2018-01-25 5251 浏览
《葡國咸豬手沙律》豬手不太特別,但份量足夠,整道菜味道酸酸地,幾開胃。******************************《葡式乳豬釀飯》乳豬皮脆肉嫩,多肉又唔肥,非常香口。飯底似炒過,酸甜得嚟帶點飯焦,口感豐富。******************************《脆炸馬介休球》無脆炸口感,薯仔味偏重,食唔到馬介休嘅鹹香味。******************************《地道非洲辣雞》製作時間需要20分鐘。賣相不太吸引,但味道唔錯,辣辣地帶點香草味,而且肉質嫩滑。怕辣嘅朋友不妨叫少辣。*******************“肥太攻略”******************* 「葡式乳豬釀飯是必選!」******************************

《葡國咸豬手沙律》
豬手不太特別,但份量足夠,整道菜味道酸酸地,幾開胃。

葡國咸豬手沙律

《葡式乳豬釀飯》

《脆炸馬介休球》
無脆炸口感,薯仔味偏重,食唔到馬介休嘅鹹香味。

《地道非洲辣雞》

地道非洲辣雞

「葡式乳豬釀飯是必選!」
地道非洲辣雞
因为过关和选择发财车耽误了一些时间,到的时候客满需要等位。确实店面比较小,放不了那么多桌椅。。服务生推荐我去分店,就在官也街附近的巷子里,因为我坚持要吃总店的,就决定在门口一直等了。等了半个小时,大概1点半,终于有位,不过我越等越开心,因为这说明了这家店这么火肯定是有料的。点餐的小哥还是很nice的,我点了3个菜,他怕我吃不完,还给我指别人桌上的菜,告诉我份量。因为计划要吃葡国鸡,所以我没有点openrice上推荐的乳猪酿饭,因为份量量对一个人来说比较大,基本吃了这个其他都没法吃了。最后点了面包葡国鸡和芝士薯蓉焗马介休。小哥强调芝士薯蓉焗马介休1份里有2个,问我能否吃完,我笑着说没问题。在百般期待中葡国鸡终于上桌了。服务生用餐刀划开面包,露出了葡国鸡的真容。说实在的从卖相来说,还是让我有点小失望的。鸡肉很嫩,上面撒上了椰蓉,裹在咖喱汁中间,吸足了味道。因为有椰蓉的关系,所以不会显得咖喱味很重。配料有土豆块,吃起来很烂很入味。里面还放了番茄,但奇怪的是居然没有酸味,而且鸡肉很嫩,虽然不是入口即化,但味道非常好。再说下面包,我感觉是偏硬了一些,不过蘸些咖喱汁来吃,还是可以的。这个菜是趁热吃好,因为我一人吃的慢,所以后面这个菜有些冷了,面包就不好吃了。最后大部分面包都剩下了,其实也是我实在吃不下了。。接下来上的是芝士薯蓉焗马介休。好长的名字。。本来按list是点炸马介休球,但我看别人桌上这个卖相不错,就点这个了。一份2个。cheese的味道不是很浓,反而是香甜可口,我觉得适合女孩子吃。打碎了的土豆泥吃起来很糯软,入口即化。里面的马介休是一丝丝混杂在土豆泥里的,和cheese混在一起,甜中透出一点咸味。话说如果不是提前知道马介休是啥,要不然我都不知道我吃的有鱼的味道。反倒是底下的酥皮,我觉得有点腻,特别是后面吃了玛嘉烈的蛋挞作为对比之后,这个感觉更强烈。当时仅仅尝了一块酥皮就放弃了。如果是人多就好了,可以多点几个菜,尝下味道。虽然以前没吃过葡国菜,但我觉得波尔图的出品还是让我满意的,也算不虚此行。
面包葡国鸡
芝士薯蓉焗马介休球
2017-11-25
面包葡国鸡
芝士薯蓉焗马介休球
2017-11-08 4715 浏览
黎澳門諗住食葡菜,知道呢間價錢大眾化,聽聞質素好似ok,就試下啦。大家記得一定要訂位丫,因為其實跟住都好多人排緊隊。叫左佢哋呢度最出名嘅葡式乳豬飯。 佢個乳豬嗰個質地係同出面唔同既。因為佢係用豬頭肉,而豬頭肉係比較爽身。咁當然啦佢已經斬哂牙呀,眼既部分,無咁恐怖比你見到既。 佢個皮燒得好脆,同我哋食開既港式乳豬唔同,佢唔會起pop pop嘅,係一整塊的,邊邊有少少燒焦,好吃。不過,有點失望係個飯係凍既。。。。。用葡式臘腸炒, 又唔係幾香,又冇乜特別味道。我哋叫埋 麵包葡國雞 。見佢咁有特色原個麵包上,但係食落都係有少少失望,因為嗰個麵包好削。本身個麵包可以索曬嗰啲汁,應該好好食但係因為個麵包密度好低, 索完啲汁變到糊哂。 啲雞用雪藏雞就一定嘅,但係我諗佢冇乜點醃過雞件,只係靠個葡汁,個味好寡。份量係有番咁上下,價錢亦唔貴。不過我諗下次都係去食第二間喇~😅😅
大家記得一定要訂位丫,因為其實跟住都好多人排緊隊。

