5天前 0 浏览
關前正街係新馬路附近一條充滿歷史嘅街道,兩旁有傳統嘅商舖同特色小食,吸引遊客探索。呢度發現一間新派舖撻,老闆係做左好多年葡撻嘅葡國人,即刻好想試。聽講平時都係好長龍,今次無人排隊係因為依家係閒日3點。首先都係睇下餐牌先欣賞下啲撻最後買左6個唔同味道黃金比例原味蛋撻 $15呢個係店員極力推介,用左$8一隻可以生食嘅夢王蛋,比平時$1一隻成本高好多,水份比平時少,蛋香足夠,都做到滑溜效果。加埋外面好多牛油香嘅千層撻皮,難怪唔需要傳統葡國香料肉桂粉都咁夠味。咬一啖見到特別綿密丸久小山園熟成抹茶千層撻 $26少少綠茶味,叫清香;濃味就會變成苦,呢度就係苦嗰種。但係呢種苦保留蛋香,但平衡外皮牛油嘅膩,加埋裝飾嘅糖粉少少嘅調味,原來咁正。葡萄牙波特酒千層蛋撻 $24蛋漿裡面加入波特酒,有提子嘅果香同香甜,酒精消失曬。所以另設滴管,食用前注入,咁就會有蛋香、果香同酒香,出面一定無得賣。草莓寶石千層蛋撻 $20水果味真係要攤凍,原來士多啤梨嘅酸甜味,比較清爽,同外面嘅千層撻皮係幾夾,另外有雞蛋增加口感係唔錯。藍莓圓舞曲千層蛋撻 $20藍莓味甜啲,無咁清爽,用落蛋撻度,反而味道融合啲,但如果只打算食一個

首先都係睇下餐牌先

葡萄牙波特酒千層蛋撻

草莓寶石千層蛋撻 $20
草莓寶石千層蛋撻

藍莓圓舞曲千層蛋撻 $20
藍莓味甜啲,無咁清爽,用落蛋撻度,反而味道融合啲,但如果只打算食一個撻,都係唔建議食果味。
藍莓圓舞曲千層蛋撻

手工芋泥麻糬千層蛋達 $25
呢款係最後一款食,外層好香甜,以為係紫薯,其實係芋頭,所以做得相當綿密。
手工芋泥麻糬千層蛋達

咬落去有麻糬,感覺煙韌,不過呢個最多只可以食半個,唔係就會太飽。

合計 $130

丸久小山園熟成抹茶千層撻
葡萄牙波特酒千層蛋撻
草莓寶石千層蛋撻
藍莓圓舞曲千層蛋撻
手工芋泥麻糬千層蛋達
好吃到停不下来的葡挞!!讲真‼还有人不知道这家我会伤心的ok?大三巴这家真的值得一试首推他们家的手工芋泥麻薯千层蛋挞!!🥞外皮酥脆,蛋液奶香味满满,芋泥厚厚的好绵密!!草莓宝石千层蛋挞也很🉑外层酥脆可口,轻轻一咬即碎🌱草莓香味浓郁而不腻~,简直了全家出游来这儿买点当甜品,简直美滋滋🥰 #澳门旅游 #澳门波尔图葡挞 #澳门攻略 #澳门波尔图梦王葡挞 #澳门奶茶 #澳门葡挞打卡波尔图 #澳门必吃 #澳门关前街波尔图葡挞 #澳门打卡 #澳门葡挞新贵波尔图
好吃到停不下来的葡挞!!
讲真‼还有人不知道这家我会伤心的ok?
大三巴这家真的值得一试
首推他们家的手工芋泥麻薯千层蛋挞!!
🥞外皮酥脆,蛋液奶香味满满,芋泥厚厚的好绵密!!
草莓宝石千层蛋挞也很🉑
外层酥脆可口,轻轻一咬即碎
🌱草莓香味浓郁而不腻~,简直了
全家出游来这儿买点当甜品,简直美滋滋🥰

