餐厅: 活蘭印度素食
资讯:

2023-10-15 682 浏览
原来香港系有印度嘅纯素餐厅,睇介绍系since 1982, 喺香港仲要有2间分店Menu 好HK-friendly, 有中英对照仲有好多图惊你睇唔明。 我选咗北印度套餐, 一个套餐有好多小碟,满足晒我想试多几样食物嘅心态成个套餐有乳酪酱沙律菜,黄姜椰奶甜品,鹰嘴豆咖喱,杂菜咖喱,牛油香料烩扁豆,2款是日杂菜咖喱配胡椒脆饼,印度烙饼,炸面饱球及杂菜炒饭。每款咖喱配菜相近,主要有蕃茄,薯仔,茄子等, 但每一碟用嘅香料唔同,明显地食到有唔到嘅味道。 虽然无肉,但味道同有肉嘅咖喱味道相比,实在有过之而无不及。胡椒脆饼及炸面包球新鲜出炉, 配以杂菜咖喱, 令人停唔到口。 杂菜炒饭的饭煮时稍稍落多咗水, 改善埋就更完美另外叫咗杯Jal Jeera Lemon Soda(印度香料柠檬梳打) , 味道好特别,有啲似我哋饮开嘅咸柑桔,但多咗香料味,酸味,辣味同变得有气,算系Lassi 以外嘅新尝试店内以外国客人占多,全层呢间餐厅最多人。整体嚟讲好值得一试, 系素食嘅新选择