2015-11-05 663 浏览
前菜唐揚銀雪骨,雖然看似係骨,但廚師保留了魚肉,炸得外脆內軟,不覺得肥膩博多紫薯仔釀蝦肉,就咁望只以為係一個普通炸物!點知咬開入口時,發現用紫薯包住彈牙嘅蟹肉一齊煎炸,紫薯非常甜美,蟹肉新鮮黑豚肉荔枝卷,荔枝鮮甜,配合肥美嘅豚肉更能將味道提升沙律冰菜沙律,細看見到菜上有凝結了的水珠,加埋有機沙律菜,配柚子汁,感覺特別主角新鮮剌身拼盆活生生嘅法國藍龍蝦,在師傅嘅兩三下手勢便將佢嘅刺身放在剌身拼盆上,入口感覺肉質嫩滑爽口,夠晒新鮮美味!除了法國藍龍蝦外剌身拼盆還有其他鮮味刺身,有韓國象拔蚌刺身,切成一條條狀,爽彈鮮味,還有挪威三文魚,肥厚肉鮮,脂肪一間間並排,肉質嫩滑;阿根廷劍魚肉質較爽囗,亦很肥美;日本油甘魚,質感黏牙;北海道帶子則較鮮甜彈牙。主角除了有刺身外重有藍龍蝦子吃,細細粒黏在一起,有少少咸味同腥味,點都要試試!鯛魚湯,味道較清!但看得出煲湯亦用足鯛魚煮成!表面結焦㗎!和風油甘魚骹,醬汁煮得油甘魚肉鮮甜美味!大大塊,肉質一D都唔覺得鞋口,啖啖肉,又唔會太腥芝麻雞翼,沾上芝麻之雞翼食落非常香口惹味,燒得不會太乾鹽燒香魚 季節限定,賣相有啲似在爐邊燒魚後個樣子,肉質鮮甜,不過多骨!澳

前菜
黑豚肉荔枝卷,荔枝鮮甜,配合肥美嘅豚肉更能將味道提升

沙律

主角新鮮剌身拼盆

鯛魚湯,味道較清!但看得出煲湯亦用足鯛魚煮成!表面結焦㗎!

芝麻雞翼,沾上芝麻之雞翼食落非常香口惹味,燒得不會太乾

澳洲草飼和牛丅骨,肉質鮮嫩肥美

最後用刺身剩下的龍蝦煲龍蝦粥
味道濃郁鮮甜,充滿蝦味!

2015-10-27