2009-07-02
starbucks x GOD 引起唔少人的關注我不甘示弱 也去拜訪下e間冰室這間starabucks半間係一般模樣半間係仿古冰室一入到去 冰室角落係坐滿戴住camera人 一般的梳化位則得一兩枱客排隊order的人幾多下 雖然有4個職員 他們都忙得團團轉除了這裡四寶:咖啡雞尾包.咖啡蛋撻.咖啡菠蘿包.鮮牛脆包外其他係一般starbucks的食品&cake係到都有反而自家樽裝果汁得橙味 kiwi,grapefruit等都欠缺等左7分鐘先落到order 叫左杯hazelnut latte同coffee egg tart職員超好笑容 服務態度好正 賓至如歸的感覺可能太多人 要留名 方便一陣叫名拎飲品唔使同其他客人撈亂再等多5分鐘 我的hazelnut latte先整好眼見full house的冰室 只好上映冰室常見的情景:搭枱我坐的係卡位 櫈同枱相距都幾遠 我坐得半張櫈而已先試hazelnut latte(without sugar) hazelnut同coffee味唔覺有奶味較前兩者為重 可惜亦只是十分微薄的奶味一間以coffee作主打的餐廳 連招牌菜也做不好怎留住食客呢 難怪要同G.O
我不甘示弱 也去拜訪下e間冰室
我坐的係卡位 櫈同枱相距都幾遠 我坐得半張櫈而已
奶味較前兩者為重 可惜亦只是十分微薄的奶味
一間以coffee作主打的餐廳 連招牌菜也做不好
怎留住食客呢 難怪要同G.O.D.合作吸引顧客
接著試coffee egg tart coffee味的曲奇撻皮配燉蛋
見到撻皮上有一點點黑色粒粒 那些是咖啡粉粒
不過撻皮不單無咖啡味 曲奇的牛油香亦尚欠
而且撻皮係淋的 不鬆化 蛋跟一般餅店蛋撻的蛋漿一樣
蛋味不重 蛋不算滑 一讚的是甜度適中
食過華而不實的蛋撻 再來一口coffee(with sugar)
加左糖 反而令咖啡味濃郁左 整體上似番杯latte
可是咖啡味仍不突出
我自問係一個唔太中意飲coffee的人
但我好清楚咖啡的味道 一杯好咖啡應有的香濃
starbucks實在不及UCC或pacific coffee company
我認為starbucks應提升coffee的質素
而非以jelly/冰室/早餐的包為賣點