2006-01-12 24 浏览
如果唔係KC,麵包超人等前輩推介之下,小弟真係唔知太原街的蛇王燊,原來係咁鼎鼎大名,年前經常路過視而不見,真有眼不識泰山.舖內得幾個位,不過門外都可放下一兩張大檯.日前去188買唱片,收鑊甚豐之下.索性過黎試下,係咪真係講到咁出色.有幾個餐任君選擇,今日唔等煲仔飯,一個蛇羹一個糯米飯加個油菜,索價$45.月前小試桃花園,今次蛇王燊黎比,平民化得多,沒有花膠等名貴材料,只有足料,蛇絲滿載的蛇羹.質感夠杰,一碗到肚,感覺良好.糯米飯唔係什麼生炒貨色.但係夠乾身,粒粒分明.在天寒地凍的黃昏,不可或缺的良伴.煲仔飯,留番下一次再來.呢$45真係用得其所.証明唔幫襯HMV,行多幾步去188.得番黎的差額,換來此頓滿足的晚餐.係十個值得.題解,冰島組合Sigur Ros名作,幻想如果身處在零下十度的Reykjavik,有碗蛇羹落肚的話,世界會變得很美.PS:是日收鑊娜姐新碟Confessions On A Dance Floor,還原基本步,玩番80年代Disco music,第一次聽上台歌Hung up,仲認為係ABBA上身.但在MV內睇見年屆47的娜姐,仲要著住貼身跳舞衫又唱又跳,令人汗顏..

PS:是日收鑊娜姐新碟Confessions On A Dance Floor,還原基本步,玩番80年代Disco music,第一次聽上台歌Hung up,仲認為係ABBA上身.但在MV內睇見年屆47的娜姐,仲要著住貼身跳舞衫又唱又跳,令人汗顏...

如果Bjork係God save the queen入面個皇后,Jane Birkin屬於霏霏之音的話,Enya一定係神音.

新作"Amarantine"都係一如Enya風格,引領大家,去另一個極樂世界,不好此道者去聽呢隻碟,不出五分鐘,一定訓著.