創意口味雞蛋仔 Oddies 2014-11-12已經唔知第幾次幫襯oddies 之前一直迷戀距個朱古力粒粒雞蛋仔,今次決定試第二樣「雲呢嗱米飯布丁雞蛋仔」$19第一次食依隻味,創意十足,新鮮熱辣拎上手好脆身,每粒雞蛋仔都有一粒粒米飯,口感好得意而且入口鬆軟好full,仲有淡淡雲呢嗱味滲出黎,但再重啲就perfect~絕對會回頭…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享創意口味雞蛋仔 Oddies https://s.openrice.com/QrLT0IBCa00检举 张贴 评分5味道3环境5服务4卫生4抵食推介美食雲呢嗱米飯布丁雞蛋仔等候时间10 分钟 (外卖自取)相关食记30日内同一位会员在同一间餐厅提交的食记helloween special
街坊之選 時新快餐店 2014-11-12一個下午茶就係甘簡單,落樓下買個take away無難度 「雙層漢堡芝士蛋包」$20 兩塊漢堡扒咬落去好juicy充滿肉汁,加塊蛋同芝士味道好豐富,我個人中意甜野,配埋秘制沙律醬酸酸甜甜甘好like因為即刻整熱辣辣上手,芝士融融地同沙律醬mix埋一齊好正沙律醬唔岩你可以揀茄汁、咖哩或者黑椒汁~…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享街坊之選 時新快餐店 https://s.openrice.com/QrLT0HhCa00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生5抵食推介美食雙層漢堡芝士蛋包用餐日期2014-11-11用餐途径外卖自取人均消费$20 (下午茶)
冬日暖粒粒之選 Waffills 2014-11-12想食個tea又唔想甘飽?依到既窩夫岩哂「抹茶列日窩夫」$24份量有手掌甘大,即叫即整熱辣辣拎上手,窩夫入口鬆軟,蛋糕質地甘,抹茶味好足甜得黎帶點甘香,茶味較重,食到最後小小既澀會徘徊口腔一陣!比較出乎意料啊,效果好好即刻無甘膩…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享冬日暖粒粒之選 Waffills https://s.openrice.com/QrLT0HRCa00检举 张贴 评分4味道4环境5服务5卫生4抵食推介美食抹茶列日窩夫用餐日期2014-11-03用餐途径堂食人均消费$20 (下午茶)
Quality burger~ Texas Burger 2014-11-06距地6:00開門,我6:15到,個時入面已經坐左好幾枱客menu選擇好多除左Burger之外,意粉小食Salad甜品都好多睇到我眼花凌撩亂!!我叫左「TEXAS BBQ BURGER 德洲燒烤漢堡」$836安士漢堡扒厚實不鬆散,熟既程度剛好,焗脆煙肉同炸洋蔥圈香脆可口,令口感更為豐富而車打芝士配上秘制墨西哥青椒燒烤醬很惹味,主同次都唔會互相搶味,而且食落唔油膩,個人特別中意個sauce,帶小許辣幾刺激但建議增加蔬菜份量,不然就過膩~升級做Combo有3+1既選擇包括French fries、芥末酸瓜&橙香卷心菜沙律我自己本身5太食薯條但都覺得很不錯,5會過咸過油而酸瓜同沙律係小前菜,for你食burger途中作點緩和,combo配搭非常完整個人而言唯一改善地方係沙律過小&薯條有點多,細食既人建議單叫咯「Berry lover」跟餐+$48Milkshake係Texas burger第2推介,中意草莓既朋友不能放過,清新系列,味道濃郁又解喝,但杰身多d就更好~跟漢堡包一齊食只要轉combo加$48就有,非常抵玩連埋milkshake總共$131,還免加一我家姐叫左「Double-cheese burger 芝士漢堡」$72配6安士漢堡扒、生菜、番茄片、雙層熔車打芝士我覺得芝士可以多d,未係同漢堡扒好融合到,有待改善~還試了「Foie gras beef burger 」$168重量級鵝肝牛肉漢堡配6安士漢堡扒、Rougie鵝肝、濃縮香醋、酸甜紅洋蔥、芝麻菜沙律、烤法式軟包。鵝肝煎得岩岩好,好smooth又夠厚實,配埋beef patty同醋好juicy係大愛之選,中意食鵝肝既朋友一定要黎試依個新品!升做combo只係加$24,同時滿足你所有願望Burger平均$69~$89,升做combo人均消費$130到~款式選擇多,價錢比起其他有名氣既漢堡包店低,水準卻一樣高,整體黎講我會以踏實黎形容它,高質素食材,份量充足,性價比高,看得出是間誠意小店…查看更多+ 5以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享Quality burger~ Texas Burger https://s.openrice.com/QrLT00x0a00检举 张贴 评分5味道5环境5服务5卫生5抵食推介美食Texas BBQ burgerberry loverfoie gras beef burgerfoie gras beef burger用餐日期2014-11-03用餐途径堂食人均消费$130 (晚餐)
