午市勉强,晚市免問(除非你想食垃圾?) 煌城宴會廳 2009-11-22今年中秋做節,老人家屢勸不聽,話再俾次機會"煌城",訂了一圍$5000,除了乳豬可取,其他一般過屋邨酒樓,最過份嘅兩宗罪:1. 補了錢換海參,結果是海參未"淋"照上碟,硬到連後生仔女都話硬,咁老人家更加唔駛食!2. 老人家諗住俾多d錢,唔食青班,食好d,食老虎班,點知呢間無良酒家,將條瓜咗都幾耐嘅老虎班冰咗佢,留番俾我地,一食落口,無鮮味都算啦,仲係好臭!其實上年擺了兩圍,每圍$4仟幾,兩枱嘅炸蟹鉗,都是酸宿"的,投訴後,只換了白灼死中蝦,說是店內賣剩的。中秋節前夕,老人家約了飲午茶,叫了個灌湯餃,餃子內的料又是酸宿的。客觀分析,午市價錢割頸價錢來吸客,晚市水靜河飛,咁d海鮮去貨去得慢,所以要客食死魚死蝦死蟹,睇怕都可以好快關門大吉。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享午市勉强,晚市免問(除非你想食垃圾?) 煌城宴會廳 https://s.openrice.com/QrLT0C3GV00检举 张贴 评分1味道3环境1服务2卫生1抵食推介美食死魚死蝦死蟹、酸宿灌湯餃、臭宿老虎班、酸宿炸蟹鉗用餐日期2009-10-03庆祝纪念生日
年卅晚的團年飯 大吉居酒屋 2008-02-11上年去了金田,今年睇到報紙廣告新開張,試下新野。輪價錢$168再加一,同金田差不多,但金田有4個鐘,大吉得兩個半鐘,要好準時到,兼唔好漏單,金田略勝,唔駛食到趕喉趕命。樓底好矮,檯與檯拍得好埋,感覺幾焗促。當晚6點至8:30,得5-7張檯有客,但等刺身要15MINS,落ORDER時全場得兩張檯有客,上野好慢兼漏單,叫罐PEPSI 共叫了四次(同3個WAITER講),才記得俾,死未!1. 蒜片牛柳、吉列蠔比金田好,天婦羅蝦、一口芝士、蟹粥、牛舌、鰻魚芝士壽司、日式豬大腸不錯2. 加州卷D 飯不成形,每件大少不一,好似小朋友學搓泥膠;壽司的紫菜是淋,不脆的;火焰牛肉壽司的牛肉得丁屎咁細片又薄,好鬼孤寒,舊飯就大大舊;軟殼蟹壽司的飯又係好大舊,食完都唔覺有軟殼蟹!3. 第一ROUND來的刺身竟然有三文魚腩,咁好死,好好味,擺碟賣相同金田差一皮,好似配給,每款刺身執藥咁執上碟,賣相唔掂,第二round再叫三文魚,點知今次無魚腩,d 三文魚唔新鮮又無味無道兼梅梅地,唉!4. 負責刺身同sushi係好後生的師傅,又無帶口罩;金田d刺身師傅年紀較大,有帶口罩。5. 無羊架,得羊扒,又乾又鞋又un,好似食緊豬扒,毫無羊味,可能入了下價貨。我自己係百佳買的羊扒,仲整得好食過佢!以往去金田,羊架係必食兩round,好彩今次每人試了一塊,都怕了!5. 甜品就少得可憐,一小個雪糕糯米滋(好似街邊賣獨立包裝麻薯咁丁粒),仲縮皮過金田,其實金田個甜品都已開始縮皮,點知大吉仲差。6. 全晚不停播日本rock music,仲要開到拆樓咁大聲,震到無晒食慾。有一半人客(6:00-8:30個輪)包括我張檯吃了未夠個半鐘就走,係金田好少見到客人咁早走,原因食物種類唔多,同埋坐得唔舒服。一行四人,食完今餐,都覺唔抵食,去金田好過,可以坐耐D,d位無咁迫,食物種類較多,上菜快好多。除非佢地減價,同改善食物質素,否則都唔會再來!…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享年卅晚的團年飯 大吉居酒屋 https://s.openrice.com/QrLT0aAmS00检举 张贴 评分1味道2环境2服务2卫生2抵食人均消费$188
落重料味精的燉湯 天澄閣 2006-12-27上月某星期五,點了一個套餐,先來個燒味拼盤,大份兼新鮮熱辣,味菜白球,"正",好味,殊不知喝過燉湯後,整個人覺得呆滯兼心跳加速,同其他人都有同樣感覺,心知不妙,燉湯必定加了重手"師傅"。同個部長講,佢竟然答:"你地唔食得味精,可以一早叫我地唔好落味精入D湯到!" 個部長都黐黐地,你D湯夠料就唔駛加味精啦!仲講到理直氣壯!其實鬼唔知酒樓好興落味精,但諗唔到呢間係酒店酒樓落得咁重手,不過個部長佢都知衰,即刻免收茶芥。坐半粒鐘,先至好D,D 食都攤凍晒,好錯唔駛call 白車。…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享落重料味精的燉湯 天澄閣 https://s.openrice.com/QrLT0gne200检举 张贴 评分--味道--环境--服务--卫生--抵食人均消费$80
OK 喎! 金田日式放題 2006-12-27睇完兩個劣評,我唔知係咪算好彩。平安夜一家四口,睇完食評,第一次幫襯,serve 我地waitress 好nice,不停添茶,全晚都係漏一張單,食物算新鮮,即叫即整,除魚生外,牛舌、羊鞍、牛柳粒、芝士年糕,叫完再叫,好好味。我地一致同意會再去,等遲D keepfit先啦!…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享OK 喎! 金田日式放題 https://s.openrice.com/QrLT0fHe200检举 张贴 评分4味道4环境4服务4卫生4抵食人均消费$180
牛頭角 雍雅海鮮酒家 2006-10-07今晚去了"雍雅" dinner,very bad,犯下3宗罪。第1宗,個waitress開檯時掉了妹妹帶來餵BB用的兩個飯壺內蓋,又敷衍了事話找不到,妹妹堅持話無叫佢掉,要佢賠$,轉頭個waitress就話找到了??真攪笑!第2宗,我地房裡有TV,睇緊TVB"高朋滿座",個waitress無程程去change channel to ATV,我地出聲話睇緊TVB架,佢先白痴地轉番TVB!第3宗(無可救藥),一窩紅豆沙裡,係一窩,得10零20粒紅豆,加糖水,得個甜既紅色糖水(走紅豆)。complain完,再來一窩有湯圓走紅豆既紅色糖水,but 湯圓未熟,一舊大粉團包住得咁大粒既花生餡,難怪咬落去實dig dig,係我平生以來食過最差既紅豆沙& 湯圓!又再complain,個manager say sorry 話太好生意,所以....一大埋reason,買晒d紅豆沙,就加d水同糖,撈埋煲底d 渣,俾客食,成3仟幾蚊一圍!"雍雅"又話走高檔,點知....唉!最後,我地話要個manager減收$200,個manager入kitchen取了兩碟芋頭紅豆凍糕,扮晒可憐叫我地唔好投訴,算吧我地放下$(無俾tips),下次唔再來啦!…查看更多以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。赞好分享牛頭角 雍雅海鮮酒家 https://s.openrice.com/QrLT0nFG100检举 人一世物一世 一窩糖水唔掂,就要減收$200,但狼死了!2016-07-14 回应 张贴 评分1味道3环境1服务3卫生1抵食