水準未能保持? 方太糕品舖 2025-11-29今日買了芝麻卷及馬豆糕。芝麻卷可能因為依家天氣乾燥,面果層比較乾,有點硬,影響口感。卷入面嘅白芝麻都少了,冇咁香,失色了。馬豆糕嘅豆集中喺冇出,食到下面,就感覺冇豆咁滯。除了賣相,可以照顧整體食嘅體驗多啲?希望下次可以重回之前嘅水準。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享水準未能保持? 方太糕品舖 https://s.openrice.com/QrLT0CsTV00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生3抵食用餐途径堂食
意大利牛扒 Carna by Dario Cecchini 2025-10-24多年前去意大利,晚晚走去食炭燒牛扒同gelato, 及遺了的味角享受。今晚都點了意大利牛扒,dry aged 的,入口非常嫩滑,越食越濃。南瓜湯都非常濃,唔覺好多粉煮落去,仲有少少間胃菜,唔會覺得好膩👍🏻元貝煎得好香😋…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享意大利牛扒 Carna by Dario Cecchini https://s.openrice.com/QrLT0Zzcl00检举 张贴 评分4味道5环境5服务5卫生4抵食用餐途径堂食
豪無禮貌 太平洋咖啡 (香港科學園) 2024-06-24因為coffee shop位置不方便停車,所以用App預先點了3杯凍Mocha, 1杯Mocha chilino, 打算一停車,就入店取咖啡,即走。結果去到,就發現整少咗杯Chilino.店員仲話係叫咗3杯。我ahow 電話,話仲有杯Chilino, 佢先望下自己張單,發現漏咗杯,個女店員就叫個男店員做。我等期間,會喺我面前接單,交收咖啡,冇安排話喺邊度等。由我發現整漏咗,到整番俾我,一句唔好意思都冇。呢兩位中年男女店員都當冇事發生。唔會再幫襯,反正唔係得佢呢間coffee shop.…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享豪無禮貌 太平洋咖啡 (香港科學園) https://s.openrice.com/QrLT0it5K00检举 张贴 评分--味道4环境1服务4卫生--抵食用餐日期2024-06-24等候时间15 分钟 (外卖自取)人均消费$46
第一次,冇下一次 上海姥姥 (上水中心) 2023-04-26外賣小籠包:味道同肉汁都ok,但個膠碗有啲似溶溶哋,擔心係成個膠碗放入去蒸,所以溶溶哋:素鵝:上下腐皮都有幾層,餡料少,顯得似食煎腐皮。個汁個味有啲怪,已不能確定係咩係咪喼汁。麻婆豆腐:多肉,但唔係會想再叫。酒釀丸子:已經有啲丸子未熟透,臨尾仲要發現有條紅紅哋嘅長頭髮,好噁心!…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享第一次,冇下一次 上海姥姥 (上水中心) https://s.openrice.com/QrLT0Q3n900检举 张贴 评分4味道4环境4服务1卫生3抵食用餐日期2023-04-26等候时间15 分钟 (外卖自取)人均消费$114
粢飯難食又唔足料 寶記豆花 (格蘭大廈) 2022-04-10自小到大食嘅粢飯都係有呢幾樣配料:糯米,油炸鬼,榨菜,肉鬆,咸咸香香,糯米煙韌,非常好食。今日去開花墟,眼倒呢間有粢飯賣,就買咗個返屋企食,完全係伏!浪費金錢!糯米係用劣質斷米,黏性又唔夠,好似普通飯糰。油炸鬼:一般粢飯嘅油炸鬼會硬身啲,可能係因為飯嘅蒸氣會令油炸鬼變軟,失口感。但呢個粢飯嘅油炸鬼係已被撕開,而且少到難以察覺,要喺肉鬆堆入面細心搵先發覺薄薄一片所謂嘅油炸過嘅嘢。榨菜:放大鏡下,都見唔到。肉鬆:呢個完全係肉鬆飯三文治。從來冇食過咁難食嘅「粢飯」!…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享粢飯難食又唔足料 寶記豆花 (格蘭大廈) https://s.openrice.com/QrLT0hd9200检举 张贴 评分1味道3环境3服务3卫生1抵食用餐途径堂食
薯條質素差了 Outback Steakhouse (新城市廣場三期) 2022-04-07之前都好幾次外賣,都唔錯。薯條,漢堡,黑糖麵包都仲好正。而且價錢合理,疫情期間,不二之選,所以一個月都買一兩次。今日又再外賣,到食之前,用焗爐焗熱薯條,冇特別焗過龍,導致燶或好硬。之前咁多次買,質素都好好,但今次嘅薯條冇薯味,食幾條就停口了,好失望。唔失係轉咗供應商,定轉咗貨源,食一次就怕怕!…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享薯條質素差了 Outback Steakhouse (新城市廣場三期) https://s.openrice.com/QrLT0K6j200检举 张贴 评分--味道5环境5服务5卫生5抵食推介美食黑糖包用餐日期2022-04-07等候时间15 分钟 (外卖自取)人均消费$83 (下午茶)
貴得嚟服務差 茶木‧台式休閒餐廳 (Citylink) 2021-01-06價錢貴,但服務及服務態度差。沒有電話預訂,及後有個應該係經理嘅人用唔咸唔淡嘅廣東話叫我去外賣App同一個完全聽唔明嘅英文名平台叫外賣自取。到食物包好,想要求加雪菜時,waitress話已經打包,拒絕要求。冇下次!…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享貴得嚟服務差 茶木‧台式休閒餐廳 (Citylink) https://s.openrice.com/QrLT0lQ0x00检举 张贴 评分--味道4环境1服务4卫生--抵食用餐途径外卖自取
新感覺 翡翠拉麵小籠包 2018-07-24新裝的確令人有耳目一新的感覺,舒適,而且增添了時尚感。侍應服務質素很好,亦常有笑容。食物水準都保持倒,美中不足的是雞絲粉皮的麻醬太「杰」,食完個口會「將」住,碗又留有厚厚嘅醬,希望食番以往的口感。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享新感覺 翡翠拉麵小籠包 https://s.openrice.com/QrLT0t6al00检举 张贴 评分--味道5环境5服务5卫生--抵食用餐途径堂食