2018-12-27
去開銅鑼灣,揀返上次食過嘅M1食晚餐,去到先發現唔知改咗名定轉左手,而家叫Ember。低溫慢煮鮮三文魚柳藜麥粟米木瓜沙律$148三文魚用咗低溫慢煮,令到三文魚嘅肉質更加幼嫩,又唔會煮得過老,睇落好似山嘅,但係味道啱啱好,沙律嘅做法亦都有效劈咗浸腥味。另外藜麥粟米木瓜嘅配搭都新穎,最鍾意佢用咗圓筒形嘅方式上碟,平時見到嘅藜麥都係散修修嘅,而家整體來講美觀又高級好多。香煎鵝肝多士配無花果醬$138鵝肝煎得啱啱好,唔會過老,切開中間仲係好粉嫩嘅,而表面就金黃香脆,入口即溶,啲香味慢慢滲透喺成個口入面,鵝肝嘅油份滲晒落去下面嘅多士,一滴都唔晒,最重要配上無花果醬,唔會過甜,清新嘅味道亦都有助減咗啲油膩感。西班牙黑毛豬火腿菠蘿Pizza$158以前比較鍾意食濃味嘅Pizza,人大左之後反而更加欣賞黑毛豬火腿Pizza,鹹鹹香香唔會比番茄醬搶晒啲味,有味之餘又唔會話膩都食完一件就飽,近幾年我有得選擇都會選擇黑毛豬火腿Pizza。最欣賞嘅係呢度嘅黑毛豬其實都幾瘦,我自己比較啱食,因為肥嘅部份入口口感唔太好,受嘅黑毛豬火腿反而可以增加香味,口感亦唔錯,咦呢度嘅pizza餅底係自己整嘅,食起上嚟軟熟啲,
低溫慢煮鮮三文魚柳藜麥粟米木瓜沙律$148
香煎鵝肝多士配無花果醬$138
西班牙黑毛豬火腿菠蘿Pizza$158
以前比較鍾意食濃味嘅Pizza,人大左之後反而更加欣賞黑毛豬火腿Pizza,鹹鹹香香唔會比番茄醬搶晒啲味,有味之餘又唔會話膩都食完一件就飽,近幾年我有得選擇都會選擇黑毛豬火腿Pizza。最欣賞嘅係呢度嘅黑毛豬其實都幾瘦,我自己比較啱食,因為肥嘅部份入口口感唔太好,受嘅黑毛豬火腿反而可以增加香味,口感亦唔錯,咦呢度嘅pizza餅底係自己整嘅,食起上嚟軟熟啲,感覺新鮮啲。
Hotel California$118
本身鍾意飲威士忌嘅友人揀咗呢一杯Cocktail,用威士忌作基調,再加埋蜜糖,菠蘿,薄荷,梳打水,有咩上嚟有好濃烈嘅威士忌味,又有甜嘅成份去蓋過威士忌嘅苦澀味。
Tap Sonic$128
呢一杯真係睇到唔捨得飲,用咗花加落去冰粒入面,睇起上嚟好高貴,同埋好適合文青去影相打卡,用咗Gin酒做基調,好香嘅接骨木花蜜味道同埋茉莉花嘅味道。
兩個人食咗$700左右,傾傾吓計就唔覺意坐左成晚。