2015-12-07 2154 浏览
椰漿雞麵, 個湯似淡了的葡國雞的汁, 是杰身, 喝出有很淡的椰漿及黃咖哩粉香,雞肉也多件,整體不過不失, 麵是粗身幾滑的。仲有油炸鬼,吸湯後錦上添花,要先食因很易糊掉瑤柱包, 聞下似XO醬香, 味道也似只是不油沉也沒有辣味,瑤柱比較碎如肉鬆, 味道偏鹹, 也夾了不少在包中,個硬豬包外脆內軟, 其實不錯吃。黑豆漿 $12 , 沒什麼豆味, 不喝也罷2,30元一碗, 份量一碗對女生就是恰到好處,環境比較古舊, 這類茶室在香港也是碩果僅存了,懷舊而且食物價錢很合理。
雞肉也多件,整體不過不失, 麵是粗身幾滑的。
仲有油炸鬼,吸湯後錦上添花,要先食因很易糊掉
瑤柱包, 聞下似XO醬香, 味道也似只是不油沉也沒有辣味,
瑤柱比較碎如肉鬆, 味道偏鹹, 也夾了不少在包中,
個硬豬包外脆內軟, 其實不錯吃。

黑豆漿 $12 , 沒什麼豆味, 不喝也罷

2,30元一碗, 份量一碗對女生就是恰到好處,

環境比較古舊, 這類茶室在香港也是碩果僅存了,

懷舊而且食物價錢很合理。
澳門三盞燈一帶由於有不少緬甸華僑聚居及開設餐館,是港澳地區品嚐正宗緬甸美食的最佳地方,其中雅馨緬甸餐廳可算當中是最有名氣的一間十年前我首次獨自去澳門的第一餐就是到雅馨了,想當年一碗椰汁雞麵只需$13 (記得那時我還是個學生,為了省$2而沒點撈麵呢),現在澳門經濟發展迅速,已很難找到十多塊一碗麵的了,但相對於香港食物價錢方面仍算較便宜的餐廳位於飛能便度街,坐落於民居當中,只要找到黃底紅字招牌便可先看看餐牌,椰汁雞麵現在要$26了先點一支黑豆漿,是店家自行製造的,豆味濃厚 (MOP11)我一如以往點了椰汁雞麵(MOP26),本身不愛吃有骨的就請店員把雞換成雞絲湯底是奶黄色的椰汁,跟油麵出奇的配,椰汁湯只有椰香卻沒有椰漿般膩口的感覺不要以為只有雞絲丶油麵、油炸鬼 (油條)及椰汁呢,很多人也沒注意到裡面還放了切成細粒的魚片增加咬口的一歩くん點的椰汁雞撈麵(MOP28),視覺上不及椰汁雞麵豐富,麵加了醬油拌和,顔色深了,味道也比椰汁雞麵濃厚嗜辣的他本想加些辣椒片,但給我制止了因為椰汁雞撈麵是一定要配上這個洋蔥辣的 (我説的)辣醬跟生洋蔥看似平平無奇,卻為麵食帶出劃龍點睛的效果吃時取些混在麵中,辣

先看看餐牌,椰汁雞麵現在要$26了
先點一支黑豆漿,是店家自行製造的,豆味濃厚 (MOP11)

嗜辣的他本想加些辣椒片,但給我制止了
因為椰汁雞撈麵是一定要配上這個洋蔥辣的 (我説的)
辣醬跟生洋蔥看似平平無奇,卻為麵食帶出劃龍點睛的效果

吃時取些混在麵中,辣醬的酸及洋蔥的爽脆減去了撈麵本身膩膩的感覺
雅馨另一款人氣菜式是魚湯粉,但我們已各自點了一碗麵了,吃不了那麼多

但為了讓一歩くん試試魚湯的味道就點了淨魚湯(MOP15)

