抹茶紅豆麻糬布甸包! 加多娜天然酵母手作麵包店 2025-08-28加多娜天然酵母手作麵包店 (油麻地)油麻地碧街54號地舖1️⃣抹茶紅豆麻糬布甸包唔會太甜,但係好香綠茶味啲紅豆都好大粒同埋好甜,真係好靚嘅而且個布甸包入面都有麻糬入面嘅餡會流心嘅成個配合都好正至於個包都軟熟,但係有啲難咬結論:好多人排隊,社交媒體大推,路過可以一試嘅…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享抹茶紅豆麻糬布甸包! 加多娜天然酵母手作麵包店 https://s.openrice.com/QrLT0p3TU00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生4抵食用餐途径堂食
有驚喜嘅壽司! 東京街日本料理 (昌鴻大廈) 2025-07-28東京街日本料理 (昌鴻大廈) (葵涌)葵涌美芳街2-14號昌鴻大廈地下5號舖1️⃣花之戀拼盤我哋今次試左花之戀拼盤入面有芒果花之戀同花之戀花之戀好多蟹籽,而且啲三文魚好厚口感幾好👍至於芒果都幾甜,但唔會影響左三文魚嘅鮮味…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享有驚喜嘅壽司! 東京街日本料理 (昌鴻大廈) https://s.openrice.com/QrLT0gQfT00检举 张贴 评分5味道4环境5服务4卫生4抵食用餐途径堂食
雞蛋仔同雞胸,真係有驚喜 THE CAPTAIN'S CENTRAL 2025-07-021️⃣ 黃咖喱雞配原味雞蛋仔第一次食雞蛋仔配咖喱,感覺都幾特別咖喱雞味道唔錯,而且好有印度風味香料味好足,而且唔會好辣而且都好多嚿雞,仲要每嚿都好大塊然後個雞蛋仔都好脆,同埋都好大塊😂😂😂一直以為雞蛋仔係好甜,都期待配埋咖喱會係點點知當配埋咖喱汁嘅時候,原來係會中和番咖喱雞辣度令到個咖喱更加有層次感👍2️⃣ 慢煮雞胸配椰菜花飯作為一個成日食雞胸嘅人好擔心喺出面餐廳食到嘅雞胸會好乾好柴估唔到呢度嘅雞胸令到我有驚喜入面滑得來,仲有好多肉汁,呢個真係值得讚椰菜花飯,味道都唔錯呢個真係健康人士同gym撚必選💪完全唔會擔心個雞胸冇味3️⃣慢煮雞胸肉叉燒配黃薑飯至於呢個雞胸肉叉燒,味道上真係好似叉燒叉燒醬整得個雞胸好入味,但係又唔會好鹹而且個雞胸都唔會好乾配埋黃薑飯都幾夾,而個飯都幾重薑味同之前喺印度餐廳食嘅好接近👍4️⃣ 雙皮奶雞蛋仔聽講好多人都因為呢一個雞蛋仔而專登過嚟排隊所以我哋都叫咗一個嚟試😂點知都真係幾有驚喜當澳門出現葡撻雞蛋仔嘅時候香港呢一個同佢一樣都咁有新意每一粒都充滿雙皮奶,而且牛奶味好香外邊嘅雞蛋仔都好脆,相信都幾考功夫去整5️⃣ 白桃烏龍,鴨屎香烏龍當食緊咁重味嘅嘢嘅時候相信都會想飲杯嘢清下味蕾我哋今次就揀咗呢兩款口味烏龍味道好出,而且茶底好清亦都有淡淡的白桃香同埋鴨屎香喺入面令到個茶唔會咁單調6️⃣ 船長招牌水牛奶雙皮奶呢個甜品又係值得推介平時去甜品舖都好鍾意食雙皮奶但係呢一個唔會好甜,而且都幾重奶味作為佢嘅招牌,一啲都唔失禮同平時有啲餐廳用粉沖嘅好唔同唔會有種奶粉味喺入面佢係真係好香牛奶味,亦同喺順德食嘅好接近😂結論:雞蛋仔同雞胸,真係有驚喜…查看更多+ 3以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享雞蛋仔同雞胸,真係有驚喜 THE CAPTAIN'S CENTRAL https://s.openrice.com/QrLT0YZvT00检举 张贴 评分5味道5环境5服务5卫生5抵食用餐途径堂食用餐时段晚餐
豬頭肉掂! 味之樂 2025-06-29味之樂 (葵芳)葵芳葵富路7-11號葵涌廣場2樓C11A號舖1️⃣豬頭肉,八爪魚豬頭肉幾好食,幾彈口而且佢啲骨都好容易咬爛八爪魚都唔錯,但係唔算好彈口整體啲嘢食都好凍嘅👍…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享豬頭肉掂! 味之樂 https://s.openrice.com/QrLT0fKHT00检举 张贴 评分--味道3环境4服务4卫生--抵食用餐途径堂食