國內小食 西香記 2014-11-04屋企樓下新開一個月多既西香記,專售國內野就甘肉夾饃1個就$18,加青瓜就$20,食到辣既可以加青椒「 肉夾饃配青瓜」$20一拎上手熱辣辣,仲有手掌甘大,咬落去肉很足,加左青瓜即刻變得豐富同無甘膩,但唯一可惜就係餡料太咸多多青瓜都遮蓋唔到,我捻中意重口味d既就應該無問題既…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享國內小食 西香記 https://s.openrice.com/QrLT0Kgqa00检举 张贴 评分3味道4环境4服务4卫生3抵食用餐日期2014-10-23等候时间5 分钟 (外卖自取)人均消费$20 (下午茶)
helloween special Oddies 2014-11-04「cold whispers」$52依杯專for萬聖節既特別版配料好多元化,第一層有朱古力泥土既樹枝,軟雪糕,焦糖蛋白餅,你以為依3樣好甜好膩?旁邊既紅桑莓雪芭即刻為你添上無限刺激,酸度剛好,下面仲掩蓋左一層牛油脆酥,令口感更為豐富。之後有一塊曲奇隔開左最底個層,中間凌空位置令下層更具焦點性,白朱古力骷髏頭、紅桑莓青檸醬同芝麻奶凍既組合更為創新,成杯野除左貌相得,味道亦得富有內涵既設計,好有心思。好好彩係距停售前一日食到之前黎過2次都撞正無開,今次要食盡去Oddies每次出既新品都令人很期待,原創性高,很有特色,$52既價錢我唔覺貴,除左可以食飽人之外,食既仲係一份支持,距只係一間小店for你take away,要經營下去絕對5易,所以見到oddies愈來愈出名我莫名奇妙感到開心雖然依家已經無cold whispers,但距仲有好多product值得你前來一試…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享helloween special Oddies https://s.openrice.com/QrLT0KQqa00检举 张贴 评分5味道3环境5服务5卫生5抵食推介美食cold whisper用餐日期2014-10-30等候时间5 分钟 (外卖自取)人均消费$52 (下午茶)相关食记30日内同一位会员在同一间餐厅提交的食记創意口味雞蛋仔
My first try ICONIC H 特色熱狗店 2014-10-30新開無耐既熱狗店 即興黎試下我叫左「墨西哥辣腸熱狗+車打芝士combo」$50熱狗+芝士,配有蜜糖芥末和茄汁我揀既topping只有一種,配搭看似簡單,但味道卻很豐富。一打開就讓人很有驚喜未曾見過芝士係甘有份量,好似一塊煎蛋甘,基乎蓋過一大部份面積。墨西哥腸小許的辣很惹味,而醬汁不在熱狗表面,是在內的,所以咬下去時醬汁不自覺地流出來。如果包能做到外脆內軟必定加分,而且熱狗仲可以再熱身d~+$12升做combo我揀栗米& coffee此店更值讚的是服務,不知她是否老闆娘呢,很細心替我分析和建議各種配搭,因為實在太多野揀啦,腸既種類都有十幾款other toppings同sauce都會令人眼花撩亂,無距既幫忙我捻我會捻十幾分鐘紅磡既街坊朋友很有福,紅磡已經有3間店specialist in熱狗,各店賣點不同,或者外貌有人看很重,但我認為內在才是重點。人情味濃,是iconic既特別,支持支持…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。4分享My first try ICONIC H 特色熱狗店 https://s.openrice.com/QrLT0z5II00检举 iconich 多謝您的評語, 小店會繼續努力, 搜羅更多熱狗美食給客人享用~!! 希望您食得開心 2014-11-04 回应 张贴 评分5味道3环境5服务5卫生4抵食推介美食墨西哥辣腸熱狗+車打芝士熱狗combo用餐日期2014-10-28用餐途径外卖自取人均消费$50 (下午茶)