魚湯是以魚肉熬煮成湯,再加入豌豆粉、香茅、芭蕉樹莖、黃薑粉、紅椒粉等煮成濃濃的湯,吃下香料味較重,頗為特別的口感

一時間舌頭可能不太習慣,但卻在不知不覺間吃了大半碗了
匙中長長的就是芭蕉樹莖,質感像煮軟了的西芹
炸豆餅(MOP9)亦是我毎次必點的小吃,愛把它弄成小塊沾著麵的椰汁吃,或放進魚湯中也不錯
2014-02-25 4861 浏览
未到食飯時間,去到三盞燈,因口痕關係,走左入去,不自覺地叫左以前食過嘅椰汁雞麵.今次所試味道不變,仲好食過之前.湯底好野味,椰香好出,麵同個汁好配合.正可能,我們兩人只是食一個雞麵,有些小對我們白眼!不過,將來仍會再來幫襯!

可能,我們兩人只是食一個雞麵,有些小對我們白眼!
不過,將來仍會再來幫襯!
2014-02-18
$36 (其他)
2013-08-03 3031 浏览
旅遊書推介了這間雅馨緬甸餐廳, 膽粗粗奉獻第一次試下緬甸麵雅馨緬甸餐廳位置比較僻, 要問人先搵到 !一場黎到, 當然要試試出名的"" 馬拉盞撈麵"!賣相好特別, 好似港式粗麵, 上面再放D薄脆一樣試完一口, 估唔到唔只賣相, 連味道都好似港式粗麵 + 薄脆一樣另外再加了一些疑似花生醬味嘅汁唔通緬甸係咁既???!!!我諗我要D時間消化下 T.T
旅遊書推介了這間雅馨緬甸餐廳, 膽粗粗奉獻第一次試下緬甸麵
雅馨緬甸餐廳位置比較僻, 要問人先搵到 !
一場黎到, 當然要試試出名的"
馬拉盞撈麵
" 馬拉盞撈麵"!
賣相好特別, 好似港式粗麵, 上面再放D薄脆一樣
另外再加了一些疑似花生醬味嘅汁
唔通緬甸係咁既???!!!
我諗我要D時間消化下 T.T

2013-06-26
2013-03-01 2594 浏览
今次到澳門, 在毫無準備下, 無端端盪到三盞燈, 遇啱食晏時候, 好啦走入最出名的雅馨, 上到二樓, 好多本地人, 見隔離兩個女仔食緊油麵, 佢地話係椰汁雞麵, Oh well我好怕椰汁, 於是阿姐推介咖哩雞麵上到枱, 至知咖哩雞麵唔係油麵嚟嘅,係廣東梘水麵來的, 唉! 又唔早講?算啦鬼叫自己冇做功課咩,好在呢個咖哩幾特別, 唔似印度或泰國咖哩咁辛辣及濃烈, 而係酸酸地, 好重香料味, 可以當湯飲的.老公更離譜, 人人入嚟都係食麵, 佢包抝頸, 明明唔肚餓, 但係都話要食飯, 於是從餐牌中亂咁叫碟緬甸炒飯, 話實係招牌菜事實上, 緬甸炒飯只係冇料的西炒飯, 用放大鏡搵, 都係見到茄汁及幾條芽菜!伴碟的是青瓜蕃茄及烘乾的瑤柱醬, 裏頭有啲江魚仔乾之類, 佢一向怕魚腥, 一手就撥開哂啲瑤柱乾, 又話碟飯齋, 我只好俾我隻咖哩雞翼佢食, 認真混吉. 唔好怪呢餐唔好食, 實際上係兩個盲毛唔識點菜啫.
今次到澳門, 在毫無準備下, 無端端盪到三盞燈,
遇啱食晏時候, 好啦走入最出名的雅馨,
上到二樓, 好多本地人,
見隔離兩個女仔食緊油麵,
佢地話係椰汁雞麵,
Oh well我好怕椰汁, 於是阿姐推介咖哩雞麵
上到枱, 至知咖哩雞麵唔係油麵嚟嘅,
係廣東梘水麵來的, 唉! 又唔早講?
算啦鬼叫自己冇做功課咩,
好在呢個咖哩幾特別, 唔似印度或泰國咖哩咁辛辣及濃烈,
而係酸酸地, 好重香料味, 可以當湯飲的.

