2021-10-24 1980 浏览
如果你睇得耐,你应该记得我曾经写过Maison ES,那次为了老板生日,搞左场function,不经不觉,咁就过了四年了。 呢几年,都未有再来过,呢几年试过出面有名的,米芝莲的日法dining,都系较大型的名字,同呢度较warm较家庭化嘅经营,完全唔同。 还记得上次在Maison ES都系选了Chef Esther 喜欢嘅菜式,同Ta Pantry一样,佢都系为身边所爱嘅人设计菜单,吃到嘅都系精心挑选和有心机研发过嘅菜式。加上head Chef Eric的加入后,今次Ta Pantry成个menu再重新出发过。 食正餐前,当然有牛油同面包,两样都系不错,配上香槟,将你自己嘅胃全开。 “Le Japonais",似曾相识,那个鱿鱼,只能够说太开胃了,上次同样吃过的感觉,剩系呢个已经有足够的回忆了叫我回到过去。 Yellowfin Tuna Akami以黄鳍赤身呑拿鱼背为主角,今次呑拿鱼用上upgrade左嘅货源,加上了Iberico ham,系品尝呑拿背嘅时候更吃到脆脆iberico ham 嘅味道,用上橘子汁,又有甘甜马粪海胆作伴,口感更有特色。 上次来搞老

上次来搞老板生日也试过呢个Maitake,今次同样有吃,同样的处理手法,不过味道更加升华,黑松露味道更浓烈,那个炭烤舞茸菇的味道烧得更出色,加上那些鹅肝泡泡同传统日式蒸蛋做法,合成一起更好吃,呢个系Chef Esther老公嘅最爱,当然会做得更加出色。

Japanese Black Abalone用上肝酱和鱼子,染上了肝酱的日本黑鲍的弹性可以话系一流,味道又够浓烈,加上海带粉和酱汁的自家宽条面非常迷人,弹牙而且香气逼人,不过,最令人觉得美味的就一定系只黑鲍,就是切左几件上都感受到佢嘅size非常大只。

Wagyu A3 Sirloin 2 Ways,一个系吉列,一个用上黑蒜酱汁,各有千秋的感觉,同Chef Esther 一样,我还是爱上吉列方法,呢样嘢叫我想起东京街头嘅吉列牛扒店,也叫我想起那个时候想飞就飞嘅日子,喺未有旅行嘅日子,就喺呢度感受一下鹿儿岛和牛嘅好吧。

Crêpe 可能你会谂起法国嘅薄饼,但系日本街头嘅手法又会有截然不同嘅感觉,用上了栗子蓉,麻糬,焙茶雪糕同冲绳黑糖浆造成嘅班㦸叫人吃完一定不会内疚,唔会太甜却有令人幸福满满的感觉。

尾声Petit fours,是常识吧。

同上次来这里一样,同样吃得非常满足,只不过今次不是公司饭局,吃得更加无压力,更加可以enjoy到可以重新认识Chef Esther的理念。

Ta Pantry Private Dining & Catering 湾仔电气街1号地舖
2021-10-20