二人餐嚟講算抵食嘅,有四樣嘢食,而且都大碟 緬泰皇宮 2025-05-28緬泰皇宮 (香港仔)香港仔舊大街108號地下5號舖1️⃣ 炭燒豬頸肉 拼 泰式炸蝦餅蝦餅幾好食,炸得好正然後又有好多蝦肉係入面不過豬頸肉有啲硬,同埋比較薄亦都有啲乾2️⃣ 芋頭雜錦煲仔飯呢個飯好多料,佢上面係有好厚嘅料有好多冬菇,肉鬆,芋頭,雞肉而啲雞肉都好嫩個飯係香嘅,但係就唔算好乾身3️⃣ 馬拉盞炒通菜無乜馬拉盞味,佢幾好食嘅但係可以落重啲調味,令到馬拉盞味重啲有啲似普通蒜蓉炒通菜4️⃣龍眼冰無乜龍眼味,但好重黑糖味而啲龍眼都幾甜,但係浸到無乜味…查看更多+ 1以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享二人餐嚟講算抵食嘅,有四樣嘢食,而且都大碟 緬泰皇宮 https://s.openrice.com/QrLT0SdDS00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生4抵食用餐途径堂食
嘢食唔錯,值得去食 金飯館貳·零 肉餅·焗飯專門店 2025-05-19金飯館貳·零 肉餅·焗飯專門店 (旺角)旺角廣華街38號地舖1️⃣蝦肉餅飯蝦油好出色,成個飯都充滿蝦味而且佢隻蛋都煎得好好肉餅好厚身,入面其實都幾足料有好大隻蝦同埋好大粒馬蹄但係有啲散,不過都有肉味2️⃣蔥油香煎雞扒蘭王蛋配炒飯佢個蔥油幾好,唔會好鹹女主編覺得有少少孜然粉喺入面蛋炒飯非常出色,粒粒黃金分明而且唔會好油,軟硬適中個雞扒都煎得好香脆,而且入面好有肉汁…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享嘢食唔錯,值得去食 金飯館貳·零 肉餅·焗飯專門店 https://s.openrice.com/QrLT0q5TS00检举 张贴 评分5味道4环境4服务4卫生5抵食用餐途径堂食
隨機走入去,但無乜驚喜 鳴越越式料理 2024-11-191️⃣越南生牛肉河粉佢個湯味道幾好,唔會好濃同埋好鹹而且都唔會好油啲牛肉都幾多,同埋真係有生牛肉嘅整體嚟講都係正常發揮,唔算太有特別2️⃣保祿雞扒拼大叻豬扒飯啲肉有啲硬,煎到有啲乾身同燶咗同埋個飯都有啲硬同乾味道就偏淡嘅,所以呢個飯感覺一般整體嚟講唔算好特別,無乜驚喜…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享隨機走入去,但無乜驚喜 鳴越越式料理 https://s.openrice.com/QrLT08JbO00检举 张贴 评分3味道4环境3服务4卫生3抵食用餐途径堂食
環境舒服,味道唔錯 旺泰特食 2024-08-12旺泰特食 (西貢)西貢親民街16號西貢花園地下5號舖1️⃣泰式柚子沙律呢個柚子沙律,佢入面有好多柚子而且佢亦都有好多炸嘅香茅同埋蒜頭佢入面亦有幾隻蝦食落感覺好清新,而且亦唔算太辣食落都幾開胃㗎,尤其是喺夏天無胃口嘅時候食真係唔錯👍我哋4個人食嚟講,呢個份量都唔錯2️⃣泰式拼盤我哋今次叫左個細嘅拼盤入面有蝦餅,春卷,魚餅同埋烤雞佢每樣野都係熱辣辣咁整出嚟春卷入面好足料,入面有好多粉絲同肉碎而魚餅入面都有好大粒嘅豆魚至於蝦餅就好脆,入邊啲蝦肉都幾多而烤雞都唔錯3️⃣鮮味蝦醬炒飯佢上面有好多肉鬆當肉鬆同埋炒飯撈勻嘅嘅時候,入口超級香本身好擔心佢會好重蝦醬味但原來食落又唔係呢個飯加埋小小青檸汁更出色👍結論:入嚟西貢嘅,可以選擇食呢間味道確實唔錯…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享環境舒服,味道唔錯 旺泰特食 https://s.openrice.com/QrLT0VS5L00检举 张贴 评分4味道5环境4服务4卫生4抵食用餐途径堂食