叫左佢哋呢度最出名嘅葡式乳豬飯。

不過,有點失望係個飯係凍既。。。。。
用葡式臘腸炒, 又唔係幾香,又冇乜特別味道。

我哋叫埋 麵包葡國雞 。

份量係有番咁上下,價錢亦唔貴。
不過我諗下次都係去食第二間喇~😅😅

2017-11-02 23509 浏览
聽聞這家餐廳十分出名,所以今次來澳門公幹,中午與同事五人專程光顧中午時分到達,不用排隊,但餐廳已有不少顧客。餐廳是舊式裝修,牆上還裝上一盞盞燈,感覺典雅,頗有異國風情,但座位頗擁擠。地下座位坐滿了人,我們被安排坐二樓。二樓有一整排窗,陽光從窗透進來,較舒適。我們點了一份二人精選套餐,再單點一些特色菜式。三文魚天使麵加了很多醬汁,三文魚切得很小一粒粒,跟幾十元的意麵沒有分別。脆炸馬介休球餐廳招牌菜,所以一定要點來嚐嚐。裡面是薯仔為主,炸得很老,賣相不吸引。似炸薯蓉。葡式乳豬釀飯乳豬皮香脆,但是飯味道一般,我不太喜歡。香草燒羊胺比起西餐的羊架還失色,肉質不算嫩滑,稍嫌乾了一點。麵包焗葡國雞這款菜可以一試。上面灑了椰絲 ,麵包焗得香酥可口,雞肉也熬煮得入味,醬汁香醇,大家可以一試。二人套餐附送甜品相當失色,似美心最便宜的西餅。實在不覺得這家餐廳有什麼過人之處,如果只是打著「澳門葡國菜」的旗號就可以長做長有?未免太不思進取,菜式沒有新意,味道也只屬及格。大家前往前可以再參考其他食評才決定光顧。

