2023-04-26
春天嘅香港天氣濕濕哋,想食啲辣辣哋嘅嘢但係又食厭咗四川嗰隻麻辣,思前想後,決定搵間泰國嘢食!匯聚世界各地嘅美食佳餚,選擇又多又吸引,食泰國嘢揀邊間好?喺觀塘一Search,見到間【東羅泰館】都有一定嘅好評,就同朋友去觀塘凱匯3樓搵食啦~【東羅泰館】喺裕民坊YM² 3樓,門面裝演精緻門前擺放藤椅,有FEEL,入到去環境氣氛散發東南泰國異式風情,座位分佈闊落。我哋選擇咗卡位入座,嗰日做咗全日嘢都無乜點食嘢,事不宜遲即刻嗌嘢食!睇下有咩野食先!主打摩登輕食泰西Fusion菜餚首先上嘅係◼️泰館冬蔭功湯「冬蔭功」若說是最經典的泰國菜,相信沒有人會反對。這個酸酸辣辣的湯,有菇菌、海鮮和大量香料,有時也頗辣,卻讓人就算飲到滿頭大汗還是要喝下去。入面有兩隻大蝦同啲泰式香料,香濃美味開胃嚟講,Perfect!◼️泰式香葉肉碎生菜包泰式生菜包是我每次到泰國餐廳都必定會點的菜式。呢個係一道清爽可口嘅前菜。用手拿起生菜,放入肉碎,捲好,放進口裏,清爽可口的生菜包裹香辣惹味的肉碎一起吃,肉碎的口感都幾細膩,味道有少少酸酸哋,配搭洋蔥碎嘅肉碎好惹味下,連埋生菜包住嚟食就平衡返個味道!◼️炭烤燒魷魚鬚嘅口感爽脆,加上炭
主打摩登輕食泰西Fusion菜餚
首先上嘅係◼️泰館冬蔭功湯
◼️泰式香葉肉碎生菜包
◼️炭烤燒魷魚鬚嘅口感爽脆,加上炭烤後獨特風味同甜甜鹹鹹類似花生醬嘅醬料,都算唔錯。
◼️香辣炒通菜都係一道經典嘅泰國菜餚。呢道菜嘅辣度十足,但都無乜點覆蓋到通菜本身鮮甜口感,配埋之後上嘅雞油香飯咁食都幾送飯,但對比其他菜式略為普通。
◼️泰南紅咖喱慢煮牛肋條
好期待嘅慢煮牛肋條,呢道菜入面嘅牛肉我比唔合格,因為真係太過老了,太過煙靭,導致口感有點難受,但味道上辣度適中,紅咖喱醬汁夠香,配雞油香飯咁撈嚟食都幾香口。
若說慢煮真的很失望。
◼️泰式咸蛋黃卡邦尼意大利粉
泰意混合嘅Fusion菜。
呢個係最晚餐最好吃的一個菜式,意大利粉嘅口感煮得非常剛好,配上泰式風味的咸蛋黃醬汁,有着傳統Cabonara嘅口感之餘又有泰式香料嗰種味道喺入面,食落感覺特別得嚟又唔會奇怪,fusion得好好!
最後上嘅係甜品:
◼️ 椰子芒果雪糕凍
甜品係我嘅第二推介,佢嘅雪糕口感非常滑順,椰子凍就帶到啲軟糯嘅口感,配搭餐廳另上嘅花生碎、芒果糖漿同杏片碎,口感方面包羅萬有。
味道甜得嚟帶少少芒果嘅酸味,整體嚟講都好好食。唔想同人Share呀!
呢餐真係食得好飽,嗌餸嗰時其實有啲眼大睇過籠。不過即使係咁飽嘅份量,埋單嘅價錢其實比想像中平!價錢方面算係咁!最緊要坐得舒服,同埋地理位置好方便,走嘅時候幾樣交通工具都喺附近,可以有得你揀點返屋企呢!