老公更離譜, 人人入嚟都係食麵,
佢包抝頸, 明明唔肚餓, 但係都話要食飯,
於是從餐牌中亂咁叫碟緬甸炒飯, 話實係招牌菜
事實上, 緬甸炒飯只係冇料的西炒飯,
用放大鏡搵, 都係見到茄汁及幾條芽菜!
伴碟的是青瓜蕃茄及烘乾的瑤柱醬,
裏頭有啲江魚仔乾之類,
佢一向怕魚腥, 一手就撥開哂啲瑤柱乾,
又話碟飯齋, 我只好俾我隻咖哩雞翼佢食,
認真混吉.
唔好怪呢餐唔好食,
實際上係兩個盲毛唔識點菜啫.

2013-02-26
2013-01-29 2172 浏览
記得讀大學的時候, 跟著澳門的同學遊澳, 他們就帶我吃魚湯粉. 那鮮味一直印在腦海裡, 尤其那辣椒洋蔥.與先生去澳門2日1夜, 決定了一定要吃魚湯粉, 由於多年沒去澳門, 所以上O.R.做了一下RESERACH, 決定這家了. 2天的行程我們兩人橫掃了9間餐廳. 我們一落船就來到這家, 其他食評慢慢補上. 難得這麼多年後, 三盞燈的店鋪沒有什麼大的改變, 如果在香港, 這樣的小店早就給脫離現實的租金給K.O.了吧.這店不在三盞燈的外圍,要行入一條小路才見到, 問人很快便知道了. 早上坐船10:30到澳門, 11點便到達餐廳, 樓下已經滿座了, 被安排了在樓上雅座, 自成一角. 要了魚湯粉, 加厘牛腩撈麵, 由於在天巢訂了午餐, 所以這餐淺嚐就試了. 魚湯粉配馬豆餅, 這個餅脆脆的好好吃, 魚湯沒有我記憶中的清淡, 反而是比較濃郁的, 老公說不喜歡貴刁已經泡到軟的口感, 我卻覺得挺好吃, 雖然好吃, 但不能多吃, 吃了不夠一小碗我就停了. 這個撈麵, 老公盛讚, 可能是因為已經餓了, 我嘗了半小碗, 麵像是油麵那種, 沒有想像中的辣味, 也覺得加厘不夠香濃, 撈麵是用醬油撈的, 而不

這個撈麵, 老公盛讚, 可能是因為已經餓了, 我嘗了半小碗, 麵像是油麵那種, 沒有想像中的辣味, 也覺得加厘不夠香濃, 撈麵是用醬油撈的, 而不是CURRY SAUCE, 有點小失望, 牛腩卻是燜得入味又夠軟, 是好吃的, 唯獨覺得麵和牛腩不是同一個TONE, 有點怪. 如果麵也可以用CURRY SAUCE就完美了.
而最劃龍點睛要算者碟辣椒洋蔥, 辛辣帶甜, 很醒胃~而這家的魚湯粉是不配辣椒洋蔥, 嗯, 下次要拜訪另一家魚湯粉名店[成群小食店], 那家好像有配洋蔥吧.

