2025-05-03 0 浏览
來到澳門 🇲🇴 就一定要食葡撻!記得之前食開都係大家推薦個幾間就係比較出名多人介紹嘅!但原來澳門 🇲🇴 都係愈開愈多唔同嘅新派葡撻店 🥰--聽介紹話呢間店是由葡萄牙主廚手工製作所以就係比較傳統同埋正宗 😛跟返葡萄牙嗰邊嘅製作方法!無論係食材 定係製作方面都好講究 😗😗同埋佢餐牌選擇豐富 🥹🥹有好多唔同嘅口味..對於我呢啲選擇困難症嘅人嚟講最簡單嘅方法就係「全都要」 😂😂--個人最最最愛佢開心果口味 係期間限定!而家最流行就係開心果 咩都加開心果但係唔係間間都做得好食!不過佢係做得驚艷嘅 🥹🥹開心果果仁香氣濃郁 但唔會好油膩反而係襯托出佢雞蛋香甜!因為佢用咗夢王雞蛋 所以雞蛋味好濃!同埋佢係千層酥皮 口感酥脆…啖啖牛油香 超級!超級!邪惡 😅😅-主要 都係香大於甜 唔會油膩 是剛好另外 可可味 / 葡萄牙波特酒味都推薦!第一次食到酒味嘅撻.. 酒香又夠特別..佢蛋夠香甜 無論係咩味都好食 🥸🥸無誇張之我一個人都可以食3-4個 🙂‍↔️🙂‍↔️-下次嚟嘅話會想試埋其他口味特別係士多啤梨 🍓!又或者睇吓會唔會有新出嘅期間限定口味再配埋佢哋嘅啤酒應該好正 🤩🤩-📍波爾圖葡撻
來到澳門 🇲🇴 就一定要食葡撻!
記得之前食開都係大家推薦個幾間
就係比較出名多人介紹嘅!
但原來澳門 🇲🇴 都係
愈開愈多唔同嘅新派葡撻店 🥰

聽介紹話呢間店是由葡萄牙主廚手工製作
所以就係比較傳統同埋正宗 😛
跟返葡萄牙嗰邊嘅製作方法!
無論係食材 定係製作方面都好講究 😗😗
同埋佢餐牌選擇豐富 🥹🥹
有好多唔同嘅口味..
對於我呢啲選擇困難症嘅人嚟講
最簡單嘅方法就係「全都要」 😂😂

個人最最最愛佢開心果口味 係期間限定!
而家最流行就係開心果 咩都加開心果
但係唔係間間都做得好食!
不過佢係做得驚艷嘅 🥹🥹
開心果果仁香氣濃郁 但唔會好油膩
反而係襯托出佢雞蛋香甜!
因為佢用咗夢王雞蛋 所以雞蛋味好濃!
同埋佢係千層酥皮 口感酥脆…
啖啖牛油香 超級!超級!邪惡 😅😅
主要 都係香大於甜 唔會油膩 是剛好
另外 可可味 / 葡萄牙波特酒味都推薦!
第一次食到酒味嘅撻.. 酒香又夠特別..
佢蛋夠香甜 無論係咩味都好食 🥸🥸
無誇張之我一個人都可以食3-4個 🙂‍↔️🙂‍↔️
下次嚟嘅話會想試埋其他口味
特別係士多啤梨 🍓!
又或者睇吓會唔會有新出嘅期間限定口味
再配埋佢哋嘅啤酒應該好正 🤩🤩
📍波爾圖葡撻
2025-04-03
5 分钟 (外卖自取)
  • 翡翠開心果千層蛋撻
2025-05-02 0 浏览
每次去澳門都會食葡撻,今次試新一間,呢間對使用的材料相當講究丸久小山園熟成抹茶為撻 $26我最愛嘅抹茶,抹茶增添了一抹優雅的清香,不會過多抹茶導致苦🤭不錯不錯藍莓圓舞曲 $20及葡萄牙波特酒$24層次豐富又特別。蛋撻是日本生食級夢王蛋,蛋香濃郁,撻皮選用法國頂級牛油。每一啖甜度都有著恰到好處,不會過於膩,吃完後總是忍不住想要再來一塊。波爾圖葡撻新橋(三盞燈/白鴿巢)關前正街44-A號金勝大廈地下A1號舖

丸久小山園熟成抹茶為撻 $26

藍莓圓舞曲 $20及葡萄牙波特酒$24
層次豐富又特別。

波爾圖葡撻
2025-04-25 0 浏览
最近去了波爾圖葡撻,品嚐了他們的濃厚抹茶蛋撻,真的讓我驚艷!外皮酥脆,內餡滑順,抹茶的香氣濃郁卻不過於甜膩,完美平衡。每一口都是幸福的滋味,非常推薦給喜愛抹茶的朋友們!店內環境舒適,服務態度也很好,讓人感覺賓至如歸。下次一定會再來嘗試其他口味!

2025-04-05 18 浏览
走過路過剛好經過,見到呢間蛋撻鋪都特別多人去買蛋撻 .. 睇一睇價錢都認為可以一試。 結果買一粒原味試 … 痴鬼線 ,個蛋味特別出 店員話用左日本蛋!所以個蛋味特別出 ,而且唔會話好水好流心 好實心 好好食 ! 蛋撻鋪既員工會問你 而家食定拎走 , 因為佢地個包裝都會唔同既 ! 即食既盒做得好好睇 。 重點黎啦… 打卡位置基本上都好多位置! 不過聽左佢地啲員工講 係邊個角度影相既話會更加靚!實係好誇張 唔怪之得咁多人排隊啦.. 果然用料上乘同埋佢地既味道都好講究!
2025-04-04
路過見到很吸引眼球拍了幾張照,看到熱辣辣出爐的蛋撻就被吸引進去了,剛好葡萄牙大廚在門口跟我們介紹,老人家溫文儒雅的講著他從葡萄牙來澳門的故事,實際吃了確實很好吃,又買了一打帶回家最印象深刻-「波爾圖原味蛋撻」他們用了高端的夢王蛋,吃得到濃郁的蛋香卻沒有一點蛋腥味,很厲害,甜度屬於微微甜等級,完全唔怕好甜,值得推薦草莓蛋撻- 女兒最喜歡吃,酸甜適中,草莓果肉也給得很大方最特別的是波特酒蛋撻,第一次見,買了一顆嘗試,裡面的蛋塔芯很嫩,有酒香但不怕酒精味濃郁,上面還附了滴管可以自己加醬,這個很讓我們驚艷傳統的葡撻我們沒有買來試,因為本身就不愛肉桂的味道,大廚話老家傳統做法有加肉桂且較甜,我們果斷放棄傳統口味,把胃留給其他口味有興趣也可以一試個人覺得比安德魯好吃,外皮酥脆且內餡很嫩,口味多達十種,這次沒試完全部,等下次過大海嚐試吧

草莓蛋撻- 女兒最喜歡吃,酸甜適中,草莓果肉也給得很大方

有興趣也可以一試

2025-03-31