2020-01-06 1638 浏览
朋友一路嗌話想食tea buffet,而我地又一直未試過食呢種靚靚tea set既關係,就特登book左呢間位於K11 musea既打卡小店食tea啦~先睇睇佢既環境,真係好靚好靚,打卡既花牆真係無得彈!佢地既tea set係以紅寶石朱古力為題,有9款既咸甜點,其中一款係雪糕,另外仲有一人一杯飲品。因為book位個陣已經預先講左想食呢款tea set既關係,坐低點完tea set同飲品之後,好快就上哂啲野食。先係紅寶石朱古力雪糕,店員放低之後就提醒要先食左佢。個雪糕有濃濃既朱古力味,帶少少莓味,但又唔會好似白朱古力咁甜,質地都比較濃厚,好食跟住係迷你脆蝦筒,蝦肉彈牙,調味唔會太過火,食到蝦既鮮甜。仲有兩款咸點,煙三文魚鮮忌廉撻既煙三文魚好香,唔腥,唔會出水,不過撻底唔夠脆口。黑松露芝士魚子撻撻好好食!!!黑松露同魚子既味道都好濃~~~而且黑松露加入芝士入面,兩者既香味混埋一齊簡直係無敵!不過都係衰一樣野,撻底唔夠脆口鬆化。甜點中比較普通既有咸蛋泡芙,貝殼蛋糕同埋紅寶石朱古力三文治。咸蛋泡芙唔知點解有啲菠蘿味,比較甜,貝殼蛋糕口感方面唔錯,都比較鬆軟同有彈性,但味道相對普通啲。紅寶石朱古

先睇睇佢既環境,真係好靚好靚,打卡既花牆真係無得彈!

跟住係迷你脆蝦筒,蝦肉彈牙,調味唔會太過火,食到蝦既鮮甜。

甜點中比較普通既有咸蛋泡芙,貝殼蛋糕同埋紅寶石朱古力三文治。咸蛋泡芙唔知點解有啲菠蘿味,比較甜,貝殼蛋糕口感方面唔錯,都比較鬆軟同有彈性,但味道相對普通啲。紅寶石朱古力三文治雖然唔會太甜,但比較似普通夾心餅,唔太有特色。

特別要提既係佢英式鬆餅配既醬,佢既果醬酸酸甜甜,果味濃郁,紅寶石朱古力醬都有濃郁既朱古力味,又係帶少少莓味,兩款都好好食!!另外既黑莓紅寶石朱古力,都係酸酸甜甜,呢款莓味比較重啲,食落去覺得好舒服。基本上甜點方面全部都帶少少莓味,雖然都係朱古力製品,但唔會太甜,都唔會太膩。

反而飲品方面差啲,我點既山茶花拿鐵雖然有少少花香味,但實在太甜啦。朋友話佢既藍牒花香芋拿鐵除左咖啡味就無乜其他味,同埋都係太甜。餐廳入面好似比較多人飲花茶,相信花茶既表現應該會比較好。