2017-11-28
今日難得同Mr. C一齊請咗假,不如去食拉麵啦!好耐冇去過一蘭啦。我哋大概11點去,唔需要排隊。但出面有好多内地人(好似影緊相)。是但啦,唔影響到我。入去坐底,發覺依家啲拉麵好貴。乜都唔加都要$89。意思係冇蛋冇紫菜冇黑木耳,豬肉得兩塊。連其他拉麵店有個啲小菜(芽菜之類)都冇。It's okay。主角係個湯,個麵,同本身個兩塊叉燒。咁我都知自己偏食,唔要蔥等等既,睇落個麵仲齋。我覺得個湯都可以話keep到水準,但唔知係咪味精勁咗,口渴,要飲好多水。個麵都keep到,但係分量好似少咗。至少我食完都未滿足嗰隻。但係。嗰舊所謂既叉燒。簡直係唔見得人。又鞋,又細塊,又薄,一點都唔係入口即溶個隻。直情係我平時屋企煮飯嗰款肉片(仲要有啲豬肉檔味道咁-臭臭的)。我見其他post有啲話有三塊。Sorry,我同Mr. C都係得兩塊。乜一蘭唔係做好多内地人生意,應該好好搵至係架。點解搞成咁?Mr. C俾錢嗰時好唔忿氣。一路話以後都唔再返黎。。。
It's okay。主角係個湯,個麵,同本身個兩塊叉燒。
咁我都知自己偏食,唔要蔥等等既,睇落個麵仲齋。