2011-09-07 21 浏览
今日放假! 一早終於肯去面對我人生中的一件大事。 嚫哩位朋友 啊“準新娘子” 可以有時間食生日午飯, 食晏地點係响九龍塘….嘻嘻……唔知點解我係無意識之下, 行咗去哩間 Simplylife 排隊; 剛巧是上年同哩位 “準新娘子” 慶祝生日的食店。12:10pm 排隊等位, 可能今次時間多的是, 等極都唔覺有等的感覺; 12:30pm 已經入到座。今次被安排在室內坐, 感覺有點黑, 在等的期間左望右望下; 原來四周D人都好優遊自在咁享受緊個午餐, 但係D侍應就忙過不休。差不多一個鐘頭後 啊“準新娘子” 先出現, 仲以為佢會揀個凱撒沙律併烤雞, 點知……佢叫咗個英式早餐, 可能佢剛剛wake up!!!!其實每個餐係可單併 ($78)、加Special Iced Tea or Soft Drink ($88)、 再加Extra Sweet ($98), 偏偏我哋兩個都唔鍾意食甜品; 只加咗個特飲冰柚子茶。“準新娘子”的菜湯 + English Big Breakfast (英式早餐) Pork Sausage (豬肉腸) + Crispy Back Bacon (燻煙肉) + Scram
今日放假! 一早終於肯去面對我人生中的一件大事。

Pork Sausage (豬肉腸) + Crispy Back Bacon (燻煙肉) + Scrambled Egg (炒蛋) + Baked Bean (烘豆) + Grilled Tomato (烤番茄) + Sauteed Mushroom (煸蘑菇) + Toast (土司)
“準新娘子” 要 keep fit 原因, 分咗部份D豬肉腸及炒蛋俾我; 仲全塊土司要我代勞, 味道一般。 但從表面睇燻煙肉、烘豆、烤番茄、煸蘑菇, 係好有“汁”感!!
菜湯都係表面證供 - OK, 皆因 “準新娘子” 無任何feedback!!

我的青芥辣吞拿魚沙律 + Orangic Brown Rice with Fennel & Anise – Fillet of Barramundi with Pesto Sauce (香草汁焗鰽魚茴香有機糙米飯)
沙律D青芥辣都有小小攻鼻
, 好似有三小粒煙吞拿魚; 沙律….新鮮。
鰽魚嫩滑有小小入口即溶感覺
!!! 飯是腍而非乾身, 表面雖然係油, 但只係用橄欖油弄法果種不膩的口感

一張小木圓枱、兩張小木背椅、而非face to face 對坐, 差不多一正個下午就如此消磨了, 哈哈….03:30pm離座; 我哋仲行咗一陣先離開九龍塘!! Simply Life 就係咁簡單
!!!
不過會唔會有間食店叫 Quality of Life, 因為我都比較著重這一點!!
菜湯 + 英式早餐 + 青芥辣吞拿魚沙律 + 香草汁焗鰽魚茴香有機糙米飯
大特寫的英式早餐
2011-08-31