2020-10-29
簡介今個月呢partner帶着我去食鍋心,係一間我聽佢講呢:雖然唔係任食啦,但係都食得好飽。我諗就一定係因為最後嘅粥呢,其實一定會整到你飽喇。留意番佢係分三個時段呢去食嘢嘅,記得book位啦,咁就唔使等。我哋就揀咗第一個時段8:30pm之前要交枱。咁呢度呢就可以自己揀唔同嘅海鮮啦,同埋揀8種配料嘅。一個2人set 就$400, 試諗吓兩個人食到咁多種海鮮,都仲係咁嘅價錢就非常之抵啦,自己去街市買邊食到咁多種啊,仲有人幫你預備好,洗埋喎!食物選擇海鮮方面呢,最推介呢就係蝦,肉蟹,鮑魚同埋象拔蚌啦。 因為呢性價比好高。蝦呢就非常之新鮮,係要用夾將佢擺落去煲入面浸熟佢滾熟佢,如果唔係呢佢真係會跳走咗㗎。🦀肉蟹呢有陣時呢都會比較大隻。今次partner就話佢細隻咗啲啦。但係呢都非常新鮮,肉殼分離。象拔蚌同埋鮑魚呢都好好味,只要用個時間計跟住佢嘅時間表,每個海鮮都用唔同時間咁滾熟呢,就會啱啱好,唔會太生太熟啦。呢個設計真係好「窩心」啊。刀貝得2隻,肉少,所以性價比就比較低。所有野都好,唯獨是個蜆呢系有一啲沙。但係鮑魚呢,佢刷得非常之乾淨。之後就到配菜啦,我哋嗌左雞肉滑,竹笙,海鮮菇,等等。全部呢
食物選擇
刀貝得2隻,肉少,所以性價比就比較低。
象拔蚌
海鮮
之後就到配菜啦,我哋嗌左雞肉滑,竹笙,海鮮菇,等等。全部呢都好新鮮,都好味。而芋頭同埋南瓜呢係必送嘅,佢就會最後有專人幫你拎去磨爛佢擺落個粥到,令到個海鮮粥更加甜。咁樣都幾貼心㗎,最後就會問你要唔要芫荽冬菜等等嘅配料放入粥入面。所以呢服務係非常之好呀,亦都好有耐性。
最後呢我就要油炸鬼送粥,即炸㗎,都幾好味。
蝦