小菜多選擇,而且舒服 康橋廳 2024-07-24康橋廳 (九龍塘)九龍塘劍橋道10A號九龍仔業主會1️⃣啫啫芥蘭豬爽肉呢個小菜真係整得好入味啲芥蘭唔會有苦味,而豬爽肉都幾爽一攞上台嘅時候,就超級香估唔到係會有鑊氣2️⃣台式三杯珍珠蠔本身對呢個餸都幾有期望但係佢啲蠔唔係煮得好入味亦有啲腥味佢落咗好多金不換落去,但係就炒唔香佢變咗冇乜味道,得啲普通嘅鹹味3️⃣椰皇柚子凍糕呢個幾好食,柚子味同埋椰汁味唔會搶咗對方而且仲有一粒粒柚子喺入面而且呢個甜品都唔貴,幾抵食👍4️⃣即製蛋白杏仁茶佢嘅蛋白杏仁茶好滑,唔會好重杏仁味所以本身唔係太鍾意杏仁嘅人都可以接受到蛋白佢都有好多係入邊嘅,但係就唔會太大粒結論:入面嘅小菜都幾多選擇,不過係要會員先可以入去…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享小菜多選擇,而且舒服 康橋廳 https://s.openrice.com/QrLT0dZLL00检举 张贴 评分4味道5环境4服务5卫生4抵食用餐途径堂食
味道麻麻,唔出色 泰出色泰國餐廳 2024-07-19泰出色泰國餐廳 (天后)天后電氣道86號地舖1️⃣泰式蟹肉炒粉絲呢碟粉絲一出嚟就勁淡色,然後味道亦係好淡佢係似酒樓嘅炒米粉,完全無泰國元素係入面啲蟹肉小到爆,佢仲要加啲蟹柳落去扮蟹😂呢個煮法好有創意喎😂2️⃣青咖喱雞咖喱嘅味道偏淡,冇乜椰汁同香料味個雞有好大陣雪味,個陣味真係有啲反胃不過其他配菜好彩係淋嘅,唔係未熟!結論:味道麻麻,唔出色…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享味道麻麻,唔出色 泰出色泰國餐廳 https://s.openrice.com/QrLT0SmrL00检举 张贴 评分1味道3环境3服务3卫生2抵食用餐途径堂食
估唔到又幾有驚喜,可以試吓 周記點心 (流心點心) 2024-07-11周記點心 (流心點心) (天后)天后琉璃街13號南景樓地舖1️⃣奶皇流心西多士呢個真係要趁熱食一切開嘅時候,啲奶皇係走晒出嚟佢個西多士整得好食,整得好香脆唔會有千年油嘅味道2️⃣鴛鴦燒賣每粒燒賣都好食,而且入面都好有肉感不過佢雖然係鴛鴦燒賣,但係食唔出有咩咁特別佢應該係有一款係黑松露3️⃣麻香雞呢個雞有啲似酸菜魚咁,好麻但係佢又冇乜特別嘅香味不過佢都算大份,而且啲雞唔會好老但係我覺得味道可以突出啲4️⃣XO醬炒銀針粉炒得幾香之餘,亦炒得好入味佢嘅XO醬都幾辣,辣到有啲過癮而且上面仲有好多蝦米…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享估唔到又幾有驚喜,可以試吓 周記點心 (流心點心) https://s.openrice.com/QrLT0YDyg00检举 张贴 评分5味道5环境4服务5卫生4抵食用餐途径堂食
味道唔錯,款式又多😍 人和荳品廠 2024-07-04人和荳品廠 (旺角)旺角旺角道28號地舖1️⃣油渣麵呢個真係幾特別,我哋就咁叫咗一碗普通嘅油渣麵湯底唔算好油,而啲麵都好彈口,配埋啲油渣食真係好好食👍2️⃣紫糯米豆腐花雖然呢一個係甜品,但係其實佢唔會太甜紫糯米亦唔會好硬,而豆腐花亦好重豆香3️⃣魚肉煎豆腐好香豆味,而且煎得好香脆豆腐亦唔會一夾就散👍結論:呢間小食店其實都幾多選擇,有興趣都可以過去試吓,附近有好多等巴士嘅乘客都會忍唔住去幫襯😂…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享味道唔錯,款式又多😍 人和荳品廠 https://s.openrice.com/QrLT0BAvK00检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生5抵食用餐途径堂食人均消费$60
良心小店👍味道唔錯👍 八寶清湯腩 2024-06-251️⃣清湯蘿蔔牛腩飯及河粉呢度嘅牛腩真係好味,肥瘦均勻而且入口有即溶嘅感覺,食落唔會好硬同有渣至於蘿蔔亦好入味同好香湯底亦都好正,其實係有啲藥材味,飲落好清甜而且唔會好油膩,值得推介👍…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。1分享良心小店👍味道唔錯👍 八寶清湯腩 https://s.openrice.com/QrLT0ot5K00检举 张贴 评分5味道4环境4服务4卫生4抵食用餐途径堂食人均消费$80