不可再 越棧越式湯粉專門店 (綠楊坊) 2013-04-28其實接近一個月都食一至兩次!不過今次實在太過份!一碗生牛肉湯濛,全部都係濛碎,無一條麵長過1cm. 份量係以前下午荼餐再小啲!椰汁三色冰,係水多過椰汁,三色的量係1/10都無!價就加,量就減!咁的價錢食佐敦老趙仲抵仲好食!…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享不可再 越棧越式湯粉專門店 (綠楊坊) https://s.openrice.com/QrLT0CWGZ00检举 张贴 评分1味道3环境2服务4卫生1抵食推介美食無用餐日期2013-04-27用餐途径堂食人均消费$45
好耐未試過咁燥底 松記糖水店 2009-08-14自己不嬲都有幫襯開松記, 四間 (其實係3間)都食過幾次... 荃灣呢間店都來過幾次. 我次次都係食芒果琉璃... 不過荃灣呢間店俾的芒果SOURCE出奇地小, 比佐敦仲要小, 當你落哂芒果汁+花奶, 你會覺得花奶味太重同太流... 問佢可唔可以俾多小小, 黑面+問你攞5蚊...咁唔計呢個問題, 個琉璃都係水準以內的. 又話說. 我係等位個陣, 我張票係12號3位... 佢有張四人桌, 俾左16號的5人坐... 無言. 咁中間仲有O的13號2位, 我明白3人坐2人位無得計較, 不過4人位你都唔俾我先, 點講都唔通...再等多兩個字, 佢叫 18號3位都唔叫我12號3位... 咩事先. 如果佢可以亂叫的, 咁做咩派票先. 服務態度0分... 野食總店好好多囉... 如果唔係就腳, 都唔會落來試.…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享好耐未試過咁燥底 松記糖水店 https://s.openrice.com/QrLT0byeF00检举 张贴 评分3味道2环境1服务2卫生3抵食用餐日期2009-08-14人均消费$30 (宵夜)
好失望 小巴黎越南餐廳 2008-12-31細細個同老豆係到食. 個時仲未搬來荃豐. 搬左之後第一次來食. 叫左個生牛湯濛+豬肉蝦粉卷阿姐的服務態度係0. 入來唔SERVE, 坐低左放低柸茶10秒就問你食咩. MENU都無份俾我. 碗粉感覺比以前細O左. 個湯無以前咁濃郁, 好淡. 問佢攞青檸, 勁黑面.食完碗粉, 碟蝦卷20分鐘先來. 佢個SOURCE 都OK. 個卷都好足料.總結: 失望. 荃灣開左好多新的越南菜都俾佢好食, 而佢亦唔算特別便囉. 仲食佢都係因為老字號. …查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享好失望 小巴黎越南餐廳 https://s.openrice.com/QrLT0jV0T00检举 张贴 评分3味道2环境1服务2卫生2抵食人均消费$40 (晚餐)
比正宗法國菜來得RELAX同好味 Stanley Deli 2008-12-31今日同左女友加好友一齊去搵野食... 由於呢個X'MAS 無同女友食西餐再加上係英國番左來一個月無食西餐的關係...決定來呢間勁隱閉的french/italian restaurant 試一試.首先好對唔住的係我今次的相, 一開始係無閃光燈...(驚失真... ), 之後有O的有番的. 希望你地睇得開心. 講下食左O的咩. STARTER: Seafood Platter. 有兩款生蠔, 日本牡丹蝦, 羔蟹, 翡翠螺同三文魚成個PLATER最貼切的形容詞係新鮮... 生蠔比一般貴價的BUFFET(~450)的來得新鮮同有味, 蝦絕對伙必然的選擇, 因為試過好多日本菜都未搵過一間咁好味, 好的地方唔係整係新鮮, 係連O的蝦肉都好有口感. 我女友唔好魚生都食左4條... 羔蟹就真係羔蟹, 我同我O的好友3個人都食唔哂一隻蟹. 整係個蓋的羔已經好'滯'(大閘蟹都無咁多羔), 不過佢有俾o的醋, 咁就好o的.SOUP: 龍蝦湯, 粟米蟹肉湯+蘑菇圓我自己飲的係龍蝦湯. 好濃郁. 食得出佢有煎過o的龍蝦來整個湯, 好特別, 亦幾似自己係法國飲過的龍蝦湯. 粟米蟹肉湯就相對地清o的, 無龍蝦湯咁'流'. 蘑菇湯唔係我飲, 得到的回應係好濃郁同埋好有mushroom味. surprise: 係飲完湯個waitor攞main上來之前. 來左個rasberry sorbet (我無叫喎!!). Waitor哥哥話係法國菜用來清除番口入面O的味, 如果唔係食唔出個主菜個味喎...MAIN: 澳洲M4和牛, TIGER PRAWN, 酥皮羊鞍我自己要和牛. 件牛扒好嫩, 比一般西餐廳的RIB EYE更嫩但無咁JUICY, 佢個SOURCE亦都好配合到件牛扒, 感覺係燒汁+小小BLACK PEPPER SOURCE. 我女友叫左TIGER PRAWN. 3件蝦. O的蝦細O的, 不過相對地份量多番小小. 個蝦燒到佢個SOURCE帶番出佢O的蝦味. 酥皮羊鞍, 打劫左我個FRIEND一件... 羊鞍成日食, 不過真係未試過酥皮. 感覺比一般羊鞍個味濃O的, 不過一O的'蘇'味都無. WAITOR哥哥話用酥皮可以KEEP住件羊的JUICE, 仲可以令佢的SOURCE入味O的. (好熱心的WAITOR哥哥)DESSERT: Dessert Platter:)同我個gf講叫咩dessert講到差O的動手, 最後叫左個platter.個platter有, ginger 疏乎離, german cheesecake, soft chessecake, 梨tart, chocolate tart, Strawberry拿破崙,心太軟(再度唔該WAITOR哥哥的講解!!)我試左一啖心太軟, 開左一小PART, O的chocolate source流哂出來. 個ginger疏乎離幾清, 有O的消滯的感覺. 拿破崙=strawberry夾心餅. 甜甜地幾好食. 總結: 野食方面好新鮮, 味道同正宗法國菜有得FIGHT. 但唔似法國菜食得咁拘緊, 幾RELAX. starter+soup+main都有幾多野選, 有濃味O的, 有淡味O的. O的waitor 哥哥會解釋得好清楚係點, 再加上佢地唔講得笑的熱心+ 有個waitor幫另一班人客選酒O個時仲逐枝WINE解釋個味係點, 適合O的咩主菜. (無得彈, 除非你唔想有人幫你俾意見.)有個open kitchen(有個WINDOW). 不過無坐到個邊(有人包左). $380per head (6個人)食法國菜, 我就覺得OK. 唔算太貴. 唯一唔好係搭車有O的麻煩. 不過你識去'加X賀'日本菜就一定識來. …查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享比正宗法國菜來得RELAX同好味 Stanley Deli https://s.openrice.com/QrLT0izWEW0检举 张贴 评分5味道4环境5服务4卫生4抵食推介美食正, SEAFOOD PLATTER(新鮮好味)好正, 龍蝦湯, 不二之選TIGER PRAWN好正, 酥皮羊鞍人均消费$380 (晚餐)