!我地叫左3個餐,個香蕉🍌焦糖多士最岀色,個多士真係好好食,不過可以兩個人share一個人食會覺得太飽。餐湯蘑菇湯好好味,好香好有蘑菇味粒粒蘑菇。但餐包同樣岀色,我最鍾意食硬法包!唔好睇個蘑菇火腿芝士奄列好少咁,但食落又好飽肚架。而且個蕃茄好鮮味有汁。真心推薦假日午餐好去處,可以同朋友傾下講下。好似甜品咁,但味道非常好。個多士做得最岀色。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。1分享優閒午餐 Simplylife Bakery Cafe https://s.openrice.com/QrLT05Wqm00檢舉 張貼 評分5味道5環境5服務5衛生4抵食推介美食蘑菇湯加法包冰茶等候時間60 分鐘 (堂食)人均消費$150 (午餐)