2021-04-15 2735 浏览
好耐冇嚟,今次觉得D野好食咗,值得一赞嘅系反而平时冇可能有咩进步空间嘅海鲜拼盘。点解咁讲?因为呢种西式嘅海鲜拼盘通常都系冻冰冰,每样海鲜都系同一个味道,每次叫呢种拼盘嘅时候都要有心理准备调节一下你嘅期望。今次D海鲜首先系有「鲜」味,𠮶蛏子厨房切左粒粒加左些少调味,啲辣椒碎带到个蛏子味出嚟。𠮶盘三文鱼and 吞拿鱼系分别调咗唔同味,反而龙虾同鲍鱼就比下去。最近睇咗一个Netflix嘅documentary 讲捕鱼业对海洋嘅影响,所以每次食海鲜嘅时候我都会特别慢尝细嚼,厨师煮得好,亦都系对生命嘅一种尊重。跟住讲吓个Osso Buco, 即系骨髓,呢个菜我觉得最冇特色嘅,食落好多油又冇乜味,食完之后好似饮咗几啖油咁,搞到好腻!个主菜就系Wellington Beef, 呢个真系要赞,个牛肉非常之松软,有一种食落去好轻松唔使好用力切𠮶种感觉。绝对推介!