2013-01-26
  • 魚湯粉
2012-10-15 1803 浏览
緬甸餐廳在香港未見過,在澳門則算是普遍,三盞燈外,下環,媽閣都有其蹤跡,第一次品嚐先選名氣最大,處三盞燈的雅馨. 跟足推介點菜:椰汁雞撈麵,魚湯粉,好吃的,很有新鮮感,又找到新大陸了,兩碗皆屬濃味食物,有少許似裕記買得到寫滿不知名文字的即食麵,應是多種香料味精結集而成;春捲,咖哩角香脆可口,像重慶大廈買得到的印度咖哩角.價錢便宜,味道新鮮且不俗,必要一試.
很香口
正,新口味
正,新口味
  • 魚湯粉
2012-09-28 1565 浏览
就在三盞燈附近,有不少的緬甸餐廳,看過旅遊書及Openrice這裡,都發覺雅馨的評價不錯,於是便來試試這裡的椰汁雞麵。這碗椰汁雞麵上檯的時候,看到這個湯底十分濃稠,看顏色應該有不少份量的椰汁在內。麵底是類似油麵的質感,上面加上幾件炸過的雞件及幾件油炸鬼。雞件不會太乾,吃來味道還不錯。油炸鬼吸了椰汁的湯也很好吃。吃完這個麵,再加上這個濃稠的湯底,也很飽肚。
2012-08-21 1128 浏览
作為是次「懶懶hea遊澳門」之旅嘅最後行程,最後一站就係嚟嘉路米耶圓形地,咩地方?咪即係有小緬甸之稱嘅三盞燈囉,因為附近緬甸華僑多,實際應該四盞燈先啱,三細一大嘅波燈嚟架。其實過嚟三盞燈行,都係搭單,主要都係晌上船前食多餐先返香港,目的地就係「雅香粉麵咖啡」,點知嚟到剛閂門,就去佢隔離無幾遠嘅姊妹店「雅馨緬甸餐廳」,不過有心幫襯都宜早,店家收7:30pm。(題外話,佢哋仲有一間分店晌媽閣嗰邊,叫「雅香咖啡甸餐廳」,好似將兩間店個名夾埋咁。)內裡環境比較「屈質」,但因為時間尚早,人客唔算多,順利搵到位之餘,亦唔算太過逼狹。由於早已諗定食乜,睇睇餐牌都只係想望望仲會唔會有咩特別嘢食。紫米香豆漿 MOP10剛啱睇到一版「特別推介」,紫米香豆漿、香滑鮮豆漿、營區烏豆漿、白果腐竹意米水,支支10蚊,就叫咗一支紫米香豆漿。色澤深紫色,紫米味頗濃,可惜蓋過豆香,而且可能太真材實料喇,質感過杰,口感比較糊口,唔係太鍾意。魚湯粉MOP19係緬甸常見嘅一種粉麵,我就正正坐晒拍牆位,睇住牆上剪報嘅介紹:將塘虱魚烚湯折肉,混合香茅、黑椒粉、咖喱粉、粘米粉,由於後四種材料甚燥,加上蕉樹心這種寒涼物作中和,務求湯
晌大街嘅入口「提示」
紫米香豆漿 MOP10
,而且可能太真材實料喇,質感過杰,口感比較糊口
,唔係太鍾意。
魚湯粉MOP19
係緬甸常見嘅一種粉麵,我就正正坐晒拍牆位,睇住牆上剪報嘅介紹:將塘虱魚烚湯折肉,混合香茅、黑椒粉、咖喱粉、粘米粉,由於後四種材料甚燥,加上蕉樹心這種寒涼物作中和,務求湯底不燥不寒啱啱好
。燥定寒就好難即刻知,不過個湯底味道幾特別,老實講,又唔係話好好食,但亦唔係難入口,係覺得比較油,而湯裡透明一條條應該就係蕉樹心,無乜味咬落爽爽咁。面頭仲放有兩塊馬豆餅,好似送粥嘅薄脆咁,都OK嘅,一試無妨。
牆上剪報嘅介紹
椰汁雞撈麵MOP21

