2021-11-12 487 浏览
前幾日好想食海鮮,就同朋友去灣仔呢間餐廳食Shake Shake海鮮,發現原來有二人套餐,都幾抵食。二人套餐$688有Seafood Combo、一款Appetizer、一款pasta或者risotto,同埋兩杯house wine。Appetizer我地揀左脆炸雞翼,可以揀水牛汁 / 燒烤汁 / 蒜香蜜糖汁 /自家製辣粉 / 魔鬼辣汁。因為朋友鍾意比較乾身嘅雞翼,唔鍾意有汁,所以揀左自家製辣粉。辣粉嘅香料好香,雞翼嘅外層好香脆,又唔係厚炸粉嗰種。雞翼大大隻,雞肉好嫩滑,好味。Seafood Combo海鮮有好多款選擇,我地就揀左海蜆、原隻魷魚同埋八爪魚仔。醬汁揀左辣嘅Mr. Crab Cajun Sauce,店員提示呢款醬汁比較辣,所以辣度我地就淨係揀左Medium。Medium都已經好夠辣,食得好惹味好開胃。海蜆、原隻魷魚同埋八爪魚仔呢三款配料都係好掛汁嘅,大力推薦。特別係原隻魷魚真係原隻咁上,再介開左一條條,食落好彈牙,好食。仲有粟米、薯仔同埋腸。薯仔好清甜好好食。粟米好掛汁,所以食落好辣,辣得好惹味。Pasta揀左蟹肉卡邦尼扁意粉。平時蟹肉忌廉意粉就食得多,蟹肉加入卡邦尼裏面都

二人套餐$688

Appetizer

Seafood Combo

Pasta
揀左蟹肉卡邦尼扁意粉。平時蟹肉忌廉意粉就食得多,蟹肉加入卡邦尼裏面都係第一次食。估唔到都幾夾,唔會蓋過卡邦尼嘅味道之餘又會食到蟹肉嘅鮮味,平衡得幾好,唔錯。扁意粉嘅軟硬亦都適中。

2021-11-07