2018-07-29
朋友推介一間係太子新開嘅餐廳「淥易搞」,即刻訂定位去食餐正嘅,果然冇介紹錯!呢度以shaking food為主題,將食物同醬汁shake過先至食,好特別!因為想食下海鮮,我地點咗帶子、大蜆、青口、吊桶、西芹,配青檸醬。餐廳先將生猛嘅海鮮用上湯淥熟,再加青檸醬放入膠袋,由店員幫手搖動,shake到均勻,靜置30秒就食得。Shake完非常入味!大大粒嘅海鮮沾滿醬汁,青檸醬入口酸酸地,好開胃,之後開始有辣味,刺激住嘴唇同舌頭,係非一般嘅享受。數量大概係帶子2粒、大蜆8粒、青口4粒、吊桶6粒。我地仲叫咗一份法式麵包,有四件,好香好脆,可以蘸d青檸醬汁黎食。見menu嘅特飲名改得好好聽,同餐廳意念「搖」有關,問過店員先知:「搖情牽繫」係士多啤梨味、「神搖意亂」係鳳梨味、「心弦搖動」係荔枝味、「魄蕩魂搖」係水蜜桃味。我地叫咗鳳梨同水蜜桃,顏色好似>_<,飲完好清涼。記得食之前,着定圍裙,戴定手套,咁就唔驚整污糟啦。餐廳門前有當日供應嘅生猛海鮮,可以睇過再點。shake過嘅海鮮好惹味,呢種飲食體驗好新奇,值得一試!
數量大概係帶子2粒、大蜆8粒、青口4粒、吊桶6粒。
記得食之前,着定圍裙,戴定手套,咁就唔驚整污糟啦。
餐廳門前有當日供應嘅生猛海鮮,可以睇過再點。
shake過嘅海鮮好惹味,呢種飲食體驗好新奇,值得一試!