新開既抹茶館~ 抹茶館 2014-10-30經過見到雅蘭開左抹茶館就即興試下~個時6點幾只有幾枱客,有好多空位完全5洗等叫左個「抹茶軟心朱古力紅豆芭菲」價錢$60到貌相滿分,望落層次豐富而且份量好多,大杯到呆左 omg點知味道卻。。。只能說太甜,成杯野2都係cream,重點已經唔係好唔好食,係過膩。其實面個層幾好嫁,綠茶雪糕好食,連埋紅豆岩岩好,但綠茶粉蓋過既軟心朱古力頗苦,食1粒已經stop左,然後1層好厚既cream,食兩啖無問題,但下面搵極都係cream,同時間雪糕溶緊,同cream係mix埋,完全避5到 終於去到Special k粟米片個層,點之又係滲入哂向cream裡面cream係好味,但過多就唔好,唔中意食cream真係會覺依杯野難食。然後粟米片下一層都係cream。。。有小小難以想像然後叫左「抹茶紅豆吉士銅鑼燒」$5X依個好味好多有抺茶又有紅豆又有吉士,好足料,雖然cream都幾多,但5影響我地食,放埋一邊就算~同時間滿足哂我3個願望,份量一啲都唔小,2人share岩岩好,銅鑼燒挽求左不小分數啊…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享新開既抹茶館~ 抹茶館 https://s.openrice.com/QrLT0ngaa00检举 张贴 评分3味道4环境4服务4卫生4抵食推介美食抹茶紅豆吉士銅鑼燒用餐日期2014-10-09用餐途径堂食人均消费$65 (下午茶)
支持本地小店 Frenchie hotdog & salad 2014-10-30身為附近既居民,當然要試下依間熱狗店!呢間位於黃埔108商場13-14號嘅地舖 面積唔大, 坐到五至六個人左右, 可堂食可外賣, 屬於的骰小店。 員工同時都係老板, 由收銀到整嘢食完全係一腳踢我叫左個「熱辣辣芝士狗」$45當中既配料有:墨西哥辣肉腸、墨西哥辣椒、車打芝士、香辣意大利肉醬,非常豐富聽落都夠哂吸引,辣肉腸可以揀大中小辣,影真過癮,雖然有得堂食,但我揀take away,打開一睇原來無茄汁lol,所以茄汁係我後加(堂食既旁邊係有醬比你落)食到我lamlam脷,我個人認為份量幾大而友人揀既係「日式小雞雞」 $34入面嘅腸就夠哂非一般,包住一粒粒雞軟骨,仲有蘿蔔蓉、木魚碎、同其他醬料,配搭上就有少少似日本嘅章魚小丸子, 口感唔錯 但友人話味道就略嫌淡左少少(距個人鍾意重口味) 總括黎講幾有創意同埋好易入口店內仲有其他hot dog選擇, 例如素啲嘅煙三文魚沙律菜同埋classic啲嘅法蘭克福腸。 另外+12可以變套餐,有嘢飲同14oz輕盈沙律,都係唔錯嘅選擇黎,一定會再幫襯,支持本地小店…查看更多+ 1以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享支持本地小店 Frenchie hotdog & salad https://s.openrice.com/QrLT0nQaa00检举 张贴 评分5味道3环境5服务5卫生4抵食推介美食「熱辣辣芝士狗」$45日式小雞雞用餐日期2014-10-14等候时间5 分钟 (外卖自取)人均消费$45 (下午茶)
台式刈包 Bao Wow 2014-10-30終於食到baowow既台式刈包,我揀既係「芝麻酸薑豬扒割包」$32見到芝麻就捻緊係咪日式冷烏冬個隻芝麻醬,點之食第一啖就有驚喜,酸酸甜甜,真係勁開胃(而我是吃不出芝麻味)wtever啦從來唔介意好食就得,豬扒不過不失,配上依隻醬料又5差既,而且有薑片同小許蔬菜配料,食完5會膩。食包至怕d汁太稀滴到周圍都係個d,但距5會發生d甘既事,因為係杰身。份量一般啦,細食既人可以當lunch,大食而又想試多d口味就建議你買2個 $32x1 $58x2,性價比中等,灣仔區唔平唔貴甘啦捻住過下口癮咬下野既我買左一個take away,大概7點幾買,個時樓面有2枱客, 環境幾好,可能時間關係無乜人,所以個人認為同友人吹下水食下野是不錯~ 有機會會試埋其他小食…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享台式刈包 Bao Wow https://s.openrice.com/QrLT0iwaa00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生4抵食用餐日期2014-10-13用餐途径堂食人均消费$32 (晚餐)
新鮮「fish n chips」! McSorley's Ale House 2014-10-30第一次黎依間食,友人幫我揸主意叫左依個招牌薯條炸魚粗薯條炸得好脆身,配埋旁邊既sauce味道好夾好惹味,因新鮮炸起,傾耐左計放左一陣都仲係好脆然後個炸魚真係值得推介,外皮一樣甘脆,皮好薄,咬落好鬆軟,兩樣都係外脆內嫩!而且食落一d都唔油膩,好乾爽Mcsorley就係一間bar黎,提供不同類型小食,其中出好多炸物,按你既喜好選擇你中意既酒,場內提供多部電視比你睇體育賽事,然後配埋野食一流享受,好適合一班志同道合既朋友們黎gathering環境舒適且優美,昏暗格調讓人放鬆…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享新鮮「fish n chips」! McSorley's Ale House https://s.openrice.com/QrLT0nAaa00检举 张贴 评分4味道5环境4服务5卫生4抵食推介美食fish and chips用餐日期2014-10-22用餐途径堂食人均消费$150 (晚餐)