尖沙咀[珀薈酒店]★Uptop Bistro難得weekend有lunch set幾次都想黎幫襯下,但次次都撞正天氣唔好。今日唔算好好天不過起碼無落雨,決心黎依間係19樓有落地玻璃睇風景既uptop bistro~位置方便,polyU/The One行過去5分鐘左右就到達珀薈酒店喇~入到餐廳發現原來都幾細wor好似得5,6張枱,不過weekend午餐時段都好靜下,點幾黎到都係得1枱客。裝潢切合番酒店形象grandgrand地,梳化櫈都坐得幾舒適,只係樓底矮左d&廚房抽氣一般般,感覺有d侷促&有少少油煙味好彩有270度落地玻璃加下分,坐係到都望到遠處既港島,只係個海比附近既酒店大廈遮住晒活用投射入黎既陽光,餐廳好似只係開左d射燈照明,如果天氣晴朗d陽光充沛d成個feel應該會醒神d同啤酒肚1人嗌左個lunch set,1個要湯1個要沙律可以咩都試下- 餐包(跟餐):好得意呀用個自家品牌既布袋仔裝住d餐包入面有原味同黑炭法包各2片,食落略為硬左少少,必須要搽番d自家製既香草牛油先夠味。- Uptop salad (跟餐):嘩~好colourful,未食已經覺得好fresh沙律菜配上青瓜&唔
尖沙咀[珀薈酒店]★Uptop Bistro

- 餐包(跟餐):
好得意呀用個自家品牌既布袋仔裝住d餐包
入面有原味同黑炭法包各2片,
餐包
食落略為硬左少少,必須要搽番d自家製既香草牛油先夠味。
自製香草牛油
- Uptop salad (跟餐):
Uptop salad
嘩~好colourful,未食已經覺得好fresh
沙律菜配上青瓜&唔同品種既車厘茄,仲加左香脆松子仁同藜麥,組合清新

- Homemade soup of the day_tomato soup(跟餐):
Homemade soup_tomato soup
意想不到咁有誠意既是日餐湯,蕃茄味好香濃,仲有大量配菜好足料

- K-town cheese burger($98):
K-town cheese burger
小小既木盤放住1個巨型burger再加1籃即炸薯條真係罪惡既最高享受
忍唔住食左條薯條先,嘩,新鮮熱辣薯味充足,仲係已經加左粉調味,真係誇啦啦啦啦
唔係睇佢好似細細籃,原來都幾多下食極都仲有!哈哈~
著手處理個burger,
麵包略為烘過帶d金黃色,中間除左夾住1大舊有芝士痴住既漢堡/煙肉/蕃茄,仲竟然加左少量泡菜玩fusion~burger都幾juicy,d汁流埋落下面塊麵包到好正,哈哈~不知不覺就KO左差唔多成個包
(只係後來發現太飽有點消化不良。。。

- Risotto w/ seafood ($98):
Risotto w/ seafood
對男仔黎講份量偏少,不過其實食落咁creamy食多幾啖都夠濟
用大大粒既意大利米夠煙韌,要細嚼品嚐~哈哈!海鮮豐富又幾鮮甜,青口魷魚蝦帶子,一路食飯一路尋寶~

- coffee(跟餐):
咖啡
最後嘆番杯咖啡,唔錯唔錯,不過第1眼睇d顏色仲以為係蘑菇湯

p.s. 可以加$48要杯house wine.

埋單$216/2ppl。
仲諗住慢慢坐係到嘆咖啡睇下雜誌,但係今日太遲黎到,好快已經到左3點落場時間要走人
下次都係早d黎先得~

走既時候發現原來上一層有天台位,
正呀係天台仲開揚,依家既天氣去最涼爽
weekend/公眾假期既3-6點仲有afternoon teaset ($278 for 2)添!

2015-12-06
K-town cheese burger