2025-05-11 0 浏览
這款波爾圖葡撻 (Porto Egg Tart)😋 這樣的精緻手工甜點,完全展現了葡萄牙主廚的匠心與美味平衡。想像一下,一口咬下去,香濃滑順的蛋餡與酥脆撻皮交織出完美的口感——簡直是味蕾的享受!😍

這款波爾圖葡撻 (Porto Egg Tart)😋

試食活動
去到澳門又點可以唔食葡撻,小編發現到一間好遠已經聞勁香牛油味道葡撻,每日熱辣辣出爐,主打由葡萄牙主廚手工製作🧑‍🍳 ,完全地道風味~🍮黃金比例原味蛋撻蛋奶內餡採用標榜日本食級夢王蛋,勁滑一下就滑到入喉嚨🤤,同食緊布甸一樣🍮💚 翡翠開心果千層蛋撻 (期間限定)表面充滿果仁碎, 開心果味道濃郁,微微咸香平衡甜度🍷葡萄牙波特酒千層蛋撻有Dripper自由調配專屬濃度,一入口就是微醺的葡萄发酵香🍇食後感:🍯所有蛋撻甜度岩岩好,撻皮採用法國頂級牛油,每款都好酥脆又唔會太膩口,小編連續食左兩個~完全停唔到口~

🍮黃金比例原味蛋撻

💚 翡翠開心果千層蛋撻 (期間限定)
表面充滿果仁碎, 開心果味道濃郁,微微咸香平衡甜度

🍷葡萄牙波特酒千層蛋撻

食後感:

2025-05-09 0 浏览
本身食過好多間餅店嘅葡撻,但係想講波爾圖嘅葡撻真係好驚豔!暫時係心目中no.1葡撻,之後黎澳門一定會再encore💖波爾圖葡撻有好多款,每款葡撻都好好食!個人特別推介可可千層蛋撻同埋波特酒千層蛋撻🍫🍷先講可可千層蛋撻,上面有閃閃發光嘅金箔同埋超級多嘅可可球!朱古力控見到已經好心動🍫一咬落去,個酥皮好脆,聽到咔嚓鬆脆嘅聲。同埋個餡嘅balance好好,好濃朱古力味嘅同時,都食到入面個蛋味。整體甜度適中,食落唔會好油膩,岩晒作為下午茶☕️至於波特酒千層蛋撻都好好食🍷一拎到手,已經聞到淡淡嘅葡萄酒香味,同埋混合入面嘅蛋味,個香味好獨特✨食落都好嫩滑,有小小微醺嘅感覺🍷

波特酒千層蛋撻 & 可可千層蛋撻

波特酒千層蛋撻 & 可可千層蛋撻
  • 可可千層蛋撻
用上日本🇯🇵夢王蛋手工製作的招牌蛋撻 酥皮巨酥脆 感覺我以前的蛋撻都白吃了 店家葡萄牙主廚手工烤焗成黃金比例的蛋撻 蛋香味濃 趁新鮮熱辣出爐必吃一個滑溜蛋心更像是超嫩滑燉蛋 酥皮選用法國牛油🧈 帶來更香更脆烘焙新口感更有幾款口味都是期間限定 推薦葡萄牙🇵🇹波特酒🍷千層蛋撻 就連中間餡料都帶紫紅色 酒精經過烤焗已完全揮發 揸車人士放心享用 這家蛋撻味道剛好 不會過份甜膩 吃過絕對會帶着難以忘記的印象 絕對會想吃第七第八個 絕對要帶上愛吃蛋撻的好姐妹一起分享澳門🇲🇴獨有美味 ‼️
用上日本🇯🇵夢王蛋手工製作的招牌蛋撻

