2007-08-26
到Gateway 開會係,晚餐順理成章在Harbour City 解決。女伴選這兒,點了兩個主食(約$60 份),配套餐(另加$30)。主食點了「咖哩海鮮湯意粉」和「咖哩海鮮飯」。日式咖哩的香辛,唔係度度都做到。配套餐,湯係猶如「金寶」字母雜菜湯的紅湯,算濃稠。沙律吧賣相豐富,但其實只有生菜、蕃茄、鳳梨、紅腰豆…。味道麻麻,當係纖維補給站,亦未嘗不可!(同場當然有好多無聊人係度玩叠沙律。結果咪又係食得果一半,浪費浪費!)餐飲點了凍奶茶(好淡)和凍咖啡(好味)。題外話:環境OK,但客路就有點奇相。鄰桌係一對內地情侶,女方忽然從那價值兩萬多的Gucci Indy 手袋拿出兩叠各吋半厚的港幣現鈔,好豪氣!說不嘩然,就是騙人,臉孔強裝無野(莫視),但心中「嘩」了無聲。不是因為那幾萬現鈔,而是驚訝他們唔使用電子貨幣?講真果句,我買嘢唔鐘意用信用卡,鐘意用EPS,即時過數,乾手淨腳,又唔怕出trip 開唔到支票,pay 唔到信用卡公司。
配套餐,湯係猶如「金寶」字母雜菜湯的紅湯,算濃稠。
餐飲點了凍奶茶(好淡)和凍咖啡(好味)。