2020-09-30 815 浏览
之前我好鍾意去元朗既Omakase 始祖既壽司之神,其實相信鍾意食Omakase既大家,都唔會陌生,應該都知道其中一位老闆加師傅最近係尖沙咀亞士厘道開左間新店 -- 志,而我又有機會Book到,就趁今次介紹下俾大家😍🍣🍶🍙🥢雖然我係超級唔鍾意坐ORDER枱食OMAKASE,因為個感覺會成件事唔同左,但當日有啲特別原因,最後都要坐ORDER 枱,好彩有間房坐。起初會擔心會唔好食同埋紫菜會淋晒唔好食,但好彩師傅都有考慮我地食客既心情,同以前係壽司之神一樣,4件4件上,以至食物質數絕對保證到,我可以講到目前為止,計坐ORDER枱,志暫時係最唔失水準既一間。當日我叫左佢地既Set - 13 貫 @$360 另外叫多一個卷物魷魚—魷魚與飯中間加咗紫蘇葉,食落清甜可口,肉質仍然爽脆,再加上肉質有少少黏黏地,煙煙韌韌,不錯。帆立貝— 感覺好新鮮,上面加咗檸檬皮,加上赤醋飯,肉質彈牙,開胃之選。間八— 又叫鱆紅魚,師父切得較為厚身,食落去比平時嘅口感更佳,其實食咗呢件,我真係諗會唔會師傅比錯咗夜晚嘅貨我哋。😂😂金線鯛—金線鯛係屬於白新與嘅一種,主要食口感,佢嘅肉質比較煙韌,魚味濃,越嚼越有咬口而味道更

金線鯛—金線鯛係屬於白新與嘅一種,主要食口感,佢嘅肉質比較煙韌,魚味濃,越嚼越有咬口而味道更加濃。個人比較喜歡呢款!

醋青魚—呢款我都好鍾意,因為佢真係好新鮮,比起平時食嘅肉質較實肉,魚味濃郁甜美!正!

銀雪魚— 銀雪魚都係其中一款我好鍾意嘅壽司材料,師傅將佢輕燒,迫左魚嘅油份出嚟,非常之可口,我本人今餐最鍾意呢件,完美!

鰹魚—呢款我個人感覺普通,唔肯定係咪做咗醬油漬,無腥味,唔係師傅面前就會有呢種無知!🤣🤣😛😛

腦天—即係吞拿魚嘅天靈蓋,其實係好少有。感覺佢冇咁肥,魚味較腩位濃,都好食。應該都做左小小熟成,味道都好特別。

魚子軍艦—對於一個唔係勁鍾意魚子既人,呢道係超好味,漬得好鮮甜,最重要係枱上,塊紫菜仍然好趣脆。

海膽—今日海膽唔算太特別,其怪係有種塑膠味,甜甜地,本人覺得中等!

火炙左口魚裙邊—平時油香會勁d ,今次好似冇咁油香,感覺普通,比起另外一次係志食有分別。

火炙拖羅—呢款係大家都想像到既好味,肥美,油香,入口溶化!大滿足!

到第十三貫—好特別既係客人可以選擇自己係頭12件最想食多一次既Encore!!
我原先選銀雪魚,冇晒,跟住腦天,都冇晒,後味俾師傅幫我決定,最後都有銀雪魚,但部位似魚背,加小小海膽,都好好食,只係小左點腩位香味,都不過不失!滿足!

最後,其實大家都已經飽晒,但同友人大家都想食個拖羅卷,所以以呢道作結尾!卷類配上赤醋係好特別!非常好味!

總括來講,我好滿意!
其實今次係第二次來食,但兩次都要坐枱,想唸住等Bar枱先寫食評,但都係等唔到,所以都寫左先,下次有機會坐bar枱可以再寫,層次應該會唔同!

講番食後感先,我係志食order 枱,對我之前既感覺係完全改觀,因為我覺得佢地keep到水準,唔會差太遠,比起壽司之神,有過之而無不及! 我相信開始我都會冇咁介意坐order 枱!

另外,志既師傅既做法比較注重原材料味道,無太多加工,非常岩我口味! 師父話,夜晚既熟成再高層次,期待! 另外,環境非常舒服,望著海景食壽司,真係一件勁賞心樂事!

鍾意既朋友記得要試下,最緊要預早BOOK位,Bar 枱得好小位,有時都好FULL!

Omakase
Omakase