絕對會想吃第七第八個
絕對要帶上愛吃蛋撻的好姐妹
一起分享澳門🇲🇴獨有美味 ‼️
2025-05-09 0 浏览
波爾圖葡撻是他們的招牌葡撻,真是難忘的美食之旅環境舒適,裝潢融合了傳統與現代的元素,讓人感受到濃厚的葡萄牙風情🫶🏻每一個波爾圖葡撻,都是由葡萄牙主廚手工製作,選用的食材令人驚艷。裡面的蛋撻使用了日本生食級的夢王蛋,❤️蛋香濃郁,口感滑順細膩,令人一口接一口。外層的撻皮😋😋則是以法國頂級牛油製作,酥脆香醇,完美地平衡了內餡的柔滑。甜度調配得恰到好處,不會過於膩口,讓人吃完還忍不住想再來一個!店員的服務態度非常親切友好,會耐心介紹菜品的特色,倍感賓至如歸。他們甚至會根據客人的口味提供建議,令每位食客都能找到自己喜愛的選擇。如果你是一名蛋撻愛好者,這裡絕對是必訪之地!無論是與朋友聚會,還是單獨享受美食,波爾圖葡撻都能帶給你無與倫比的味蕾享受。下次再來時,我一定會嘗試他們的其他口味,期待更多驚喜!好開心😀

波爾圖葡撻是他們的招牌葡撻,真是難忘的美食之旅

如果你是一名蛋撻愛好者,這裡絕對是必訪之地!

試食活動
五一長假當然係要去澳門玩啦~ 除咗賭場之外最出名就係葡撻😋😋 今次比較搵到一間超好食嘅葡撻 波爾圖葡撻😛 係葡萄牙主廚手工製作~ 所以超級正宗💓💓 我哋買咗一盒六款唔同嘅口味! 包括原味,我最愛嘅開心果味同抹茶味🍵 因為佢哋係用日本夢王蛋 所以蛋香又濃郁又滑 佢哋嘅開心果同抹茶味都好濃 好好食😆🌟 之後就係我老公專登叫嘅葡萄酒味~ 真係覺得好特別 ! 估唔到比想像中match 啱晒酒鬼朋友們😂 仲一定要試吓佢哋嘅朱古力味! 朱古力味好香濃 真係好愛🫡

2025-05-06 0 浏览
♡♡♡📍波爾圖葡撻 (新橋(三盞燈/白鴿巢))新橋(三盞燈/白鴿巢)關前正街44-A號金勝大廈地下A1號舖呢間葡萄店係由葡萄牙主廚手工製作,覺得都幾唔錯😚! 重點係價錢唔貴🤣🤣!!仲要好食😍!! 咁係因為係用左日本生食級夢王蛋,蛋香濃郁,滑順細膩;用法國頂級牛油,讓撻皮更酥脆、更香醇;黃金比例甜度,不膩口,食完仲想再食一個!所以一次就買左3個😎~~🍽️翡翠開心果千層蛋撻$26本身期間限定就野就已經好吸引😂,再加上係近期大熱既開心果味!咁就一家要試啦!! 一食真係勁香濃既開心果味😍😍!! 勁好味!! 中意食開心果味既你真係一定要試~仲要只係26蚊炸🤤!!🍽️葡萄牙波特酒千層蛋撻 $24見到MENU果陣見係EXCLUSIVE 都係要試試佢😂😂,由賣相開始就已經好吸引,食落口有陣陣既葡萄牙波特酒味,覺得幾特別🤭~真係係其他地方食唔到呀😎~🍽️藍莓圓舞曲千層蛋撻$20面頭有勁多既藍莓🤓🤓!! 真係勁真材實料!! 真係有圖有真相~ 味道好夾,甜度岩岩好🤤~
♡♡♡
📍波爾圖葡撻 (新橋(三盞燈/白鴿巢))

