2013-10-24 259 浏览
是日同女友人行完铜锣湾,见仲有时间剩就去左五代同糖坐低食个甜品,倾下计。可能18点对甜品店黎讲系个算早既时间嗱,啲店员好得闲噤围埋一枱好欢欣地高谈阔论梗。见有客人入去都唔去带位,虽然好多位,是旦坐都得,但(个人认为)带位是基本吧。「幸好」餐牌唔驶叫店员拎,先识攞过黎。但落order果时系要大声讲句唔该,先有店员听到行黎帮妳落单,斋举手佢地系见唔到。经一轮筛选后,花瓣叫左雪糕黑白凉粉,雪糕选择左绿茶口味。雪糕黑白凉粉个绿茶雪糕无乜绿茶味,少少失望,因为花瓣好迷Matcha类食品。不过唔能够对雪糕有过高要求,毕竟五代同糖唔系雪糕专门店。黑凉粉无乜特别,白凉粉系椰汁糕黎,味道有点儿淡,椰汁味重啲会好啲。同埋如果黑白凉粉数量平均啲就好,因为成碗得4粒白凉粉..尽管meun图片只供参考,都唔系差噤远咖嘛,menu明明黑白凉粉各一半另外,花瓣明白一间餐厅入面,每人都有属于自己既岗位。但明明total得3枱客人,点解要等如此耐呢?Floor的员工空闲时(假如识整甜品)应该是可以去Kitchen帮忙的..吧?花瓣果个已经等得耐咖嗱,但女友人叫既汤圆甜品(忘了名称),在花瓣的吃了一半左右才上桌..花瓣食

「幸好」餐牌唔驶叫店员拎,先识攞过黎。

经一轮筛选后,花瓣叫左雪糕黑白凉粉,雪糕选择左绿茶口味。
雪糕黑白凉粉
不过唔能够对雪糕有过高要求,毕竟五代同糖唔系雪糕专门店。
同埋如果黑白凉粉数量平均啲就好,因为成碗得4粒白凉粉..

另外,花瓣明白一间餐厅入面,每人都有属于自己既岗位。
但明明total得3枱客人,点解要等如此耐呢?
花瓣食野其实真系好慢,仲要后尾食完左个雪糕就停左手,淋住等埋女友人先一齐再次开动。

同埋员工已经无乜服务可言,某男同女员工仲要不断系度大声高歌合唱。
拜托我黎系想食野同倾计,而唔系听妳地开演唱会(好听既都话可以当餐厅播歌噤听)。
其他嘎员工围埋坐系度打机既有、禁电话既有、倾计既有,仲讲哂粗口..
即使店内比较得闲,亦唔代表可以噤样的呗?

最后,埋单要行出去收银台度埋既。
店舖并唔大,员工们坐果张枱绝对能够望到收银台。
但花瓣同女友人系收银台前企左阵,望住啲员工同我地眼望望,都唔识行过黎收$。
噤又无理由佢唔收$,就代表我地可以食霸王餐既,结果花瓣将$放系收银台上就同女友人离开左店舖。
2013-09-16