中午時分到達,不用排隊,但餐廳已有不少顧客。

二樓有一整排窗,陽光從窗透進來,較舒適。
我們點了一份二人精選套餐,再單點一些特色菜式。
三文魚天使麵

三文魚天使麵

脆炸馬介休球
餐廳招牌菜,所以一定要點來嚐嚐。

裡面是薯仔為主,炸得很老,賣相不吸引。似炸薯蓉。

葡式乳豬釀飯
乳豬皮香脆,但是飯味道一般,我不太喜歡。

香草燒羊胺

香草燒羊胺
比起西餐的羊架還失色,肉質不算嫩滑,稍嫌乾了一點。

麵包焗葡國雞
這款菜可以一試。

甜品

二人套餐附送甜品相當失色,似美心最便宜的西餅。

大家前往前可以再參考其他食評才決定光顧。
2017-10-21
2017-10-30 4311 浏览
難得同屋企人嚟澳門旅行,當然要食啲特色嘅晚餐啦,講到特色又點可以少得食葡國菜呀。 聽人呢間餐廳去係晚飯時候,有非常之多人排隊,所以我同屋企人都預早喺中午時分行過嚟特登book定位,以免到今晚嘅時候太多人食,等唔到位。 入去booking其實都好簡單,只要留你個姓及食雙飯時間就得啦。鋪頭嘅職員真係會喺晚上時候,首先serve咗有booking嘅人。所以大家如果想嚟食記得記得先前要book定位啦如果唔係同屋企人嚟到又要等咁耐咁就唔係咁好。入正題今晚由於我地有預先預約 ,喺指定時間好快就入到去喇 。一入去就當然要點去最受歡迎嘅乳豬飯呀,除此之外我哋仲點一個麵包葡國雞。乳豬飯一上碟嘅時候,我就忍唔住要食,個乳豬非常之脆,但係我就略嫌與豬比較肥咗少少, 仲有樣要改善的地方,就係唔知佢係咪由於生意太好嘅關係,個飯上菜嘅時候又唔係咁熱, 至於另外嗰個麵包葡國雞,嗰個麵包個皮略嫌 硬身咗少少 ,件雞都唔錯值得推介。 其實兩個人如果唔係太大食,叫一個乳豬飯加一個葡國雞已經好飽喇。

入正題今晚由於我地有預先預約 ,喺指定時間好快就入到去喇

乳豬飯及麵包葡國雞

乳豬飯及麵包葡國雞
  • 葡式乳豬釀飯
2017-10-19 3545 浏览
一到埗放低行李就搵食。住氹仔就梗係去舊城區食葡國菜,睇過小飛象餐牌,屋企人話唔多岩食,行多兩步見到波爾圖,佢話等5分鐘就有枱,決定食你。沙律是必須的,煙三文魚凱撒沙律,好好味,三文魚唔少,同埋唔係超市薄切貨色,係有厚度嘅鹹香味,沙律醬都好食,唔係一陣死實實嘅酸味,帶少少甜,完全吊起到菜嘅鮮味!👍🏻👍🏻炒雜菜,外貌一般,味道都一般啦。厚切黑毛豬,好香,肉鬆軟,醬汁好特別,酸酸甜甜嘅水果味,配菜又多又好食!芝士焗蠔,我個人接受到,屋企人話太腥,因為佢只係落沙律醬同芝士,冇用蒜去辟味,而且水份太多,所以唔太推薦。蒜蓉包真係必須食,好香好脆,除左蒜香,仲好清楚聞到包嘅香味,呢個平衡攞得好好!👍🏻👍🏻特飲都好味,雖然都係一般嘅果醬加汽水嘅做法,但加埋青檸真係好開胃,想追加!
一到埗放低行李就搵食。
炒雜菜,外貌一般,味道都一般啦。
煙三文魚凱撒沙律
蒜蓉包
青檸柚子梳打
2017-10-05
煙三文魚凱撒沙律
蒜蓉包
青檸柚子梳打
2017-09-25 3418 浏览
每次去澳門,我必定會食葡國菜!象象餐廳已經吃厭了,想選擇其他的餐館!近年來,遊客多了,氹仔手信街已經不再只食什麼大菜糕、豬扒包、木糠布甸,等等嘅傳統食物!尼兩年很多舊式鋪頭已經不再存在,換來的是,巷頭巷尾,開了不同的葡國餐廳!有貴有大眾化價錢,很難選擇!我行了很多鋪頭,看了很多餐牌!最終,被這間吸引了!首先,門前掛着牛排只是百多元,另外吃滿200,會送水果酒!但一定要8:30後入座才送!進去後,點了一份炸芝士,一份葡國乳豬飯,亦都點了一份檸檬香草羊扒!先説一説乳豬飯,不是不好吃,而是乳豬稍肥,炒飯底不夠香!再説羊扒,其實頗香嫩的,但做我吃不到點點的檸檬香!最後,去到炸芝士,我覺得最好味都是這一個,炸得脆之餘,就算放凉了,都不覺得變硬!最後,說説服務!其實這間小店,都好滿座,服務生都很忙,但他們的服務態度都經常帶着微笑,這個是值得一讚的!
我行了很多鋪頭,看了很多餐牌!最終,被這間吸引了!
先説一説乳豬飯,不是不好吃,而是乳豬稍肥,炒飯底不夠香!
再説羊扒,其實頗香嫩的,但做我吃不到點點的檸檬香!