🍽️翡翠開心果千層蛋撻$26

🍽️葡萄牙波特酒千層蛋撻 $24

🍽️藍莓圓舞曲千層蛋撻$20
2025-05-06 0 浏览
波爾圖葡撻人氣旺盛,平日下晝都見人龍排咗十零分鐘,但出爐速度都算快。今次試咗幾款好特別嘅味~真心有驚喜! 🍓草莓寶石千層蛋撻韓式草莓少女心爆發,酸甜草莓醬夾住滑溜蛋漿,果香平衡唔會假甜。✨金燦鹽之花可可可可味濃帶微鹹,朱古力控必試!🍷葡萄牙波特酒千層蛋撻最有葡國魂,酒香幽香唔搶喉,蛋漿滑到似燉奶~ 主廚堅係葡萄牙過江龍,撻皮用法國牛油做到千層鬆化,咬落嗦嗦聲!蛋漿用日本夢王蛋真係無得輸,甜度輕手食完唔黏喉。每款$25左右,細食嘅話一人兩個剛剛好,排隊都值回票價!

🍓草莓寶石千層蛋撻

✨金燦鹽之花可可可可味濃帶微鹹,朱古力控必試!

🍷葡萄牙波特酒千層蛋撻
最有葡國魂,酒香幽香唔搶喉,蛋漿滑到似燉奶~

• 波特酒千層蛋撻
2025-05-05 0 浏览
好精緻嘅新派葡撻😳由葡萄牙主廚手工製作同主理❣️口味好有特色,排曬長龍都要去試下😝❤︎黃金比例原味蛋撻酥皮用左法國頂級牛油,令撻皮更酥脆、更香醇,咬落去真係輕盈鬆化✨而蛋漿採用日本生食級夢王蛋,蛋香濃郁,滑順細膩🥚 黃金比例甜度,唔膩口,食完仲想再黎一個🥹❤︎丸久小山園抹茶千層撻抹茶香氣深邃甘香,微苦茶韻同蛋撻結合完美💚抹茶控要衝🤫❤︎草莓寶石千層蛋撻新鮮草莓好似粒紅寶石鑲嵌係頂層,酸甜果香可口解膩🍓少女心外型更加係俘虜左我🤣❤︎翡翠開心果千層蛋撻滿帶堅果香氣嘅開心果醬混入蛋漿之中,香氣濃郁但不失優雅,尾韻帶出淡淡海鹽鹹香。酥皮間撒入果仁碎粒增添口感層次,值得解鎖😳

❤︎黃金比例原味蛋撻

❤︎丸久小山園抹茶千層撻
抹茶香氣深邃甘香,微苦茶韻同蛋撻結合完美💚抹茶控要衝🤫

❤︎草莓寶石千層蛋撻

❤︎翡翠開心果千層蛋撻
2025-05-05 0 浏览
五一假期,同fd去澳門玩,見到呢間位於大三巴附近新開既人氣的甜品店——波爾圖葡撻,所以試下口味我試咗佢哋嘅招牌味同草莓味。招牌味嘅撻皮超酥脆,裡面嘅餡料滑順,蛋香濃郁,食完真係想再來一個!草莓味都幾特別,水果味配上撻,甜而不膩,好正!材料佢哋用嘅日本生食級夢王蛋,令撻質感提升好多。而且用法國頂級牛油,撻皮更加香醇,食落去感受到主廚對品質嘅用心。服務員都好熱情,讓人體驗感到舒服。總結如果你去澳門,一定唔好錯過波爾圖葡撻!無論係招牌味定草莓味,真係值得一試,甜品愛好者絕對唔可以錯過!

