2021-05-02
之前食過銅鑼灣嗰間,啲壽司非常之高質,見到公司附近開咗新分店,放咗工即刻去幫襯。今次叫咗omakase套餐 - ”翔”($380)。依個套餐包括有10件壽司、一件手卷同一碗麵豉湯。今次廚師為我哋準備嘅有:鮮帶子、赤貝、左口魚邊、深海池魚、伊佐木、螢光魷魚、剝皮魚、大拖羅、海膽同埋燒銀雪魚,味道由淡至濃。而手卷就係蔥拖羅蓉。鮮帶子夠厚身。赤貝夠爽脆。左口魚邊經過火炙之後入口即溶。深海池魚爽口得嚟又帶有油脂嘅甘香。伊佐木係第一次食,肉質腍身但魚鮮味突出。螢光魷魚比一般魷魚柔軟,但依然有彈性而且更鮮嫩。剝皮魚打邊爐就食得多,刺身都係第一次食,仲要連埋剝皮魚肝,但係非常有驚喜,剝皮魚微爽,而剝皮魚肝就好似豆腐咁嫩滑,雙重口感完美配合。大拖羅清晰嘅雪花紋就睇得出有幾咁肥美,一咬落口油脂嘅甘香爆曬出嚟。海膽質感細膩,入口即溶,味道濃厚甘甜,回味無窮。燒銀雪魚肉質細緻,鮮甜而不腥。食埋個手卷飲埋碗湯,三個字大滿足!
今次叫咗omakase套餐 - ”翔”($380)。
鮮帶子夠厚身。
赤貝夠爽脆。
左口魚邊經過火炙之後入口即溶。
深海池魚爽口得嚟又帶有油脂嘅甘香。
伊佐木係第一次食,肉質腍身但魚鮮味突出。
螢光魷魚比一般魷魚柔軟,但依然有彈性而且更鮮嫩。
海膽質感細膩,入口即溶,味道濃厚甘甜,回味無窮。
燒銀雪魚肉質細緻,鮮甜而不腥。
食埋個手卷飲埋碗湯,三個字大滿足!