2016-07-08 1537 浏览
如常既星期五晚上,忽然間一個心血來潮就去左新城市食啦,原本就喺NT個攞位app攞左另一間餐廳既位,點知見呢間人少少唔洗等位,咪試下囉點知中伏。前菜青瓜唔係幾新鮮有少少gep, 木耳都ok,而豆腐就係普通既豆腐加咗啲日式芝麻醬。而佢出左名既就係個叉燒,咁就嗌左個叉燒同個燒腩仔嚟食啦,叉燒都唔錯不過可以再肥啲lo,但係用黎做招牌就差少少。 燒腩仔都唔錯,冇出面嗰啲咁咸,亦唔係好un,皮都夠脆。嗰碟疑似小炒王嘅嘢, 啲肉同蝦乾咸到阿媽都唔認得, 可能本人食得比較清淡但係真係咸咗,啲花生亦唔夠香,雖然係咁,但又無炒到乾爭爭。嗰個蒸魚飯,條魚上面啲蒜蓉醬又係鹹得濟,雖然蒜蓉味夠,飯香,但係就吸收唔到魚味同埋蒜蓉味,好在飯冇蒸到濕lup lup,都唔錯。茄子蒸魚加咗好多蒜頭但係又食唔出有蒜頭味,真係有啲神奇。呢度餸冇過咸,啲茄子吸收咗個汁嘅味道都幾好食。要突出既無突出,而且有啲餸炒到過鹹, 雖然佢處理飯同魚都唔錯, 不過啲小炒真係爭少少,如果要畀個原因我返嚟再食嘅話只會係為左個茄子魚,反而唔係佢哋出名嘅叉燒, 但係以呢個價錢黎講水準就唔係幾高,如果茶樓既價錢能夠做到呢個水準,我都會再返黎食既,不過
要突出既無突出,而且有啲餸炒到過鹹, 雖然佢處理飯同魚都唔錯, 不過啲小炒真係爭少少,如果要畀個原因我返嚟再食嘅話只會係為左個茄子魚,反而唔係佢哋出名嘅叉燒, 但係以呢個價錢黎講水準就唔係幾高,如果茶樓既價錢能夠做到呢個水準,我都會再返黎食既,不過以呢個價錢黎講我唔會再嚟食lo,味道未至於差但係唔值呢個價錢lo。
有啲食物冇影相,以下前菜同叉燒既相並唔係上菜時嘅樣,因為我一開頭唔記得左影,已經夾走咗幾舊。