口味

材料
感受到主廚對品質嘅用心。

服務員都好熱情,讓人體驗感到舒服。

總結

2025-05-04 0 浏览
【波爾圖葡撻|澳門葡撻新貴!6款千層撻必試】 藏身關前街的「波爾圖葡撻」,由葡萄牙烘焙師主理,主打創新千層葡撻,將傳統風味玩出繽紛驚喜!必試招牌「黃金比例夢王蛋撻」,選用日本神戶生食級夢王雞蛋,蛋漿滑如絲綢,撻皮酥脆帶牛油香,趁熱咬下瞬間爆漿,蛋香直衝味蕾!「草莓寶石千層蛋撻」酸甜清新,草莓果肉與焦糖脆面交織出少女系口感;「葡萄牙波特酒千層蛋撻」酒香微醺,內餡流心層次分明,嗜酒控必衝! 創意款推薦「手工芋泥麻糬千層蛋撻」,芋泥綿密搭配麻糬Q彈,甜而不膩;「金燦鹽之花可可千層蛋撻」。撒上法國鹽之花,苦甜可可與鹹香碰撞,風味獨特;抹茶控必試「丸久小山園熟成抹茶千層撻」,茶韻濃郁回甘,尾調帶微微苦澀,正宗日式風味。 店家現推開業優惠,買即贈環保袋或磁石貼等紀念品,打卡更有機會獲限定禮品!不過部分口味如流心芝麻麻薯。雖創意滿分,但芝麻香過濃稍蓋蛋香,傳統派建議直攻原味。整體來說,千層酥皮功架十足,內餡驚喜連連,加上關前街懷舊氛圍,絕對是澳門葡撻界新晉黑馬!
【波爾圖葡撻|澳門葡撻新貴!6款千層撻必試】

2025-05-04 0 浏览
今次假期去澳門旅行,早就聽聞波爾圖葡撻人氣超旺,作為葡撻愛好者,點都要去試試!店鋪門前人頭湧湧,排隊等了好一陣子,但一嚐到葡撻就覺得值了。我試了葡萄牙波特酒千層蛋撻和藍莓圓舞曲千層蛋撻。葡萄牙波特酒千層蛋撻相當獨特,撻芯嫩滑,隱隱散發著迷人酒香,濃度恰到好處,上面配備滴管可自行加醬,設計巧妙又有趣。藍莓圓舞曲千層蛋撻,一口咬下,酸甜的藍莓味與蛋香瞬間交融,口感層次豐富。波爾圖葡撻由葡萄牙主廚精心手工製作,選用日本生食級夢王蛋,蛋香濃郁,入口滑順細膩;搭配法國頂級牛油製成的撻皮,格外酥脆香醇。甜度把握精準,是令人驚喜的黃金比例,一點也不膩口。作為香港人,平時也吃過不少葡撻,但這裡的口味格外新鮮。吃完就心心念念下次去澳門要試試其他口味,像是黃金比例原味、丸久小山園熟成抹茶千層等。這間店堪稱澳門美食寶藏,真心推薦大家去品嚐!

👨‍🍳葡萄牙主廚坐鎮,每日新鮮手工製作,成條街都聞到牛油香!🧈 排隊人龍冇停過,晏晝3點幾嚟都要等十幾人👫👫👫但為咗佢,值得! 今次我試咗佢地個招牌葡撻「黃金比例原味蛋撻」 & 「丸久小山園熟成抹茶千層撻」,真係好正😆記得襯熱食!😎✨黃金比例原味蛋撻 $15 🔥必食招牌!用咗日本「夢王蛋」🥚,蛋香濃到癲~ 撻心超滑溜,入口即化😍 甜度調得啱啱好,食完完全唔膩喉! 撻皮用法國牛油製成🧈,酥脆到咬落有「咔嚓」聲💥,仲帶陣陣焦糖香~Size比普通蛋撻大粒少少,$15蚊真心抵食!💰 🍵 丸久小山園熟成抹茶千層撻 $26抹茶控必試!💚 用京都「丸久小山園」頂級熟成抹茶粉製作,茶香濃郁得嚟帶深邃回甘~✨ 一啖咬落去——先係脆身撻底💥,然後係千層皮嘅柔軟,最後係抹茶奶油嘅絲滑~三種口感一次過爆發!茶味慢慢喺口腔回甘,完全唔會死甜😌

✨黃金比例原味蛋撻 $15

🍵 丸久小山園熟成抹茶千層撻 $26