臨退房前,早上仲想玩吓酒店嘅設施,所以費事出外周圍搵食,早餐就晌酒店16/F嘅品味坊搞掂 。品味坊喺酒店嘅自家餐廳,專門提供半自助早餐俾住客享用,當然,午市、晚市同樣有供應,主打喺歐陸菜式。雖然喺提供早餐俾住客嘅餐廳,但地方無想像中咁大,約50個座位,但環境好雅致,以園林為設計藍本,除二人枱及四人枱,相信最搶眼喺餐廳中間嘅半開放雀籠,感覺有趣 。聽侍應講,之前餐廳喺供應全自助早餐,地方亦都大啲,不過最近全面翻新,早餐亦變為半自助形式,供應時間為7:00am – 10:00am,每位MOP138 + 10%。其實一個早餐又邊食得幾多嘢吖,個人而言,我就鍾意半自助多過全自助,因為有時真喺貴精不貴多 。服務亦都很細心,一開始已問我哋需唔需要咖啡,因為咖啡喺即磨咖啡,落單先會另外沖調,食到尾聲,亦主動走過嚟需唔需要加添咖啡,服務質素好一向都喺酒店餐廳嘅賣點 !餐廳中央,放有兩張自助任攞嘅食物枱,一邊喺沙律吧、麵包、餅乾及芝士、冷盤凍肉、乳酪;而另一邊則有自助穀麥、牛奶、果汁、生果、凍麥皮。講真,單單食勻依兩枱嘢已夠你飽到去下晝。打個譬如,以麵包為例,德國黑麥包、農夫包、牛角包、丹麥酥、
打個譬如,以麵包為例,德國黑麥包、農夫包、牛角包、丹麥酥、鬆餅、數款歐陸小圓包
,都算陣容鼎盛,搽牛油又得,配芝士又可以,所提供嘅4款芝士,由淡到濃,總有款啱你口味,甚至乎DIY夾啲凍肉腸都會唔錯
!進餐期間除咗杯咖啡之外,仲斟咗杯金巴利汁,即喺紅莓汁(Cranberry),酸爽醒神。

而另外如主菜般散叫嘅,分為西式及中式,每類都有多款選擇,不過,你又咪以為真喺好似一般半自助餐咁,「主菜」限叫一款,每款又限叫一次喎,其實此餐牌散叫菜式,喺可以多款組合,更可以重複再點
,例如麥皮搭幾款點心,奄列配瑤柱白粥……。
老婆晌「主菜」上就要香菇雞粥配銀芽炒麵,前者幾多料,雞肉幾鮮,粥底算綿,不過唔多夠熱
,食粥都喺滾燙少少好食啲;後者炒得夠乾身唔油
香菇雞粥配銀芽炒麵
小弟就先要份班戟,嘩!仲嚟兩塊俾我咁多,簡單淋上蜜糖已好好食;另外搭焗蕃茄、煙肉、腸仔,個焗芝士蕃茄幾好食,牛仔肉腸也不俗
,喺最怕俾啲鹹到無譜嘅雞肉腸啫,但啲煙肉唔喺好得,肥就唔肥,但好乾,兼且似喺一早整定,既唔熱,又有啲乾硬
班戟
焗蕃茄、煙肉、腸仔
睇我哋食吓食吓都食咗好多嘢,因為硬喺樣樣都想試,所以,收翻文章前嘅一句:「一個早餐又邊食得幾多嘢吖」,哈哈!
$152 (早餐)