早前經朋友介紹訂座觀塘的高質餐廳-登堂, 因未試過wine pairing dinner, 所以今晚好期待, 入到餐廳有live band show , 再入啲有有一間privacy的房間, 入到去一排長枱, 好有氣氛, 一坐低, 店員為我們斟上Welcome Drink | Domain Chandon Brut NV,來自Australia, 有青檸蘋果雪葩味道, 唔算好甜的香檳 ,  前菜係法國海洋女神生蠔,賣相有驚喜, 有做蠔的海水加了魚膠粉整成的珍珠啫喱, 好名貴 (原本Menu係Coffin Bay,後來大廚覺得呢隻更新鮮,所以轉了) La Deese Blanche |(pairing Cape Mentelle Chardonnay2018) 生蠔有礦物味帶微微果仁香,回味度長,蠔名查看, 原來係因為蠔殼呈白色紋理,猶如女神之裙般美麗。尤其蠔面加了塊ham, 襯起呢款白酒好夾 另一款係熊本蠔加了綠色紫蘇油Fresh Kumamoto Oyster |(pairing Newton Unfiltered Chardonnay 2017)較細隻, 但味道帶果香及清甜,配了食
前菜係法國海洋女神生蠔,
2018)
另一款係熊本蠔加了綠色紫蘇油
Fresh Kumamoto Oyster |
較細隻, 但味道帶果香及清甜,
配了食用菊花食,有淡淡清香。
Newton 白酒橡木桶果香等耐啲有果香味柚子柑枯味 熱帶水果味青椒
其中一主角出場,
Boston Lobster |
(pairing Newton Unfiltered Chardonnay 2017) , 好有驚喜, 過往波士頓龍蝦給人印象係較便宜及淋身, 但今次大廚功架非常好, 肉質鮮甜、口感紮實, 配白酒食, 味道更提鮮, 而且配菜係四色蕃茄,好Fresh,第一次食咁多隻顏色的蕃茄, 好爽口,
另一款係Australian Lobster |(pairing Cape Mentelle Chardonnay 2018)
肥美, 肉質超彈牙, 鮮味無窮, 今次以球配手造紋管麵、伴紅蝦汁, 面頭加了炸蒜和乾瑤柱好香濃,
醬汁有好濃蝦味,紋管麵口感彈牙,每條都沾滿醬汁,
Australian Beef Cheek Ragu |(pairing Cape Mentelle Cabernet Sauvignon 2016) 燉了12個鐘的澳洲牛面珠登, 肉質好淋, 牛味好香, 好入味,
到紅酒出場, 唔會澀, 葡萄甜味香濃,
Char-grilled US Farm Prime Beef  |(pairing Newton Unfiltered Cabernet Sauvignon 2017) 燒至半生熟,內軟外脆, 有嚼口。
Cheese Platter有牛奶芝士, 仲貼心的給了蜜糖點, 原來係咁夾,
好味Dessert份量超大有homemade cheese cake, 口感軟綿,好Creamy, 林明頓外皮係Dark chocolate, 配了內裡的海綿蛋糕,好夾

一晚試盡珍饈百味, 再有美酒佳餚, 真係一大享受的一晚。
2021-11-25