炸芝士
葡國乳豬飯
檸檬香草羊扒
炸芝士
檸檬香草羊扒
2017-09-25 2356 浏览
窮遊背包客, 又要食得平又要食得好, 推介大家嚟呢度食午餐! 45蚊學生餐嘅價錢,竟然有咁高水準嘅食物!講番啲食物先,我哋兩個人,一個叫咗非洲雞, 另一個叫咗牛扒! 叫牛扒嘅時候,已經預咗喺啲質素普通嘅牛, 牛肉算 ok, 起碼唔 un... 果汁嘅黑椒味亦都唔錯, 算係不過不失!跟住食嘅非洲雞雞扒簡直係遠遠超出我哋嘅預期! 雞扒上枱嘅時候,完全係茶餐廳貨色, 點知個汁真係不得了! 完全係高級馬來西亞餐廳串燒嗰種汁,微香微辣丶雞扒嫩滑, 最重要係抵食夾大件!個餐跟牛尾湯, 似一碗濃味嘅羅宋湯, 如果可以更多個牛油餐包就 perfect 啦!
2017-09-12 3897 浏览
黎澳門2日1夜純食住遊,上openrice,好評餐廳和收藏No.1,有無咁勁呀因為無訂檯,選擇下午茶時間黎,地堡街個間下午落場,但職員帶我們去木鐸街個間2個人叫左:葡式乳豬釀飯:不得了,完全唔油,平時係香港食開既啖啖油,呢個完全唔會!就算每人食4件都唔覺滯!必食!芝士薯蓉馬介休焗薯皮:噢,呢個味道都ok,但千萬不可2個人食,真係食2啖已好滯,太漏了...Ps而家由威尼斯人行過黎,沿途有扶手電梯,唔算辛苦。本來想第2天中午臨走前再encore,但太多人等位所以放棄了...
2個人叫左:
芝士薯蓉馬介休焗薯皮
2017-08-05
2017-09-04 2481 浏览
去澳門玩之前睇咗openrice嘅食評最多人寫係波爾圖就是呢間,今日係閒日下午兩點鐘左右來到餐廳唔使等有位,首先叫個炸馬介休好普通唔好食呀,之後叫咗個葡國雞呢個就好正啦 大大個農夫包好香脆葡國雞裝在裏面個葡汁好香濃但係啲雞未夠入味,可能佢好快賣曬將呢個汁同個雞分開再煮加埋一齊,最後叫咗個葡式乳豬飯個炒飯覺得濕得滯未夠乾身但乳豬燒得剛剛好好脆好嫩 ,整體來講不過不失 如果去到澳門唔知想食啲乜嘢不妨一試!
2017-08-26 2231 浏览
來澳門點可以唔食葡國菜呀!於是就去試下呢間好多人讚既波爾圖,點了最多人推介的乳豬釀飯、馬介休芝士球、葡國焗麵包雞、重加多個炸芝士波同榴槤千層蛋糕。食物雖然無想像中咁好食,但係都算唔錯,乳豬好大件,皮都叫脆,也入味,不過我覺得肥左d。馬介休同芝士波都炸得好味既,但無咩特別囉。咖哩麵包雞d薯仔好入味,雞就有d鞋,麵包好大個,配咖哩汁食好味。最後甜品是榴槤千層蛋糕,但我唔食榴槤,所以無試,但我既朋友話全餐飯最好食係呢個甜品。
2017-08-18 3117 浏览
下午5點左右來到,不用等位,直接入座👍🏻先來一個麵包焗葡國雞,賣相非常好!麵包很脆,汁香味濃,very good,是我媽最愛!麵包沾上濃濃的葡汁,真是十分可口!再來一個澳門葡菜必吃的馬介休球,同樣香脆可口!是水準之作!最後上菜的是葡式乳豬釀飯👍🏻,飯底不會太油,乳豬皮香脆,而且乳豬的肉非常厚實,味道可口,very good!飽吃一頓,6點多離開餐廳,門外已有十數人在外排隊,真慶幸自己早到來吃!
下午5點左右來到,不用等位,直接入座👍🏻