除咗撈麵,仲有個係放湯嘅椰汁雞麵(MOP19),當然係撈麵正啦,多數人都係為個汁嚟食依個麵啫。麵條以油麵為基本,無咗爽口彈牙,換嚟有咬口感
;咖喱咁色嘅湯汁,以黃薑粉、緬甸咖喱粉為主,加上椰汁,帶有濃郁椰香,稠身而不糊,香滑得嚟好掛麵
。雖然只係賣廿蚊碗,雞件份量無將貨就價,確係抵食
睇佢卡片,印住「since 1978」,不愧為開業30多年,價錢相宜,俱特色又有風味,值得一訪
2012-01-09
晌大街嘅入口「提示」
牆上剪報嘅介紹
  • 椰汁雞撈麵
2012-04-05 697 浏览
上次嚟澳門居然揾唔番呢間掂,今次一揾就揾到,真係神奇!!今次想試下新嘢,但係紫米豆漿就係必飲架啦!!我同朋友一同睇中個瑤柱醬撈麵,order咗兩個dish~~另一朋友想試下呢間店嘅咖喱,想點咖喱薯仔牛腩麵,但係memu度寫住咖喱牛腩麵冇薯仔,要薯仔的話另加MOP 7.00,所以朋友點餐嘅時間都覺得價錢有D出入~~紫米豆漿 MOP 10.00: 由之前$8.00升到$10.00,一時覺得几貴架,好彩仲係咁好飲。瑤柱醬撈麵 MOP 21.00 x2:味道好濃,就好似食緊普通車仔麵咁。食到最尾,朋友已經覺得辣頂唔順。但係我就覺得呢种辣味接受到。咖喱薯仔牛腩麵 MOP 20.00+7.00:大大一碗,湯底咖喱味都几濃几辣下架,食得辣嘅人就覺得几惹味嘅。

上次嚟澳門居然揾唔番呢間掂,今次一揾就揾到,真係神奇!!

今次想試下新嘢,但係紫米豆漿就係必飲架啦!!

我同朋友一同睇中個瑤柱醬撈麵,order咗兩個dish~~

2012-04-02
2011-09-11 515 浏览
小弟一衆六人代表總公司往澳門打乒乓球友賽, 中午飯冒名前往三盞燈這裡的雅馨, 透過澳門球友指點, 好不容易下來到三盞燈了. 飛能便度街雖然有很多著名食肆, 但我們只是一心前往. 雅馨有兩間, 一間比較陳舊, 座位很少, 內裡已坐滿了, 門口還有人在等, 於是行前兩步往另一間, 等了約五分鐘, 便往上閣樓坐下, 餐廳掛著不少名人合照, 包括曾特首於去年十月來訪照. 我點了瑤柱醬撈麵及咖吔薄餅, 友人點了椰汁雞撈, 豬扒麪及牛展麵, 可惜是友人的食物我沒有嘗過, 無法評價, 我食的瑤柱醬撈麵很惹味, 合曬我喜歡味道濃的我, 加些辣椒乾, 仲好味, 麵底像油麵, 有少少梘水味, 可接受, 薄餅很香口, 加上咖吔出奇的配合.
2011-08-28
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 瑤柱醬撈麵
2011-08-28 646 浏览
原諒我的孤陋寡聞,認識緬甸撈麵,是源於一個月前吃過中環的筷子記。自此就決定下次去澳門一定要到三盞燈試試那裡的撈,想不到那麼快就圓了我的心願到了。說實話地點很難找,只能大家可在十六浦搭兩個站巴士再不停問路,或直接搭的士去吧。因為它不是在遊客區,所以沒有直接車到達的。椰汁雞撈麵是名物之一,所以我選了這個。老實說看到這顏色跟那杰身的椰汁,一開始我很擔心它會很"溜",但意想不到,那椰汁卻是令我一口接一口的兇手!我不是椰子迷但那椰子香的確十分濃郁,叫我停不了口,杰度與份量恰到好處,能讓你剛好把一碗麵撈掉,而且十分「掛麵」呢;麵是油麵,帶點彈牙;雞是出乎意料之外的滑和嫩,完全沒有”hai”口的感覺。反而是麵的粉量有點多,女孩子會吃不完馬拉盞雞絲撈麵馬拉盞好香好香,沒有腥味,份量下得很慷慨;雞絲正正常常,沒特別;麵也是油麵;下圖是加上辣椒粉(放在桌上任你落),也頗辣的,但加上後更加好吃,與馬拉盞十分配合!相比椰汁雞撈麵,此麵因為沒有汁,所以吃到尾會覺得有少少口乾,但仍是美味之選。豬扒撈麵這個我沒有吃,但友人說豬扒夠稔;店方亦附上酸酸甜的辣椒洋蔥醬。紫米豆漿 $9不會過甜,有濃的紫米味道,如果雪凍會更
馬拉盞雞絲撈麵
豬扒撈麵
豬扒撈麵
紫米豆漿
紫米豆漿 $9
不會過甜,有濃的紫米味道,如果雪凍會更加好

