2021-06-29 3364 浏览
##Fatboy_eating_blog今次係買左柏寧酒店既staycation package 包含左係SKYERoofbar and Dining 3道菜dinner。我地坐係室內,望住維園足球同草地景,如果坐室外會望到維港夜景,抱歉無照到夜景相。以下係我地當晚既easy to choose menu首先係可以免費任添嘅麵包,同埋印有SKYE字眼既牛油。麵包主要分為兩款,我食第一款係圖中右下角,味道有十分濃味既蒜蓉味,利申我本身都中意食蒜蓉都覺得重左少少,另外一種係正路既牛油包,另外有一塊半既脆脆餅。前菜一Gillardeau Oysters, Hendrick’S &Tonic Granita for 2people (新鮮法國吉拉多生蠔2隻),通常我地係香港係餐廳常食到既法國蠔係N.2/3,呢道菜既蠔係應該係N.3,係蠔上配有氈酒沙冰粒&白香醋醃酸青瓜,蠔殼下面係用粗鹽做裝飾,蠔配氈酒同酸青瓜好夾,隻蠔都肥美,食落口感唔錯,因為每人一隻都唔可以試得再真D。前菜二係Provencal, Asparagus, Poached Egg Dressing (普羅旺斯露筍&溫泉蛋黃醬汁)
##Fatboy_eating_blog

Roofbar and Dining 3道菜dinner。

以下係我地當晚既easy to choose menu

前菜二係Provencal, Asparagus, Poached Egg Dressing (普羅旺斯露筍&溫泉蛋黃醬汁),最上面有一D香草,之後有一D巴馬臣芝士,接著係溫泉蛋黃醬汁,跟住係煎餅包住露筍,周圍就係乾蒜,整道菜好多層次感,我都有試配唔係既配菜食個露筍,我最中意既配搭係溫泉蛋黃醬汁+巴馬臣芝+露筍,補充下呢道係素菜黎。

主菜我揀左200-Day Grain-Fed Beef Tenderloin (200日穀飼牛柳),上面放左慢煮黃金洋蔥、側邊放左瑞士甜菜&牛骨筒油釀羊肚菌、周圍就灑左D燒汁,開始我食左D甜菜清一清味雷,我地叫左medium Rare牛柳,食落第一啖牛柳,我同女朋友一致認同好味,牛肉質同口感都好味,另外牛骨筒油釀羊肚菌都好味不過有D油膩,食到第2個好飽,燒汁就係普普通通大路野。

甜品係Aneo 34% White Chocolate and Oscietre Caviar Millefeulle (34% Aneo 白朱古力及法國魚籽醬千層酥,係塊白色朱力上印有SKYE字及魚籽醬、千層酥入面加有羅勒葉及蕉糖榛子,呢道菜我覺得廚師太貪心,放左太多唔同既配搭,我個人唔係咁中意甜品帶有一點咸味,魚籽醬既咸味令個甜品減分,最後我獨立食個千層酥。
题外话/补充资料: 餐廳服務幾好同有靚夜景
2021-06-13