2016-11-25
今日難得同朋友黎到呢度荃灣, 估唔到佢會帶我地嚟到呢度食潮州菜, 剛好晚飯時間嚟到, 暫時未算好多人好快職員已經安排入座裝修簡約, 而且以木枱木凳為主, 感覺令人置身係大排檔感覺, 幾特別😄😄😄之前想見到呢度有生醃螄蚶😍😍😍😍😍😍真係估唔到香港有得食呢度潮州菜, 即刻order咗一碟醃螄蚶 $58呢道食物可算是潮州名菜之一, 不過因為香港水質不太好, 而且生野比較容易肚仔痛, 好多餐廳都未必咁會出售! 估唔到喺呢度有機會食到因為貝殼類產品, 呢度仲會提供一個開殻器方便大家食用, 有咗呢一個開殻器食起上嚟真係超方便! 👏🏻👏🏻👏🏻生螄蚶其實有補血作用, 唔鍾意食生野嘅人感覺似茹毛飲血, 不過愛佢之人真係會不能自拔! ❤️螄蚶好正! 生食比較熟左既肉質質感軟身, 因為螄蚶有用酒等等材料醃制過, 個人感覺食起上嚟其實沒有血味, 果種味道唔識形容, 總之就好好味啦! 😍😍😍😍因為味道比較濃, 另外會有一碗白粥比大家送下調整下味覺豬油渣炒通菜 $58豬油渣似係用上新鮮嘅豬皮製成, 而且食落感覺好新鮮唔似係隔夜/有返炸過, 通菜鹹鹹香香味道可口😋😋😋👍🏻黎得潮州餐廳當然要叫返個潮州粥食啦! 呢度嘅潮
真係估唔到香港有得食呢度潮州菜, 即刻order咗一碟
醃螄蚶 $58
因為味道比較濃, 另外會有一碗白粥比大家送下調整下味覺
呢度嘅潮汕砂鍋粥已食材計算, 只需自行配搭想要嘅配料就可以!
潮汕砂鍋粥嘅價錢$180起, 其實我都唔知道朋友叫咗幾多款材料啦! 除咗冇叫蟹之外, 我只見成煲粥入面都係海鮮😂😂😂😂
象拔蚌仔食落口感一流! 新鮮彈牙嫁, 海蝦都幾大隻, 食落去肉質都富有口感, 整體食落的確唔錯😋
多得朋友介紹先至食到一個咁豐富嘅晚餐! 有機會一定會再嚟食❤️