2022-09-08
週末到訪呢間近著紅磡海濱長廊嘅餐廳,店名The Bayside,名符其實,喺海旁。餐廳佔地廣,室內座位闊落舒適,有一部分係卡位;另設戶外露天座位 可以望住海景用餐剛開門冇耐嘅時間正處理垃圾,氣味比較重,有啲可惜。餐廳主打地中海菜式 選擇由冷盤、tapas、沙律、意粉、意大利飯、海鮮等其他主食都有 唔少得甜品,價錢中上。飲品有啤酒、cocktails、mocktails、紅白酒等。週末設brunch menu,有齊沙律、tapas、主菜、甜品、飲品,定價$288起週末到訪,真心full,坐低半個鐘度,室內已經幾乎滿座,好多仲係一家大細呢!Scallop Ceviche $148本來係想試下生蠔,可惜店員話未有供應,但都點咗一份冷盤試試。帶子幾鮮甜,柑橘油醋醬微酸清爽,伴碟有脆脆,冇咁單調Fish Tacos $78Fries/ Truffle Mayo $98炸魚墨西哥卷味道唔錯, 炸魚外脆,肉質爽彈,連埋個sauce,幾fresh,而且口感豐富另外點咗薯條配黑松露醬,粗薯即炸,非常香脆,不過個醬就唔係話好重truffle味。Steak Tartare $168他他有三款,除咗牛,仲有三
Scallop Ceviche $148
帶子幾鮮甜,柑橘油醋醬微酸清爽,伴碟有脆脆,冇咁單調
Fish Tacos $78
Fries/ Truffle Mayo $98
Steak Tartare $168
他他有三款,除咗牛,仲有三文魚同牛油果,如果俾我揀,我就想試下三文魚嘅。總之朋友話呢個都ok啦,撈勻蛋黃之後,他他入口都好滑,酸種薄身,邊位都脆,食落偏韌因為我冇食,詳細我就唔知喇。
Pepperoni Pizzette $98
呢度嘅薄餅係薄身的,有大size,亦都有提供素食選項。餅底香脆,芝士辣肉腸呢啲組合冇得輸啦。
Gambas $148
蒜油蝦係重口味之選,咁重蒜香,加好微微辣,又係唔會唔好食,蝦肉都爽嘅,麵包dip蒜油,又係輕鬆清碟
Truffle Pappardelle $168
闊麵幾creamy,聞到松露香,調味反而偏淡,意粉唔算彈牙。
烤乳豬皮脆肉嫩,脂肪層厚,平時食西餐多數据扒,今次幾有新鮮感。
Spring Garden $98
點咗兩杯無酒精飲品,好啱食啲熱氣嘢或者肥膩嘢飲用,夠fresh。