2016-12-14
平時同三五知己食飯儘其量都只可以約到晚飯時間,好難得可以有大半日一齊坐係到食個tea傾下計。雖然餐廳屬於酒店閣樓位置,但人流唔算太多,偏向寧靜,都幾舒服。我地有三個人,所以嗌左三份tea set。價錢都合理,$346/兩位, $188/一位。尼個係一人份量。另外tea set會包埋茶/咖啡/花茶。有花茶揀,我地當然就揀花茶啦。menu上面冇寫係啲咩花mix咩花,所以我根據個名嘅吸引程度黎選擇。最後我揀左"ok relax",飲落有啲似薰衣草mix香茅咁,我鍾意啲偏淡嘅味道,所以尼款好岩我,飲落真係覺得好relax,茶如其名。不得不提餐廳職員好好服務,間唔中就過黎幫我地斟茶或者refill水,值得加許。上層分別有四款咸點,兩款甜點。咸點咸度適宜。特別欣賞炸雲吞,新鮮炸起,外皮好脆咬落仲有"喳喳"聲。但叉燒酥外皮就比較偏淋。另外甜點方面,cup cake整體偏淡,但對我黎講係可接受。而藍色lollipop質感似brownie,有好香濃嘅朱古力味,尼個好味。下層有英式鬆餅同埋其他甜點。英式鬆餅分別有原味同埋有提子。但值得一提嘅係佢地嘅butter cream打得好滑好香牛油味,令人不知不覺咁
尼個係一人份量。
英式鬆餅分別有原味同埋有提子。但值得一提嘅係佢地嘅butter cream打得好滑好香牛油味,令人不知不覺咁不斷搽落個scone到。另外仲有strawberry jam,友人話係用新鮮嘅士多啤梨打成,果然係好濃郁嘅士多啤梨味👍🏻。
strawberry macaroon 好特別,有test tube裝住士多啤梨汁,臨食之前先吱入去。macaroon一入口,成陣士多啤梨充斥你個口,係一粒好想令人食多幾粒嘅macaroon。
泡芙啲cream用左雲尼拿籽去打成,所以啲custard cream好香同埋啲cream多到係一咬即咇爆。
貝殼蛋糕相比起其他甜點當中係最失色嘅一個,質感偏乾,無味,所以我要連埋butter cream and strawberry jam一齊食。