今晚同朋友食完牛扒。由于牛扒唔大块。所以食完当然系唔够饱啦。又可以食甜品啦。本身对pancake唔系特别大兴趣,但知道呢度有一间日本开过嚟嘅pancake店,当然都唔介意去试吓啦。 意料之中,黎到要排一阵队。大概等左十几分钟就到我地喇。餐厅好细。枱摆得好逼。如果唔系对食物有少少期望。 呢个挤迫环境真系唔系我杯茶。我地被分配到最入面张枱。我就小心翼翼侧住个身响两张枱之间嘅一条小隙慢慢一步一步移入去。唔系夸张。我本身都算系比较瘦。我同朋友讲, 稍为肥少少嘅人都可能要买外卖返屋企食。 似乎店主太进取啦。想尽量喺店入边坐多啲人。 一坐低。当然就系不断听到隔离枱嘅对话内容啦。如果你钟意八卦钟意热闹,呢个地方对你来讲可能唔错。好唔紧要,都叫嘢食啦。问侍应,你哋嘅signature系乜嘢。原味。绿茶。同朱古力都好食。我问"朱古力好唔好食㗎""你可以试吓。我哋个朱古力好rich,但系又唔会好甜"我心谂,正㖞。 食完希望唔好太肥。叫左原味。同朱古力味pancake。佢个Menu入边仲有其他嘢食。包括刨冰,三文治,French toast等。不过冇乜兴趣。坐。倾计。睇人食。结果等左大概45分钟。原味pan
今晚同朋友食完牛扒。由于牛扒唔大块。
所以食完当然系唔够饱啦。
又可以食甜品啦。

意料之中,黎到要排一阵队。
大概等左十几分钟就到我地喇。

餐厅好细。
枱摆得好逼。如果唔系对食物有少少期望。
呢个挤迫环境真系唔系我杯茶。

似乎店主太进取啦。想尽量喺店入边坐多啲人。

我问"朱古力好唔好食㗎"
"你可以试吓。我哋个朱古力好rich,但系又唔会好甜"
我心谂,正㖞。
食完希望唔好太肥。

叫左原味。同朱古力味pancake。

坐。
倾计。
睇人食。
结果等左大概45分钟。原味pancake终于黎啦。。。。
闻落去都几香蛋味。
但系一食落口,质感怪怪 。 唔硬唔软。
而食落其实冇咩味。
佢有一细啖蜜糖俾你加落去。但份量只系好少。而且蜜糖味都冇咩特别。
食完我真系对个朱古力pancake冇晒期望。

朱古力pancake嚟喇。
其实食完个原味pancake都已经有啲济。
食欲大减。
个朱古力pancake侍应冇讲错,真系一啲都唔甜。直情系冇味。我同朋友讲我食唔到有朱古力味,又话好Rich嘅?
朋友话都食到有少少少少朱古力味嘅。佢仲讲笑,rich 系老细rich。唔系朱古力味Rich。笑死我。

当然佢冇比水我地啦。想你叫饮品。我见隔离果两个靓女到嗌咗壶茶。入面只不过系有一个茶包。。。。
我朋友想食药问佢攞杯水。佢俾咗一个超细嘅杯我哋。入面大概有两啖水啦。老细系孤寒嘅。不过我会理解
,佢哋会想赚埋饮品钱。
无奈你嘅食物质素真系唔会令我想叫任何饮品。

食完。。。。真系觉得。。。。。等咁耐就系为左呢两旧。。。。$140+
I will say ,Utility level is extremely low .

大家可以放弃唔试。
希云街其实不断都有唔同嘅铺头尝试开业。有长做到嘅,有一啲铺头根本生存唔到。你条街都几多食店 ,知名度好似越来越高。不过可以长期生存到嘅又会有几多间呢?

我。。。会觉得斜对面,近入面街尾间pancake 好食好多倍。不过之前都系要等好耐。所以要有心理准备。但水准一定高过呢边好多。

Plain  pancake  with  honey
Chocolate  pancake