又到Dining city举办既Restaurant week,可以用超抵价就餐于米芝莲🌟同不同餐厅。平时去LKF Tower饮野就多,今次同朋友就决定去试Cassio为Restaurant Week特别推出既$298任食pinchos menu — Pinch Me!。Menu都好有诚意,总共有14种pincho(西班牙既餐前小食),冷热各7种,包含咗平时A la carte入面既招牌菜式。本身我地两个女仔都好含蓄咁落咗四件,点知过咗阵个waitress主动过黎提我地咁样可能会试唔切成个menu,直接建议帮我地点晒14款每样两件,之后再encore自己钟意既。😝(我都建议大家咁做👍🏻,一黎pincho本身细细件,一啖食完,二黎影相靓好多)今次嗌晒所有pinchos,不一一作介绍喇,主要拣自己钟意同有特色既推荐。🔸Beef TartareBlonde d’Aquitaine, Dijon Mustard, Brioche法国阿基塔牛 配 法式芥末酱,布里欧面包这个真系要大赞!法国Blonde d’Aquitaine牛肉纤维幼细肉质鲜嫩,香港餐厅多用美国澳洲或者日本牛烹饪,今次食到法国牛

Beef  Tartare

🔸Beef Tartare
法国阿基塔牛 配 法式芥末酱,布里欧面包

这个真系要大赞!
法国Blonde d’Aquitaine牛肉纤维幼细肉质鲜嫩,香港餐厅多用美国澳洲或者日本牛烹饪,今次食到法国牛认真惊喜!用黎制成塔塔生牛,配返法式芥末酱同法包,好食到不断encore。Brioche连同Baguette&Croissant都系法国主要嘅面包,但系喺香港就好少见。
如果你钟意食lobster roll就一定唔会对Brioche陌生,呢种面包出名高牛油量同多鸡蛋制成,外层松香松化,内里软熟弹口,夹上嫩滑生牛肉同清新酸甜芥末酱,相得益彰,味道口感都极为丰富。真系讲完都流晒口水。

Beef  cheek  &  rosemary

🔸Beef Cheek & Rosemary
16 hours slow cooked beef cheek, Sweet potato puree & Rosemary Sauce
16小时慢煮牛面颊,蕃薯泥 配 迷迭香酱

经过16个小时既慢煮,牛面颊肉质软滑,入口即化,搭配上味道稍甜既蕃薯泥,能平衡牛面颊酱本身既咸味,下面佐以香脆面包,层次更为丰富。

🔸Octopus with Smoked Paprika (相片中间)
Spanish octopus, Creamy portobello mushroom Béchamel sphere & chill sauce
西班牙八爪鱼,香滑大啡菇意式白汁 配 辣汁

八爪鱼口感软糯,富有弹性,搭配的辣椒汁中和了意式白汁的腻感,充分融合咗八爪鱼的鲜味,呈现出来恰到好处。

🔸Ham Croqueta (相片左上)
Crispy Iberico Bechamel Sphere
酥脆西班牙风干火腿可乐饼

Croquetas系最常见既西班牙tapas之一,同我地认识既可乐饼名异同源,将浓稠的义式白酱加上馅料,最常见为风干火腿,最后油炸烹调。咬落既有油炸完的酥脆又有火腿既咸香。朋友好钟意,不过个人觉得腬得济,各人口味不同。

🔸Iberico Ham (相片中间)
40 months cured Iberico Ham, tomato & EVOO
40个月黑毛猪风干火腿 配 番茄,初榨橄榄油

西班牙餐厅点可以冇风干火腿,40个月既黑毛猪,满口既坚果香气,油光锃亮。面包上擦咗一层薄薄既蕃茄蓉, 清爽解腻,恰到好处。

🔸Garlic Prawns (相片左下)
Sauteed prawns with garlic and Espelette sauce
拌炒蒜蓉大虾 配 爱沛雷辣椒酱

🔸Mushroom & Egg (相片从下到上第一)
Mixed mushroom scramble egg & chive
香葱杂菇炒蛋

🔸Chistorra (相片从下到上第二)
Fresh Chorizo with white wine & confit onion
西班牙红椒肠 配 白酒,油封洋葱

油封过既洋葱入口即化搭配上香咸微辣既西班牙香肠。

🔸Mushroom Croqueta (相片从上到下左二)
Crispy portobello mushroom béchamel sphere & chili sauce
酥脆大啡菇可乐饼 配 辣酱

相片从下到上依序:

🔸Spanish Omelette
Organic Egg, confit onion & Confit potato with Alioli sauce
西班牙蛋饼,油封洋葱马铃薯 配 蒜泥蛋黄酱

🔸Eggplant Pesto
Roasted eggplant, rocket salad & pesto sauce
烤茄子, 火箭菜沙律 配 罗勒青酱

🔸Smoked Salmon & Cheese
Smoked salmon with cream cheese, herbs & lime
烟三文鱼 配 奶油芝士,香草,青柠

🔸Avocado potato salad
Avocado, roasted potato & carrot, spicy Mayo & micro greens
牛油果,烤薯仔甘笋,辣蛋黄酱,微菜苗

🔸Manchego & Idiazabal
6 months cured Manchego, Idiazabal Cheese & EVOO
发酵6个月Machego芝士,Idiazabal 芝士,初榨橄榄油

Free  snack
East  8  Hold  Up

🍽Overall
整体来讲以呢个价钱有得两小时任食,喺兰桂坊算系几抵。放工时间餐厅唔算多人,我哋两个女仔食到八点连晚饭都skip埋。平日可以过嚟同朋友吹吓水饮吓嘢,推荐!
唯一缺点系Cassio既台灯距离令人坐得好唔舒服,尤其如果女仔著裙,要坐得斯文,全程要侧著个身,都几唔方便,可能Cassio始终系酒吧为主。
食物:4/5
环境:4/5