麵包焗葡國雞

再來一個澳門葡菜必吃的馬介休球,同樣香脆可口!是水準之作!

馬介休球

2017-08-17
馬介休球
2017-07-29 3140 浏览
推介菜都算可以收貨。乳豬飯好味,乳豬皮好脆,但飯好乾,尼個應該係個人口味問題。污槽雞(唔係好記得名)小小辣,雞肉好滑,朋友話味道似窯雞。馬介休炸的幾香口。葡國咖喱麵包雞,麵包好味過雞。但係服務太差,所以冇下次。唔推介帶BB既家庭,因為餐廳冇提供BB凳,只有一個cushion提供,cushion同香港唔同,冇固定。3歲小朋友由凳上跌落,撞到下巴同後腦,服務員全部無動於衷,只係冷眼旁觀,一句問候都冇。
2017-07-28
2017-07-26 3169 浏览
食物唔錯,環境OK,服務態度好好。可惜店舖位置太偏僻,不過街道有侍應負責舉牌,而且比較隔離幾間舖較多遊客會選擇食呢間,好彩我book位係六點半,走嗰陣七點半,已經非常多人,Book咗位嘅都要等一等建議唔好book咁遲,強烈推介葡式乳豬釀飯,真係好好食,啲飯煮得好香,隻豬個皮好香脆,但係麵包焗葡國雞,雖然個麵包好好食,但入面啲雞唔知係咪煮得太奈,有啲老,薯蓉青菜湯冇想像中咁難飲,喺手信街來講相比起其他鋪頭,我認為佢先係物有所值,價格唔太平又唔太貴,喺葡國菜來講都算便宜,反正一般人可以接受,雖然鋪頭細細,但侍應都幾多,客人有咩需要都可以即時幫到手,整體上感覺唔錯,如果有機會應該會再去
2017-07-26
  • 葡式乳豬釀飯
2017-07-26 2540 浏览
好耐無去過澳門,去到澳門例牌梗係要食番餐葡國菜啦。今次唔去船屋,揀左呢間都有好多好評嘅波爾圖。見到有人話唔訂枱會無得食,所以即刻就打左去訂枱。早左兩個字去到門口,見到間鋪入面都幾full 下,真係唔訂枱會無得食。入到裡面雖然坐得有d迫,不過唔緊要,野食先係重點嘛!先叫左個馬介休球試試先,味道適中唔會好鹹,上枱夠熱亦都炸得好香口。檸檬白酒煮蜆都幾得特別,個汁酸酸地咁好開胃。呢度用蜆肉加埋d汁一齊食真係幾特別,食下食下唔覺唔覺就清晒成碟喇!至於今晚嘅重點就梗係乳豬飯啦!乳豬飯嘅份量都唔細,好彩我地無再叫其他肉類,唔係就一定食唔晒。乳豬皮夠脆,而且都有d 肉又唔會話太肥,配埋佢本身嘅釀飯真係幾好食,唔錯!

2017-06-23