建議:份量不少,2個人share一個麵,留肚再吃其他小食吧
紫米豆漿
  • 馬拉盞雞絲撈麵
2011-08-07 159 浏览
一直都唔係好了解緬甸菜....覺得應該好似泰國菜咁GE...見到呢到附近好似有唔少標榜緬甸棊的食店, 但係HK好似又唔係好多緬甸菜館WOR..呢個緬甸菜館係係巷仔入面, 首先緊係要食下呢到出名的椰汁雞麵成個湯底,我覺得有5-6成都係椰汁,, -我係食開清淡野食人來GE..所以都唔係好頂得順...料方面有幾舊雞肉同油炸鬼. 油炸鬼真係要快D食. 如果唔係就會吸晒D耶汁....之後再叫左個豬扒撈面., 二片豬扒都幾薄, 同豬扒包入面的豬扒好唔同...我第一口覺得好似午餐肉-.-真係真係好淋, 睇得出用左好多調味料醃, 好有東南亞風味, 撈面:我覺得好似豉油撈面..勁油...好咸(好有機會係我唔食得咸的)..但友人就接受到. 重有一小碟好似泡菜GE野,,但係我無咩點食到. 我覺得味道真係偏濃...其中有魚湯河,,我諗幾岩中意清淡野GE人.
呢個緬甸菜館係係巷仔入面,
首先緊係要食下呢到出名的椰汁雞麵
成個湯底,我覺得有5-6成都係椰汁,, -

我係食開清淡野食人來GE..所以都唔係好頂得順...
料方面有幾舊雞肉同油炸鬼.
油炸鬼真係要快D食. 如果唔係就會吸晒D耶汁....

之後再叫左個豬扒撈面.,
重有一小碟好似泡菜GE野,,但係我無咩點食到.
2011-07-08 86 浏览
緬甸對我這個香港人來說真的十分陌生。貌似只在小學三年級時的常識科中教東南亞國家時學習過,香港也沒有什麼地方有濃郁的緬甸文化。在港出名的南亞菜只有泰越娘惹。今次去澳門豪賭之餘跟個朋友來一個俗稱三盞燈的地方,原來這裡座立了開了很久的緬甸菜館。自己對緬甸菜系沒有什麼認識,偏辣偏鹹?都是得個猜字。入到去這間雅馨緬甸餐廳,其實裡面沒有什麼文化特色的裝潢。好像七八十年代香港的茶餐廳般,不過見裡面真係擠擁到不得了,門外還有三兩個人等位啊,一定很出名吧?入到去友人介紹吃個什麼緬甸椰汁雞麵。哇噢,那麼便宜,才二十元前後。送來一碗面,上面厚厚的一層椰汁同雞塊,拌着拌着,一碗勻循的撈麵就成了。吃入口,味道偏甜(個人比較怕主餐食甜耶耶的食物),但很有特式,畢竟是第一次接觸緬甸菜。所以從此緬甸菜這個字眼就同甜耶耶有了關連了。雞塊都貌似給醃得甜甜的,整餐好像吃了很多卡路里。如果你們想試試新口味,或想吃甜甜的主餐,可以試試這間雅馨。雖然小弟一年都沒過兩三次澳門,不能貨比三家。但這碗椰汁雞麵真的值得一試啊。
緬甸對我這個香港人來說真的十分陌生。
雞塊都貌似給醃得甜甜的,整餐好像吃了很多卡路里。
撈好了的...就是這個模樣
2011-07-06
等候时间
10 分钟 (堂食)
撈好了的...就是這個模樣
  • 椰汁雞麵
3月20日, 食完早餐~ 話咁快又要趕到下一站, 食我地此行最期待之一嘅緬甸麵! 早喺前幾次嚟澳門已經想試~ 奈何因為地點唔太就腳次次臨尾作罷, 今次終於有機會一試喇!::: 炸春卷 x2 ::: $7@唔係好暖, 有少少凍, 所以個炸皮唔係好脆, 部份仲有d淋… 味道比一般嘅淡, 可能d料本身味道唔夠, 比較齋…::: 炸咖哩角 x2 ::: $7@今次呢個咖哩角終於似番我地平時食開嗰隻咖哩角~ 不過呢度嗰d都係偏大隻同飽滿! d咖哩角都炸得夠香脆~ 惹味得嚟唔算太辣, 都幾好味!::: 椰汁雞麵 ::: $17呢個椰汁雞麵同我之前食過嘅有d唔同~ 呢個個汁杰好多, 食落有d似撈麵! 椰汁比例亦相對地多, 味道好濃郁, 加埋d質地索汁嘅油麵, 好thick好好食! d雞肉炆到淋晒, 有d似食緊個唔辣嘅咖哩雞咁~ 仲有d油炸鬼, 索晒d椰汁變到煙煙韌韌咁好得意~ ::: 魚湯粉 ::: $17d河粉滑得嚟又碎碎地, 好易就o雪一聲吞咗! 由於d魚肉已經熬到溶晒落個湯度, 所以個湯底都係比較杰身, 咬下咬下又會食到一舊舊魚肉碎. 魚湯無腥味, 而且無乜魚骨, 連唔食魚嘅呀菲都啱食~ 仲有

