2021-10-10
真係太耐無得去泰國,係香港不斷搵泰菜頂下癮!今次由朋友帶路,去左銅鑼灣既泰國菜,聽閒主廚係泰國人,所以經常要打去Book 位。我地Book左7:30pm,等左一陣,就有位啦。 餐廳以金色為主,似泰國宮典的設計。餐廳有卡位,空間會寬少少,而且會好坐一點,建議大家坐卡位啦!我們點了幾款又覺得好味可以跟大家分享的泰國菜,包括: 1. Shake Shake 海鮮3款佢有$386 任選 3款海鮮,連原隻龍蝦,跟足泰國夜市的玩法,由自己將煮好的海鮮和泰式酸辣醬汁放入袋內,Shake 幾下,就倒出來盤面戴手套開餐!龍蝦大隻、肉質彈牙、配搭酸辣醬,超開胃呀!扇具和大頭蝦都很新鮮,而且份量也不算少!2. 冬蔭功火鍋在香港很難找到好味的冬蔭功,雖則這家也沒有加入泰國冬蔭功應有的香茅和檸檬葉,但南薑 、乾葱、芫荽、辣椒就好足料,而且湯底都好辣,加上已經好入味幾隻大頭蝦,整體不差!3. 雞、豬、牛肉串燒在泰國夜市必食的一款小食當然就是串燒啦!雖然餐廳只有幾款串燒,但味道也是經典的!用上特濃的燒汁,令上碟時的串燒非常香口又入味,值得一提的是,各式肉質不至燒到很乾身,吃入口很有肉汁又爽口呀!最後,提提大家,飲品
我們點了幾款又覺得好味可以跟大家分享的泰國菜,包括:
1. Shake Shake 海鮮3款
2. 冬蔭功火鍋
3. 雞、豬、牛肉串燒
最後,提提大家,飲品之中,龍眼冰比較好喝些啊!