6天前 64 浏览
今日來到旺角搵嘢食,但唔知食咩好,最後就上Openrice 搜尋下。。。發現這間地道泰國餐廳人氣不錯,即管去睇下係咪真既,結果平日晚上7:00 左右去到已經滿座要在門口等位,似乎口啤不錯。等候了大約15分鐘可以入座了,真係人流不絕。坐低睇下餐牌價錢真係好親民,第一次食就點了泰式海南雞、燒豬頸肉、泰式咸魚炒椰菜苗,還叫了一杯凍抽子蜜和一杯椰汁三色冰。上菜都幾快,起碼唔洗餓住等。😅先講下燒豬頸肉🐖真的是色香味俱全,外皮酥脆,爽口彈牙,豬頸肉本身脂肪分佈均勻,口感軟滑又有嚼勁,配上泰式酸辣醬汁,開胃又不膩。然後海南雞🐔係這裡的招牌菜, 雞味嫩滑濃郁,比起一般海南雞,吃得出雞肉本身的鮮味,配合香料更顯層次。至於泰式咸魚炒椰菜苗🥬真的是一道令人驚喜,它結合了泰國香料的靈魂與中式鹹魚的風味,咸魚經過爆香後釋放出濃郁香氣,與椰菜苗的清甜形成鮮明對比,最重要係炒得夠哂鑊氣。🥥 椰汁三色冰,係我夏天之選,椰香濃郁,加上三色馬蹄爽,口感豐富。🍋 凍柚子蜜就是清新果香的健康之選,柚子蜜帶有天然果皮香氣,酸甜平衡,特別適合炎熱天氣。因為只得兩個人食,這三個菜式已經吃到好飽,它的份量都唔細架😅!呢間餐廳仲有好多

因為只得兩個人食,這三個菜式已經吃到好飽,它的份量都唔細架😅!呢間餐廳仲有好多菜式我都好想下次再來食架,真係好多選擇。

2025-08-28