::: 炸春卷 x2 ::: $7@

::: 炸咖哩角 x2 ::: $7@

::: 椰汁雞麵 ::: $17

::: 魚湯粉 ::: $17
d河粉滑得嚟又碎碎地, 好易就o雪一聲吞咗! 由於d魚肉已經熬到溶晒落個湯度, 所以個湯底都係比較杰身, 咬下咬下又會食到一舊舊魚肉碎. 魚湯無腥味, 而且無乜魚骨, 連唔食魚嘅呀菲都啱食~ 仲有面頭一大塊薄脆, 點下湯食又增添口感~ 但若然同其他地方嘅魚湯粉比, 呢度個魚湯就略欠清甜, 爭少少…

::: 緬甸撈麵 (冷食) ::: $17
都係一個油麵底, 有d炸蒜、肉鬆、洋蔥絲、花生碎、芫茜同舊好似喺咖哩雞度撈過嚟嘅薯仔~ 調味汁都喺晒碗底, 撈勻之後味道鹹香有趣, 都幾特別!
隨麵更附上魚湯一小碗~ 不過淨飲魚湯味道就一般般…

::: 馬拉盞撈麵 ::: $19
馬拉盞撈麵係好plain嘅油麵底加上大量馬拉盞! 馬拉盞脆卜卜好香口, 油麵煙韌帶淋, 兩者質地交錯口感豐富~ 都係特式之選!

::: 生菜/菜芯 :::
食咗咁多樣澱粉質, 都叫番兩個菜平均下~ 一碟生菜一碟菜芯, 正正常常都無乜特別好講~

::: 原味豆漿/紫米香豆漿/白果腐竹薏米水 :::
飲品方面除咗普通豆漿外仲有紫米香豆漿同白果腐竹薏米水呢d特別野~ 豆漿們都好香豆味, 甜度適中,其中紫米豆漿比普通豆漿多咗一份米味, 味道更少甜, 好似健康d~ 白果腐竹薏米水d腐竹煲到全溶, 屬濃杰質地, 微甜帶豆香, 仲幾飽肚!

真不枉我地特登搭咗個的士嚟食! 細心d其實地點唔難搵, 只係佢縮咗入一棟大廈裡面~ 可能係假日, 不論遊客以至本地學生都好多~ 緬甸食物果然夠特式, 味道亦容易接受! 香港比較少呢類菜式, 所以有機會去澳門真係不容錯過!
炸春卷+炸咖哩角
魚湯粉
緬甸撈麵
生菜
菜芯
原味豆漿+紫米香豆漿+白果腐竹薏米水
2011-03-20
等候时间
5 分钟 (堂食)
緬甸撈麵
原味豆漿+紫米香豆漿+白果腐竹薏米水